Skip to content
Politică

Dosarul Colectiv. Detalii înfiorătoare din rechizitoriu ies la iveală

Dosarul Colectiv. Detalii înfiorătoare din rechizitoriu ies la iveală

Astfel, la jumătate de an de la marcantul eveniment din clubul Colectiv, soldat cu 64 de decedați, apar declarații care aduc pe noi culmi dimensiunile tragediei.

În rechizitoriul procurorilor la trimiterea în judecată a patronilor de la Colectiv, martorii povestesc pe larg noaptea de groază, în urma căreia 64 de tineri şi-au pierdut viaţa. În mai puţin de un minut flăcările au învăluit aproape jumătate din club, arată expertiza, iar urmele toxice continuă să fie vizibile şi astăzi, potrivit B1.ro

„Am luat un stingător de mici dimensiuni, cred că era pentru uz auto, care se afla în spatele boxelor din apropierea mea. Am apăsat pe capătul lui, am tras de sigiliu, dar nu am reuşit să îl fac să funcţioneze„, a mărturisit un martor.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, George Alin Anăstăsescu, Costin Mincu și Paul Gancea, cei trei patroni de la Colectiv, sunt acuzați de ucidere din culpă, în formă agravată, având ca urma decesul mai multor persoane, vătămare corporală din culpă, în formă agravată, și neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.

Totodată, patroana firmei de artificii va fi judecată pentru ucidere din culpă, în formă agravată, având ca urmare decesul mai multor persoane, vătămare corporală din culpă, în formă agravată, neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri.

Expertiza tehnică efectuată în dosar a confirmat faptul că stingătoarele aflate în club în momentul incendiului erau expirate.

„Sub primul tablou electric, din încăperea notată cu litera C (n.n. compartimentul secundar din incinta sălii de divertisment, situat pe partea stângă imediat după intrare), au fost descoperite cinci stingătoare care au fost analizate, ocazie cu care s-au constatat următoarele: primul stingător este model P6, cu pulbere, ultima verificare fiind menționată în luna iulie a anului 2013, cu data de expirare în luna iulie a anului 2014. Pe furtunul de evacuare se văd urme de substanță albă, ceea ce denotă că stingătorul a fost utilizat; manometrul indică lipsa presiunii. Al doilea stingător este model G2, cu dioxid de carbon, ultima verificare fiind menționată în luna iulie a anului 2013, cu data de expirare în luna iulie a anului 2014; nesigilat, fără manometru și furtun. La distanța de 1,75 m, față de stâlpul nr. 1 de susținere a plafonului, către intrarea în incinta clubului, sub stratul de funingine de pe podea a fost descoperită o piesă metalică (marcată cu litera O), sub forma unei tije, prevăzută la un capăt cu un cerc, având atașat un rest colier plastic de culoare roșie. Această piesă metalică (marcată cu litera O) are lungimea totală de 5 cm și un diametru al părții circulare de 2 cm și este posibil să fie un inel de siguranță al unui extinctor”, se arată în rechizitoriu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *