Dosarul lui Lațcău se apropie de final. Viceprimarul lui Fritz, acuzat de trafic de influență și abuz în serviciu!

Dominic Fritz, sursa foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

DNA continuă cercetările în dosarul deschis viceprimarului Timișoarei, Ruben Lațcău, pentru trafic de influență și instigare la abuz în serviciu asupra funcționarilor.

Funcționari din cadrul primăriei au fost chemați pentru audieri zilele trecute, în cadrul acestui dosar. Surse din cadrul parchetului anticorupție spun că dosarul este aproape finalizat și că va fi trimis curând în judecată.

În iulie 2022 a ieșit la iveală faptul că mâna dreaptă a lui Dominic Fritz le-a cerut angajaților din primărie să facă achizițiile publice pentru anumite obiective doar prin achiziții directe.

La acel moment, un avertizor de integritate din instituția condusă de Fritz a transmis presei e-mailurile trimise de către viceprimar către Daniela Burtic, consilier la Serviciul Spaţii Verzi – Direcţia de Mediu, Adrian Bere, director executiv la Direcţia de Mediu, Rudolf Graef, consilierul primarului Dominic Fritz, și Corina Radu, șef la Serviciul Achiziții Publice, prin care Lațcău cere contracte doar prin achiziții directe, încălcând legea și creând un cadru concurențial ilegal.

Lațcău cerea în e-mailul său: „Pentru proiectele de mai jos (vezi foto, n.r.), vom sparge toate DALI-urile de PT-uri, fiecare printr-o procedură separată de achiziții. Pentru DALI-uri vom merge pe achiziții directe, vreau să ne facem o listă de 5-6 firme peisagere profesioniste care să ne poată face un DALI perfect. Rudolf și cu mine vă putem ajuta pe subiectul acesta”.

Conform publicației Ziua de Vest, Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei – Trafic de influență și instigare la abuz în serviciu, pentru ca licitațiile să fie câștigate de firmele agreate de USR? – Ziua de Vest, în zilele următoare transmiterii e-mailului, angajații s-au pus pe treabă: „Primăria Timișoara anunța că renunță la proiectul de proiectare pentru modernizarea Parcului <<Ion Creangă>>, început de vechea administrație, și că vor fi executate servicii de reparații și mentenanță. De asemenea, clădirea din interiorul parcului va fi reconcesionată și scoasă la licitație”.

În cazul Parcului Civic, și el pe lista lui Lațcău, Radu Țoancă, consilier local PSD Timișoara, a vorbit recent de cei 800.000 de euro care, potrivit social-democratului, au fost „aruncați pe fereastră” de actuala conducere printr-o „afacere «corectă» a familiei useriste”. Asta, pe lângă imaginea parcului, una „dezolantă, tipică unui sat lăsat de izbeliște: iarba a ajuns la jumătate de metru, sistemul de irigații este colmatat, forajele nu au filtre”.

Acum două luni, într-o înregistrare apărută la Realitatea TV, primarul USR, Clotilde Armand, era surprinsă când le cerea angajaților săi să facă o achiziție directă. Mai mult, Armand îl suna direct pe patronul firmei, pentru ca acesta să depună trei oferte pentru a putea face mai ușor procesul de achiziție.

Conform specialiștilor, aceasta este o încălcare crasă. Orice autoritate publică poate să facă achiziții directe. Doar că Legea 98 din 2016, privind achizițiile publice, stipulează, în Articolul 7, că, pentru achizițiile directe, trebuie să fie minimum trei operatori ofertanți. Se înțelege din discuție că ea are un operator preferat. Ea nu transmite altor doi operatori această ofertă.

Se poate observa cu ușurință că există o tipologie de acțiune pentru primarii USR. Deși aceștia susțin că vor transparență și respectarea legii, în mod practic, atunci când acționează, ei încalcă procesele de achiziție și favorizează anumite firme de casă, făcând exact pe dos și dând dovadă de o ipocrizie crasă. Una declară public, alta fac când își exercită funcția!

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: