Ordonanta de retinere a Laurei Vicol, fosta sefa a Comisiei Juridice, mentioneaza ca fosta deputata PSD este acuzata de infractiuni foarte grave, precum „constituire a unui grup infractional organizat”.
Asfel, conform ordonantei, consultata de aktual24.ro, Vicol este suspectata de „savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat prev. de art. 367 alin. 1, 3 C.p. in varianta aderarii si sprijinirii, constand in aceea ca incepand cu anul 2018 a aderat la grupul infractional initiat si constituit de Cioarba Vladimir Razvan, Postoaca Gheorghe Emanuel si Mihai Alexandru, la care au aderat si alte persoane, care a functionat pana in luna ianuarie 2025, specializat in savarsirea infractiunilor de delapidare cu consecinte deosebit de grave, evaziune fiscala, inselaciune cu consecinte deosebit de grave, stabilirea cu rea-credinta de catre contribuabil a impozitelor, taxelor sau contributiilor, avand ca rezultat obtinerea, fara drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursari sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensari datorate bugetului general si spalarea banilor, prin conceperea si punerea in practica a unui mecanism infractional complex, constand in promovarea si dezvoltarea unor proiecte imobiliare sub umbrela mai multor societati, urmate de incasarea de sume de bani de la clienti-cumparatori, delapidarea fondurilor societatilor, inducerea in eroare a cumparatorilor cu ocazia executarii ante-contractelor si contractelor de vanzare-cumparare, evidentierea de operatiuni fictive in contabilitatea societatilor controlate in scopul sustragerii de la plata taxelor si impozitelor catre bugetul de stat si stabilirea cu rea-credinta a taxelor (T.V.A.), avand ca rezultat obtinerea, fara drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursari sau restituiri de la bugetul de stat”.
Procurorii solicita ca Laura Vicol sa fie arestata, decizia urmand sa fie luata de judecatori marti seara.
Laura Vicol, fosta sefa a Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, a fost luata cu duba politiei de la sediul DIICOT si dusa in arestul Capitalei. Vicol a fost retinuta pentru 24 de ore.
Vicol s-a prevalat de dreptul la tacere in fata procurorilor, desi in ultima perioada a fost extrem de vocala pe retelele de socializare si prin interviuri in apararea companiei Nordis.
Vicol a refuzat sa faca declaratii in fata jurnalistilor, iar in momentul in care a fost bagata in duba ea a preferat sa stea departe de sotul ei, care intrase primul in duba. „Viata merge inainte”, a comentat Vladimir Ciorba inainte de a fi bagat in duba.
Cei doi au fost retinuti dupa mai multe ore de audieri, fiind acuzati de complicitate la delapidare cu consecinte deosebit de grave, spalare de bani in forma continuata si aderare la grup infractional organizat.
Alte cinci persoane au fost retinute in acest dosar. Este vorba de Gheorghe Postoaca, actionar principal alaturi de Vladimir Ciorba in Nordis Group, Florin Postoaca – director de vanzari, Sanda Raileanu – director economic, Gabriela Vasile si Matei Cristian.
Tot luni, au fost audiate Ioana Basescu, fiica lui Traian Basescu, precum si fosta deputata PSD Andreea Cosma, pentru implicarea lor in afacerea Nordis, in calitate de notarite, insa ele au fost lasate sa plece acasa.
Luni dimineata, procurorii au efectuat zeci de perchezitii in Romania si in Monaco, printre care si la domiciliul sotilor Ciorba – Vicol, dar si la sediul companiei Nordis, intr-un dosar ce vizeaza infractiuni de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, delapidare, spalare a banilor si evaziune fiscala, in care prejudiciul se ridica la peste 195 de milioane de euro.
In urma perchezitiilor, au fost ridicati saci cu documente, dar si obiecte de valoare din locuinta sotilor Ciorba – Vicol.
Ancheta vizeaza 40 de persoane fizice si 32 de firme si se refera la un grup infractional organizat, structurat pe un model piramidal cu trei paliere, care a conceput si pus in aplicare un mecanism infractional complex, constand in promovarea si dezvoltarea unor proiecte imobiliare sub acoperirea mai multor societati comerciale, urmate de incasarea de sume de bani de la clienti (cumparatori), delapidarea fondurilor societatilor, inducerea in eroare a cumparatorilor cu ocazia executarii ante-contractelor si contractelor de vanzare-cumparare, evidentierea de operatiuni fictive in contabilitatea societatilor controlate in scopul sustragerii de la plata taxelor si impozitelor datorate bugetului de stat si stabilirea cu rea-credinta a taxelor (TVA), avand ca rezultat obtinerea, fara drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursari sau restituiri de la bugetul de stat ori compensari datorate bugetului general, cauzandu-se prejudicii societatilor comerciale, clientilor cumparatori si bugetului de stat.
Fondurile financiare ilicite astfel obtinute au fost supuse procesului de spalare a banilor.
Din investigatiile efectuate a rezultat ca esalonul secund al gruparii de criminalitate organizata a fost format din persoane apropiate liderilor (aflate in relatie de rudenie sau prietenie), care au aderat la grupare si au sprijinit-o activ, prin diverse modalitati, sub controlul si indrumarea acestora, iar ultimul palier a sprijinit grupul infractional organizat pe anumite componente sau in anumite perioade, avand atributii de a intocmi documentatia aferenta operatiunilor de vanzare a imobilelor, intabulare sau consultanta juridica (notari si avocati) si de a incasa sume de bani provenite din savarsirea infractiunii de delapidare, sub diferite titluri justificative.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News