Skip to content
Societate

Dosarul decontărilor ilegale de 20 de milioane de lei de la Casa de Asigurări de Sănătate a trecut de camera preliminară după mai bine de un an și jumătate

zhd.ro

Dosarul decontărilor ilegale de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a trecut de camera preliminară după mai bine de un an și jumătate. Judecătorul de la Curtea de Apel Bucureşti a decis că instanţa a fost corect sesizată şi probatoriul a fost legal administrat, potrivit portalului instanțelor de judecată.

Decizia nu este însă definitivă, ea poate fi contestată în 3 zile. Dosarul a fost trimis instanţei în iulie 2018 şi de atunci a stat în cameră preliminară.

În acest caz, fostul procuror DNA Florentina Mirică a trimis în judecată 59 de inculpaţi persoane fizice şi 31 de inculpaţi persoane juridice, printre care Marian Burcea, fost preşedinte la CNAS “în legătură cu desfășurarea de activități ilicite prin care sume de bani în valoare de peste 20 milioane lei (4,5 milioane euro) din fondurile Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (C.S.A.M.B.) au fost fraudate prin decontarea nelegală a unor servicii de îngrijiri medicale la domiciliu fictive.”

Marian Burcea a fost trimis în judecată pentru constituire a unui grup infracțional organizat, folosirea influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite şi abuz în serviciu.

Burcea a fost numit președinte la CNAS de către premierul Sorin Grindeanu, iar anterior a fost director general adjunct al Casei de Asigurări de Sănătate a Armatei (OPSNAJ).

În decembrie 2019, Marian Burcea declara pentru G4Media.ro că dosarul în care este trimis în judecată este în camera preliminară de un an și jumătate și că, din punctul său de vedere, acesta va fi restituit procurorilor, pentru că „nu există nicio probă”. Burcea a spus că este învinuit pentru că, în 2017, în calitate de președinte al CNAS, i-ar fi „lăsat să fure pe unii care furau din 2014 și care erau supravegheați de SRI”.

„Înainte de nenorocirea aceasta, procurorul-șef al DNA de la acea vreme le-a cerut procurorilor, într-o ședință, să nu mai stea cu fundul pe dosare, și doamna Mirică m-a găsit pe mine”, a mai spus Burcea.

Marian Burcea a susținut că este „imoral” ceea ce i s-a întâmplat, că este nevinovat, „singura vină” fiind că a stat 100 de zile în funcția de președinte al CNAS, unde a acceptat să fie numit ca să ajute oameni. „M-am dus să ajut oameni, nu am luat o apă minerală de la nimeni. Dimpotrivă, am plătit eu din buzunar apă și cafea pentru protocol”, a adăugat acesta.

”Cine fură trebuie să plătească, dar nu un om care nu a făcut nimic. Toată cariera mea este fără pată, am mii de pacienți operați. Am 63 de ani, până acum nu am fost niciodată într-o sală de judecată”, a subliniat Burcea, potrivit g4media.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *