Skip to content
Societate

Dosar PSNews. Miliardele pentru înzestrarea Armatei și jocurile italianului Barsanti de la Beretta și Fincantieri

playtech.ro

Serviciile de informații asistă neputincioase la un veritabil război al lobby-ului declanșat de companiile de armament străine care se bat să încheie contracte cu statul roman. Lobbyiștii, adică traficatorii de influență, au invadat birourile miniștrilor și au împânzit restaurantele de lux ale Bucureștiului, unde îi scot pe demnitarii PSD și ALDE la “mese de lucru”.

Jucătorii

Fincantieri, Naval Group, Thales, Elbit, Damen, Rheinmetall, Beretta sau General Dynamics sunt numele marilor jucători care se bat pe miliardele de euro ale Ministerului Apărării. Nume mari care au la rândul lor cifre de afaceri amețitoare de miliarde și miliarde de euro. Companii care plătesc lobby, agenții de detectivi, mass media și care andoreseză, în limbajul specific, politiceni și foști ofițeri de informații români.

Rezerviștii

Jurnaliștii PSNews au aflat de la un important demnitar a cărui identitate o protejăm că aceste companii au pe statul lor de plată colaboratori dintre foștii ofițeri de informații pensionați recent din SRI, SIE, Ministerul Apărării sau cel de Interne. Ofițerii în rezervă au rolul de a unge ușile guvernamentele și a le deschide în numele corporațiilor.

Numărul rezerviștilor a crescut semnificativ odată cu anul 2015, când guvernul Ponta a acordat facilități pensionării anticipate a acestora. Oameni încă tineri, bine relaționați, acești ofițeri de informații deveniți consultanți în chestiuni sensibile, cum sunt achizițiile de armament și tehnică militară, lucrează în acest moment, vor nu vor, în detrimentul interesului statului roman. Interesul lor este să semneze contracte favorabile angajatorilor, fiind plătiți la comision. Fenomenul a atins deja un apogeu și indică un risc major la adresa siguranței naționale. În lipsa unei legi, demnitarii și miniștrii cabinetului Dăncilă nu au obligația de a raporta întâlnirile și subiectul discuției cu acești lobbyiști ai companiilor de armament străine.

Război și miliarde

Miza anuală a contractelor de armament este, teoretic, de cel puțin 1 miliard de euro anual, bani pe care România s-a obligat să-i cheltuiască în fața partenerilor NATO. Programul de înzestrare este gândit pe zece ani, la un cost de circa 20 de miliarde de euro.

Scandalurile mocnite din jurul achizițiilor de armament au putut fi ținute departe de ochii publicului prin campanii de relații publice. Însă cea mai mare miză a anului 2018, achiziția a patru corvete, a răbufnit în anumite părți ale mass media. O parte din jurnaliști fac lobby la rândul lor pentru interesele Naval Group, publicând informații compromițătoare despre Damen sau despre corporația italiana Fincantieri. Alții scot în evidență acuzațiile de corupție de care grupul francez Naval a fost atins în Africa. Alte informații vorbesc despre italienii de la Fincantieri ca fiind preferații guvernării PSD.

Este un veritabil război informațional purtat în media și pe coridoarele ascunse ale puterii din România. Scena pare a fi întreținută prin pasivitate de aceleași servicii de informații care teoretic sunt plătite să păzească interesul statului. Unde mai pui că principalele servicii au divizii de protecție internă care sunt destinate să vadă dacă foștii ofițeri, dar și cei activi, nu se ocupă de ilegalități sau scurgeri de informații. Sau ce secrete folosesc în politică: aviz generalilor Predoiu – SIE (Pro România) și Coldea- SRI (la ce partid dorește dânsul).

Lobyistii Barsanti și Lulache

Două personaje atrag atenția în scandalurile mocnite pe achiziția de armament: italianul Riccardo Barsanti, cel care se erijează în reprezentantul companiilor Beretta și Fincantieri în România și Cristian Lulalche. Ultimul este un om de afaceri controversat din Constanta, fiul generalului Ion Lulache, fost șef al Direcției mobilizare din MApN, fost asociat cu generalii Atanasie Stănculescu și Marius Opran).

Lulache susține în cercuri închise că este reprezentantul Fincantieri în România. Oficial, însă, nu recunoaște acest statut, persoana desemnată la întâlnirile oficiale fiind Barsanti. Care, la rândul său, confirmă cu jumătate de gură relația de reprezentare pentru Fincantieri, dar și pentru Beretta. Cunoscutul brand italian de arme Beretta trage sforile pentru un contract la ministerul Economiei în urma căruia să dezvolte o pușcă de atac pentru Armata română. Barsanti s-a asociat în România, potrivit publicației Newsweek, cu fiul avocatei Flavia Teodosiu. Avocata îl are client pe Liviu Dragnea și este partenera de viața a lui Cristian Lulache. Omul de afaceri pozează in fața apropiaților că nu ar fi străin de interesele serviciilor de informații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *