Skip to content
Politică

Dosarul lui Vlad Filat. Primarul din Chişinău, perspectivă neagră: Hora caracatiţei corupţiei…

Primarul municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, are o perspectivă neagră în ceea ce priveşte dosarul fostului prim-ministru moldovean Vladimir Filat: „Hora caracatiţei corupţiei nu putea dura la nesfârşit!”

Într-un interviu publicat, vineri, de RFI, Chirtoacă (prim-vicepreşedintele Partidului Liberal) este de părere că, prin reţinerea lui Filat pentru presupuse fapte de corupţie, „s-a deschis Cutia Pandorei”. Edilul spune că trebuie să înceapă „acelaşi proces de purificare, un purgatoriu al clasei politice din Moldova, aşa cum se întâmplă în România de circa zece ani”.

Dorin Chirtoacă observă că Republica Moldova trece prin ce a trecut şi România.

„Cred că s-a deschis Cutia Pandorei, care şi în România s-a deschis acum 10-15 ani. Probabil trecem prin aceleaşi etape. Îmi amintesc când eram student în România în ’97-’98-2000: nu prea era de închipuit ca politicienii vremii să fie atinşi de justiţie; doar campanii de presă, dezvăluiri. Tot aşa au avut loc şi în România cazuri de devalizare a băncilor”, a amintit Chirtoacă.

Primarul crede că, „în mod normal, trebuie ridicată imunitatea parlamentară mai multor deputaţi, despre care se ştie că au avut şi ei legătură cu Banca de Economii. Deputaţi de la cel puţin trei formaţiuni ştiu eu: Partidul Liberal Democrat, Partidul Comuniştilor, Partidul Socialiştilor. Nu ştiu la Partidul Democrat dacă s-ar putea şi la ei să fie dintre aceia care au beneficiat de credite, dar nu cunosc o persoană anume, la ceilalţi se ştie exact cine şi ce credite a luat”.

Întrebat dacă liberalii vor rămâne în Guvern, Dorin Chirtoacă a răspuns: „Dacă va exista majoritate parlamentară proeuropeană democratică, noi vom rămâne. În cazul în care se întâmplă altceva, Partidul Liberal nu are ce căuta într-o altă formulă”.

În opinia sa, „această horă a caracatiţei corupţiei în Parlamentul Republicii Moldova nu putea să dureze la nesfârşit. Trebuie să înceapă acelaşi proces de purificare, un purgatoriu al clasei politice din Moldova, aşa cum se întâmplă în România de circa zece ani”.

Amintim că preşedintele Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova, Vlad Filat, a fost reţinut, joi seară, după ce a rămas fără imunitate parlamentară. El este acuzat de implicare în fraudele de la Banca de Economii, soldate cu furtul a un miliard de dolari de la trei mari bănci moldoveneşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *