Skip to content
Politică

Dosarul care, odată detonat, va lovi în toate partidele și guvernele României. Doi foști purtători de cuvânt ai PNL, ”conectați” la Loteria Română

" "

Clasa politică românească are toate șansele să fie restartă de activitatea intensă a procurorilor. Și nu doar restartă, ba chiar distrusă și bagată direct în ”beciul domnesc”.

Jurnaliștii de la riseproject.ro au dezvăluit miercuri că Loteria Română are conturile blocate ca urmare a unui prejudiciu de 100 de milioane de euro făcut bugetului de stat pentru venituri din jocuri de noroc desfășurate fără licență.

" "
" "

Citește și: Procurorii dau o nouă lovitură de proporții. Dosarul cu prejudiciu colosal care poate afecta patru guverne

Potrivit unui comunicat de presă al Parchetului General, în perioada 2006-2014 Loteria Română a desfăşurat, fără a avea licenţa şi autorizaţiile necesare, activităţi de tip slot-machine cu un număr total de 6.263 de aparate puse la dicpoziţie de către alte persoane juridice.

În același dosar mai sunt urmărite penal trei companii private cu acționariat grecesc: Lotrom, Intracom și Intralot.

De precizat că ”Loteria Română” este lider detașat pe această piață, cu peste 1.109 de spații în care sunt amplasate aparate electronice “slot machine”. În București, compania statului deține 105 astfel de unități.
Extrem de intersantă este precizarea Parchetului legată de perioada în care s-au desfășurat activitățile ilegale și anume 2006-2014. Între acești ani, România a fost condusă de toate partidele politice, în diferite alianțe politice.

Guvernul Tăriceanu (din care a făcut parte și UDMR), Guvernul PSD- PDL din 2009, Guvernele Boc (plus UDMR), Guvernul USL și apoi Guvernul Ponta- toate par responsabile pentru prejudiciul de 100 de milioane de euro adus bugetului de stat având în vedere Loteria Română este o companie aflată în subordinea Ministerului de Finanțe, deci în subordinea Guvernului.

Din consiliile de administrație ale Loteriei au făcut întotdeauna parte reprezentanți ai acestui minister, ceea ce ar putea însemna că cei care au condus Finanțele în această perioadă poartă răspunderea pentru presupusele ilegalități comise 2006-2014. Implicit, răspunderea se extinde și către Guvernele României din această perioadă.

Din conducerea Loteriei Române, de-a lungul timpului, au făcut parte numeroși membri ai PNL, din prima linie a partidului, printre care și doi foști purtători de cuvânt al liberalilor și anume fostul ministru, Eugen Nicolaescu și actualul deputat Cristina Pocora.

Eugen Nicolaescu chiar a fost cercetat de DNA pentru un contract semnat cu Intracom, în prezent urmărită penal

În mai 2008, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au început urmărirea penală împotriva lui Eugen Nicolăescu și a deputatului Cristian Boureanu, vicepreședinte al PD-L la momentul respectiv, pentru „abuz în serviciu contra intereselor publice”. Cei doi sunt acuzați că, în anul 2000, pe când erau membri în Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) de la Loteria Națională, au aprobat un act adițional la un contract dintre Loterie și firma grecească Intracom, care a adus companiei românești pagube de peste 120 de milioane de euro.

Cristina Pocora a fost membru în Consiliul de Administrație al Loteriei Române, în perioada în care era secretar de stat în Guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu. De exemplu, în 2007, Pocora a încasat, potrivit declarației de avere, 12.500 de lei reprezentând indemnizația de membru în CA-ul Loteriei Române.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *