Dosarul exploziei de la stația de îmbuteliere a gazului din Ștei, din 2019, nu are nici acum un termen de judecată

Exploziile uriașe de la Crevedia, produse în seara de sâmbătă, 26 august 2023, au readus în memoria locuitorilor orașului bihorean Ștei un eveniment în care tot gazul a fost ”eroul” negativ principal.

O deflagrație petrecută pe 4 februarie 2019, într-o hală în care funcționa o stație de umplere a buteliilor de gaz din Ștei, a dus la rănirea a șapte muncitori.

Incidentul a făcut necesară declanșarea Planului Roșu. Asta și pentru că, deși nu a avut nici pe departe forța exploziilor de la Crevedia, ceea ce s-a întâmplat la Ștei putea deveni extrem de periculos prin faptul că în acest punct de lucru erau încărcate zilnic mii de butelii, trimise apoi în toată țara. De altfel, unitatea era încadrată în categoria SEVESO, fiindu-i aplicate reguli stricte ce au scopul de a preveni riscurile de accidente majore care implică substanţe periculoase.

Explozia de la Ștei a fost investigată atât de procurori, pompieri și experți ai Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă – INSEMEX, cât și de ITM, ISCIR și Garda de Mediu. Jurnal bihorean și bihon.ro a consultat mai multe documente provenite din surse publice (portalul instanțelor, portalul Rejust) pentru a afla ce s-a întâmplat pe 4 februarie 2019 și ce măsuri au fost luate. Cu această ocazie, am aflat că nici acum, la patru ani și jumătate de la acel incident, procesul penal de la Judecătoria Beiuș nu are stabilit încă un termen de judecată.

O explozie, șapte răniți și un Plan Roșu

Pe 4 februarie 2019, puțin după ora 22:00, o explozie puternică a zguduit hala din Ștei în care societatea Corsar Gas avea o stație de îmbuteliere a gazului. Suflul a distrus geamurile incintei și o instalație de umplere a buteliilor. A urmat un incendiu, iar șapte muncitori aflați în schimbul al doilea și care efectuau diverse activităţi de îmbuteliere şi manipulare a recipientelor cu gaz au suferit arsuri ori diferite leziuni. Unul dintre angajați le-a povestit anchetatorilor că suflul exploziei a fost atât de puternic încât l-a proiectat câțiva metri prin aer, trântindu-l pe spate chiar lângă ușa halei.

Alt muncitor a relatat că se afla într-un camion în care mai trebuia să încarce 20 de butelii când a auzit o bubuitură puternică. A întors privirea către hală și a văzut înăuntru flăcări și fum dens.

Autoritățile au declanșat planul roșu de intervenție, iar în zonă au intervenit 43 de pompieri cu trei autospeciale, două autospeciale de transport victime multiple, nouă

ambulanțe și o autospecială de intervenţie în cazul accidentelor chimice. Răniții au fost duși la Spitalul Județean din Oradea și doar unul dintre ei a refuzat internarea. Ceilalți au rămas sub supraveghere medicală, unul fiind în comă indusă după ce a suferit mai multe arsuri la nivelul căilor respiratorii și la față.

Cauza probabilă: o fisură la un furtun a provocat un nor exploziv

Explozia a fost investigată de specialiști ai pompierilor, ai INSEMEX, ITM și ai Gărzii de Mediu, în timp de procurorii din Beiuș au deschis o anchetă pentru vătămare corporală din culpă. Ulterior, cercetările în dosarul penal au fost extinse sub acuzația de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Un raport de expertiză a INSEMEX Petroşani detalia mecanismul de producere a incidentului. Specialiștii observau că la postul de încărcare numărul 6 a apărut o fisură la un furtun, provocată ”cel mai probabil ca urmare a cedării rezistenţei mecanice a materialelor constituente, fie datorită fenomenului de îmbătrânire, inevitabil la astfel de materiale, fie datorită unui defect ascuns de fabricaţie, care s-a manifestat doar acum”.

S-a format astfel un nor exploziv care a explodat la contactul cu o sursă de aprindere. Potrivit raportului INSEMEX, deflagrația a fost provocată, cel mai probabil, de efectul electrotermic produs de sursa de căldură a pistolului de aer cald, fără protecție la explozie, folosit la instalația de îmbuteliere, nefiind exclusă nici electricitatea statică generată de îmbrăcămintea unor persoane.

Sancțiuni de la Garda de Mediu și ITM

Primii care au reacționat în cazul de la Ștei au fost comisarii Gărzii de Mediu, care au amendat cu 30.000 de lei firma Corsar Gas, care deținea stația de îmbuteliere a gazului, pe motiv că ”administratorul societății nu a luat toate măsurile necesare potrivit legislaţiei în vigoare pentru a preveni accidentele majore și pentru a preveni și limita consecinţelor acestora asupra sănătății umane și asupra mediului”.

Reprezentanții companiei au atacat procesul verbal de sancționare, dar în iulie 2020, Judecătoria Beiuș a respins plângerea. Procesul s-a mutat la Tribunalul Bihor, care a decis, în ianuarie 2021, să suspende judecata până la soluţionarea definitivă a dosarului penal deschis în acest caz de Parchetul Beiuș.

O decizie similară, de suspendare a procesului, a fost luată, în iulie 2021, și de Curtea de Apel București în cazul contestării de către Corsar Gas a sancțiunilor date de ITM Bihor în urma unui control realizat la hala afectată de explozie. Printre altele, inspectorii de muncă au observat că ”nu toţi lucrătorii prezenţi la data producerii

evenimentului purtau echipament individual de protecţie adecvat mediului de lucru (mediu potenţial exploziv), respectiv îmbrăcăminte de protecţie greu inflamabilă certificată pentru mediu inflamabil şi exploziv (salopete, jachete, căciulă). Sunt haine care produc prin frecare electricitate static, iar acestea constituie o sursă potenţială electric de aprindere a atmosferei potenţial explozive.”

Acuzațiile din dosarul penal

Între timp, procurorii beiușeni și-au continuat investigațiile, iar pe 12 iulie 2022 au trimis judecătorilor rechizitoriul în acest dosar, în care Corsar Gas este inculpată pentru neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. Anchetatorii menționau mai multe neregularități care au condus la această acuzație. Printre acestea, firma este acuzată că în ziua accidentului ”nu a luat măsurile necesare pentru întreținerea în parametrii de funcționare în condiții de siguranță a echipamentului utilizat pentru umplerea buteliilor, adică racordul flexibil din cauciuc al postului de încărcare nr. 6 din hala de îmbuteliere de la punctul de lucru din oraşul Ștei”.

Procurorii acuză și neasigurarea funcționării corecte a sistemului de monitorizare a gazelor, neverificarea instalației de ventilare din hală ori faptul că muncitorii nu au fost verificați în privința echipamentului individual de protecție. Firma deținătoare a stației de îmbuteliere din Ștei a respins acuzațiile, venind cu explicații punctuale în fața procurorilor.

La sfârșitul lui 2022, Judecătoria Beiuș a dispus începerea judecății pe fond, decizie rămasă definitivă abia la jumătatea lunii mai 2023, când Tribunalul Bihor a respins contestația formulată de firma inculpată. Totuși, chiar dacă au trecut deja trei luni de la acel moment, Judecătoria Beiuș nu a stabilit când va începe judecata efectivă a dosarului. Cel mai probabil, se așteaptă încheierea vacanței judecătorești.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: