Skip to content
Opinii & Analize

Dosarul Colectiv, 4 ani: procurorii dorm, politicienii vinovați revin la putere, România e fără spitale

Incendiul din Colectiv, care a avut loc pe data de 30 octombrie 2015, a schimbat istoria recentă a României și a arătat cum poate corupția și incompetența politicienilor să ucidă la propriu, să distrugă vieți și să lase o țară întreagă fără speranță.

După această tragedie au rămas în urmă 64 de morți, 186 de răniți și numeroși politicieni vinovați, dar în libertate care astăzi sunt la putere sau pregătesc planul să revină.

Au trecut 4 ani în care procurorii – aceiași care se bat cu pumnul în piept că fac justiție – n-au fost capabili să demonstreze cum s-a încălcat legea în acest incendiu. Procurorii și judecătorii din România sunt plătiți cu sume uriașe, au pensii speciale de zeci de mii de lei pe lună, au protecție SPP, li se decontează inclusiv ratele la casă, și totuși când e vorba de un dosar important nu sunt capabili să depună nici minimul efort pentru a găsi vinovații și amână procesul cât mai mult.

Pentru că în ultimii 4 ani exact acest lucru a făcut așa-zisa justiție din România care nu are curaj să se atingă de vinovați. În 2015, au arestat peste 10 persoane, asta deoarece oamenii ieșiseră în stradă și credeau că arestările o să-i calmeze, să se vadă că procurorii „își fac treaba”. Evident, neavând probe să demonstreze vinovăția, pentru că timpul era foarte scurt, instanța a eliberat toate persoanele arestate preventiv pentru 30 de zile. Totul a fost doar praf aruncat în ochii familiilor victimelor.

După 30 de zile, Guvernul a picat, politicienii vinovați au făcut un pas înapoi și procurorii au renunțat la dosar. Pentru că după 4 ani, judecătorul din dosarul Colectiv încă mai audiază persoanele implicate.

Cei trei patroni ai clubului – George Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Cristian Mincu – au fost acuzați de ucidere și vătămare din culpă. Deși este evident că nu avea autorizații și au permis unui număr mult mai mare de persoane să intre în club, aceștia sunt în continuare liberi și cu șanse mici să fie condamnați pentru ceva.

Următorii pe listă au fost Cristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 4 (care în 2016 voia să aibă tupeul să candideze din nou), Aurelia Iofciu (șefa serviciului de autorizări comerciale la Primăria Sector 4) și Luminița Larisa Ganea (angajată la serviciul de autorizări comerciale la Primăria Sector 4) au fost de asemenea arestați, însă au scăpat de toate acuzațiile care li s-au adus. Arestându-i, procurorii au comis o eroare. Tocmai din aceste arestări se observă că procurorii au fost disperați și au făcut un joc murdar psihologic.

În acest moment, în dosarul Colectiv sunt judecați cei trei patroni ai clubului Colectiv, Daniela Ioana Niță și Mihai Cristian Niță, administratorii firmei care a furnizat artificiile, și Viorela Zaharia, pirotehnicianul care a fost în club.

Politicienii vinovați

Guvernul condus de Victor Ponta a fost unul dintre principalii vinovați. Guvernul Ponta a fost adevăratul guvern penal al României, un guvern în care cei mai mari penali ai țării erau abonați la banii statului. Victor Ponta a fost cel care a avut în spate un grup de corupție organizată. Numeroși miniștri, secretari de stat sau funcționari din ministere au fost acuzați și condamnați pentru fapte de corupție. Unii au executat deja pedepsele, alții le așteaptă.

Victor Ponta s-a întors cu nerușinarea sa caracteristică pe scena politică și vrea din nou la guvernare, după dezastrul din 2015 și după numeroasele scandaluri de corupție în care a fost implicat el sau colegii săi din guvern.

Pentru moartea câtorva vieți umane, o mare vină o are Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătății la 30 octombrie 2015. Decizia lui Bănicioiu de a nu cere ajutorul UE și al țărilor din UE – în condițiile în care țara noastră nu avea nici măcar o secție pentru marii arși – i-a condamnat la moarte pe unii dintre răniții grav în incendiu. Infecțiile din spitale, bacteriile, neglijența personalului medical, indolența personalului medical, lipsa de personal medical calificat și cu experiență pentru astfel de cazuri au crescut numărul deceselor până la 64.

Nu avem nevoie de nimic în acest moment. Medicii noştri pot gestiona situaţia. Din Franţa şi Germania, din foarte multe părţi, am primit astfel de solicitări. (…) Momentan, noi ne descurcăm foarte bine, iar medicii noştri pot face faţă cu brio oricărei situaţii”, a declarat Bănicioiu ( în trecut implicat într-un dosar cu prostituate pentru politicieni) și această declarație a fost suficientă să omoare victimele.

Nicolae Bănicioiu este în Pro România, iar alături de Victor Ponta are toate șansele să revină la guvernare. Dacă Pro România va reuși să intre în viitor în Guvern, nu e exclus să-l vedem iarăși pe Bănicioiu la Ministerul Sănătății, pentru că acești politicieni au demonstrat deja că nu au mustrări de conștiință.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență – pe lângă faptul că până pe 30 octombrie 2015 n-a controlat niciun club din București sau din țară să vadă dacă are sau nu autorizație – a intervenit într-un mod dezastruos, iar imaginile apărute recent în mass-media arată tocmai acest lucru. Pe filmări se mai vede și un pompier cum înjură într-un mod grotesc victimele din club și cadavrele care ard sub ochii lor.

Între timp, România s-a calmat, România petrece iarăși în cluburi și România așteaptă o nouă tragedie pentru a ieși iarăși în stradă. În 30 de ani de așa-zisă democrație, nu s-a construit niciun mare spital în această țară, iar speranțele să vedem unul în alți 30 de ani sunt foarte mici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *