Skip to content
Societate

Dosarul 10 august va fi ”îngropat” de vechile structuri provenite din Securitate și PCR, susține Oreste Teodorescu: ”Decizia procurorilor e o rușine!”

Facebook/Oreste Teodorescu

Jurnalistul Oreste Teodorescu reacționează după clasarea parțială a dosarului 10 august de către DIICOT, considerând că și acesta va fi ”îngropat prin sertare, la fel cum s-a întâmplat și cu alte dosare ”sensibile”, precum dosarul Revoluției sau în dosarul Mineriadei.

”Structurile vechi provenite din fosta securitate și din fostul activ al Partidului Comunist Român, care sunt și astăzi foarte bine înșurubate în sistemul românesc, deși au trecut 30 de ani de tranziție către o democrație autentică, vor ține și vor temporiza și vor prelungi la nesfârșit și dosarul 10 august”, a spus jurnalistul, pentru PS News.

Oreste speră ”că sutele de cetățeni pașnici care au fost violentați, gazați, bătuți, loviți în Piața Victoriei pe 10 august vor depune plângeri și nu vor lăsa cursul acestui dosar să se stingă, așa cum și-ar propune unii”.

”Lupta abia începe, dar va dura mult, va dura din păcate la fel de mult ca și în dosarul Revoluției, ca și în dosarul Mineriadei ca și în alte dosare grele pe care anumiți mafioți din magistratura română nu doresc să le finalizeze.

Mie mi se pare o rușine faptul că procurorii DIICOT au clasat dosarul 10 august. Sigur, au încercat o pace rabinică, au invalidat și imbecilitatea doamnei Carmen Dan, care spunea că e o lovitură de stat dată de simpatizanții președintelui, dar nu au recunoscut faptul că violențele total disproporționate și foarte grave împotriva populației pașnice au fost premeditate de grupul de la Scroviștea cu câteva zile înainte”, a adăugat Oreste Teodorescu.

Ziaristul mărturisește că a fost și el în Piața Victoriei în acea zi de 10 august 2018: „Eu am fost acolo și știu foarte clar, uitați-vă la imagini și veți vedea oameni cu copii mici în brațe, veți vedea oameni în vârstă, oameni frumoși, oameni vii, oameni care au fost acolo pentru niște doleanțe de principiu, pentru neamestecul politicului în justiție, pentru o țară ca afară”.

În încheiere, Oreste Teodorescu spune că decizia procurorilor de a clasa dosarul violențelor de la 10 august le-a răpit speranța românilor de a trăi într-o „țară civilizată europeană, demnă, cu structuri ale statului în favoarea cetățeanului și nu împotriva lui”.

La aproape doi ani de la protestul diasporei din Piața Victoriei, procurorii DIICOT au dat o soluție parțială în dosarul violențelor din 10 august: nu sunt probe că a fost vorba de o tentativă de lovitură de stat, așa cum susținea Jandarmeria Română în plângerea depusă la Parchet, dar nici că ar fi fost pregătită, din timp, reprimarea protestului, așa cum au susținut o parte dintre participanți, care au făcut și plângeri penale în acest caz. Așa că șefii Jandarmeriei de atunci au fost scoși de sub urmărire penală. Cazul nu se închide complet: există informații, în cazuri punctuale, că unii jandarmi au acționat cu violență împotriva protestatarilor, fără acoperire legală, așa că vor fi investigați pentru purtare abuzivă de procurorii militari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *