Skip to content
Societate

Audieri în dosarul imaginilor ascunse din timpul intervenției de la Colectiv

Inquam Photos / Octav Ganea

Aproape 200 de pompieri vor fi audiaţi în zilele următoare la Serviciul Omoruri din Capitală, în dosarul imaginilor care au surprins intervenţia de la clubul Colectiv, imagini ţinute la sertar timp de aproape patru ani.

Procurorii militari și polițiștii de la Serviciul Omoruri au început cercetările în dosarul deschis până acum in rem, în care erau cercetate faptele, după ce în spațiul public au apărut la finalului anului trecut imagini care surprind intervenția în noaptea tragediei, conform unor surse judiciare citate de Digi24 și G4Media.

„A fost începută urmărirea penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de sustragere sau distrugere de probe ori înscrisuri referitor la împrejurarea în care persoane care au calitatea de militar în cadrul IGSU au reținut și ascuns pentru o perioadă de timp ( aproximativ 4 ani) mijloace de probă constând în înregistrări audio-video ori fotografii care surprindeau momente ulterioare incendiului din clubul Colectiv”, se spune în comunicatul Parchetului Militar.

Audierile au loc în dosarul deschis de procurori după difuzarea în octombrie 2019 a unei filmări din noaptea tragediei în care se observă intervenția haotică a salvatorilor. Filmarea a fost ascunsă autorităților timp de patru ani până să fie difuzată de ziarul Libertatea. În momentul în care imaginile au apărut în presă reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență spuneau că nu au considerat necesar să le arate publicului. Acele imagini erau însă importante pentru anchetele care erau deja în curs și pe care procurorii le-au solicitat de mai multe ori, fără să ajungă însă la anchetatori.

Ulterior apariției filmului, șefii ISU au organizat o conferință de presă în care nu și-au asumat vreo vinovăție pentru modul în care au acționat și au susținut că nu au predat filmarea procurorilor deoarece nu le-a fost cerută ”punctual”.

Secretarul de stat Raed Arafat susține că nu a văzut filmarea și că ea a fost dată publicității în preajma comemorării victimelor de la Colectiv pentru a genera emoție publică.

Într-un prim dosar în care au fost cercetate faptele care au dus la tragedia din clubul Colectiv, Tribunalul București a pronunțat în decembrie prima decizie.

Astfel, fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv. Cea mai mare pedeapsă a primit-o patroana firmei de artificii, Daniela Niță – 12 ani și 8 luni de închisoare cu executare, în vreme ce cei trei patroni ai clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu – au fost condamnați fiecare la câte 11 ani și 8 luni de închisoare.

Decizia finală va fi dată de Curtea de Apel București.

În incendiul de la Colectiv, petrecut în seara zilei de 30 octombrie 2015, au murit 65 de oameni, mulți în urma unor infecții intraspitalicești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *