Skip to content
Politică

Dosarul Lukoil, retrimis la Parchet. De vină, procurorul de caz

Dosarul Lukoil a fost retrimis la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploiești din cauza pasivității totale a procurorului de caz care nu a comunicat în termenul legal Tribunalului Prahova dacă își menține sau nu dispoziția de trimitere în judecată a dosarului, potrivit romaniatv.net.

Potrivit documentului transmis, joi, magistrații au constatat, în luna decembrie, neregularitatea rechizitoriului prin care dosarul Lukoil a fost trimis în judecată și au dispus remedierea respectivelor neregularități, urmând ca procurorul să comunice judecătorului dacă menține dispoziția de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei, însă acesta nu a răspuns solicitării instanței de judecată în termenul legal.

„Parchetul nu a remediat în termen legal neregularitățile constatate și nici nu a comunicat judecătorului de cameră preliminară dacă menține dispoziția de trimitere în judecată sau solicită restituirea cauzei, ultima zi a termenului (…) fiind 22.12.2015. (…) judecătorul de cameră preliminară constată că ne regăsim în mod evident în situația prevăzută de art. 346 alin. 3 lit. c teza a II-a, față de împrejurarea că procurorul nu a răspuns în termenul legal de 5 zile, neprecizând nici dacă își menține dispoziția de trimitere în judecată, impunându-se astfel restituirea cauzei la parchet. (…) Ipoteza prezentată la litera ‘c’ are în vedere situația în care procurorul nu răspunde în termenul de 5 zile (pasivitate) — nu remediază neregularitățile constate și nici nu comunică dacă înțelege să mențină dispoziția de trimitere în judecată sau solicită restituirea cauzei. (…) Necomunicându-se judecătorului de cameră preliminară faptul că acuzarea înțelege să mențină dispoziția de trimitere în judecată, se impune automat restituirea cauzei la parchet, aceasta fiind ipoteza prezentei cauze”, se arată în documentul citat.

În opinia judecătorului, neregularitățile constatate în actul de sesizare „nu sunt minore”, ci sunt „esențiale”, ținând chiar de modul de formulare a acuzațiilor, iar instanța nu poate soluționa acțiunea penală „în condițiile în care nu sunt indicate concret faptele deduse judecății, neputându-se substitui organului de urmărire penală”.

„Prin urmare, nici în ipoteza în care s-ar considera că pasivitatea totală a procurorului în termenul legal de 5 zile nu este sancționată automat cu restituirea cauzei, nu se poate dispune începerea judecății, neregularitățile constate fiind esențiale, ducând la imposibilitatea stabilirii obiectului și a limitelor judecății în prezenta cauză, așa cum s-a arătat”, se mai precizează în document.

Tribunalul Prahova a dispus, marți, restituirea către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploiești a dosarului Lukoil, cu un prejudiciu de aproape 1,8 miliarde euro, după ce, în decembrie, magistrații au constatat neregularitatea rechizitoriului, arătând, printre altele, că unele acte materiale au fost dublate sau chiar triplate.

Decizia nu avea caracter definitiv, ea fiind contestată de Parchet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *