Skip to content
Politică

Dosarul Ioanei Băsescu, vulnerabilitate sau oportunitate pentru PMP? EXCLUSIV

zodiascorpionului.dela0.ro
" "

Ambiția lui Traian Băsescu de a forma un partid care să joace un rol important pe scena politică este de înțeles, însă adevărul este că acest lucru este greu de realizat.

Imagina fostului președinte s-a erodat în cei 10 ani de mandat și nu pare să mai aibă forța necesară de a trage după el un partid care nu are lideri sau idei marcante.

" "
" "

Încă de la înființarea Partidului Mișcarea Populară, Traian Băsescu și-a fixat niște obiective înalte, iar după fuziunea cu UNPR, a anunțat cu surle și trâmbițe că, pentru alegerile parlamentare, PMP își propune să obțină 15-20% din voturi, urmând ca până în 2020 să crească până la 35%. Însă, după rezultatele de la alegerile locale (4,3%) aceste obiective nu par unele realiste, iar dacă luăm în considerare și ultimele probleme cu justiția ale apropiaților lui Traian Băsescu (Mircea Băsescu, Ioana Băsescu, Elena Udrea, etc.), am putea spune că și pragul de 5% este aproape imposibil de atins.

Săptămâna trecută, procurorii DNA acuză că „în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, au fost colectate sume de bani despre care există suspiciunea că au provenit din săvârșirea unor infracțiuni și care au fost folosite ulterior pentru plata unor servicii prestate în campania electorală” și au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Ioana Băsescu, Elena Udrea, Gheorghe Nastasia (fost secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale), Victor Tarhon (fost președinte CJ Tulcea), Silviu Wagner (director general al unei societăți comerciale) și Mario Francesco (om de faceri).

Deși Traian Băsescu nu este implicat direct în acest dosar, prin prisma persoanelor vizate, dar și a faptelor imputate, presa, dar și societatea civilă, au făcut imediat legătura cu acesta. Mai mult decât atât, chiar Elena Udrea declara, imediat după audierea sa, că această acțiune a justiției „este un atac la adresa lui Traian Băsescu. Cineva vrea să-i saboteze intrarea în campanie. Se vrea oprirea PMP, pentru ca acest partid să nu decidă cine va ajunge la guvernare! Vor să se asigure că Traian Băsescu nu va ajunge premier!”.

Este evident că acest dosar este o vulnerabilitate pentru Traian Băsescu, însă nu trebuie să uităm că fostul președinte a demonstrat de mai multe ori că poate să iasă învingător din situații de genul acesta (vezi episodul „Rușine, Dinu Patriciu”) și este puțin probabil ca dosarul în care sunt cercetate Ioana Băsescu și Elena Udrea îl scoate din joc.

Chiar dacă în trecut a reușit să răstoarne paradigma, de această dată situația se complică pentru Traian Băsescu. Fostul președinte nu mai are în spate un partid mare (așa cum era PDL-ul), nu se mai bucură nici de susținerea unor lideri politici marcanți (așa cum era Vasile Blaga), iar familia sa, în loc să fie un punct de sprijin, a devenit una din principalele sale vulnerabilități. De această dată fostul președinte joacă de unul singur, și pentru a putea să se apropie de obiectivele pe care și le-a propus, trebuie să scoată la bătaie toate armele și informațiile strategice pe care le deține.

Fostul președinte va putea să ducă PMP în Parlament doar dacă nu se va dezminți de eticheta de „președinte jucător” și va reuși să doboare unul din actorii principali de pe scena politică. Însă, Traian Băsescu de acum nu are nicio legătură cu cel care a câștigat alegerile în 2008 și în 2012, iar imagina sa pare din ce în ce mai ciuruită atât de statul de drept, cât și de insuccesele electorale și rămâne de văzut dacă va reuși în timpul rămas până la alegerile parlamentare să redevină un câștigător.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *