Skip to content
Politică

Dosarul Mineriadei. Iliescu și Roman, audiați

Antena3
" "
Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu s-a prezentat luni dimineață la sediul Parchetului General, pentru a fi audiat în dosarul Mineriadei, care durează de 27 de ani și în care până acum nicio persoană care a preluat puterea după 1989 nu a fost trimisă în judecată.
Mai mult, la sediul Parchetului a ajuns și fostul premier Petre Roman, acesta fiind audiat în același dosar.
Ion Iliescu, fostul preşedinte al României, a fost audiat pe 16 martie timp de mai bine de două ore la Parchetul General în dosarul Mineriadei. La ieșire, fostul președinte a spus că a avut „o discuție amicală” și le-a cerut jurnaliștilor, care-l întrebau dacă crede că este vinovat, „să aibă discernământ”. La începutul lunii ianuarie, procurorii militari i-au audiat în acest dosar pe Gelu Voican Voiculescu, Miron Cozma și Adrian Sârbu, dar și mai mulţi martori, printre care şi scriitorul Andrei Pleșu.

Este un dosar care durează de 27 de ani și în care până acum nicio persoană care a preluat puterea după 1989 nu a fost trimisă în judecată.

La sfârşitul lunii decembrie a anului trecut, procurorul general Augustin Lazăr a declarat că o soluţie în dosarul „Mineriada” va fi dată în primele luni din 2017, informează EVZ.ro

" "
" "

„Dosarul privind mineriada se află în faza finală de soluţionare şi, după ce se vor administra probele care mai sunt de administrat şi se vor verifica apărările ce se vor formula în cauză, se va emite o soluţie legală şi temeinică. În primele luni ale anului următor vom avea o soluţie”, spunea Augustin Lazăr, la acea dată.

Pe 23 decembrie 2016, procurorii militari au decis punerea în mişcare a acţiunii penale, sub aspectul săvârşirii de infracţiuni contra umanităţii, faţă de fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul director al SRI Virgil Măgureanu în dosarul „Mineriada din 13 – 15 iunie 1990”.

De asemenea, au fost puşi sub urmărire penală Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, Nicolae Dumitru, fost prim-vicepreşedinte al Frontului Salvării Naţionale, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, fost adjunct al procurorului general al României şi şef al Direcţiei Procuraturilor Militare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *