Ancheta procurorilor în cazul morților suspecte de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” scoate la iveală noi detalii care par de necrezut. Interesul public este tot mai crescut, iar breasla medicilor este pusă la zid. Psihologul Keren Rosner explică în ce fel va afecta acest caz relația medic-pacient.
Referatul procurorilor în cazul morților suspecte de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” arată că o altă metodă de a grăbi decesul pacienților considerați fără șansă ar fi fost aceea de modificare a parametrilor ventilatorului. Mai mulți martori au declarat în fața anchetatorilor că erau obligați să respecte indicațiile verbale ale medicilor incriminați că grăbeau moartea pacienților. Asistenții au mărturisit că alegeau să susțină pe ascuns doza de noradrenalină specificată în foile de observație, pe care medicii o reduceau în fapt fără să facă mențiunea în documentele medicale.
Deși anchetatorii au reușit să obțină probe certe despre moartea unui singur pacient, un bărbat de 54 ani, cu multiple afecțiuni – informațiile obținute de procurori arătând, printre altele, că pacientul a fost testat negativ pentru COVID-19 la internarea în spital, însă la externare (deces) este menționată și infecția cu SARS-CoV-2 – din declarațiile martorilor rezultă că practica de a reduce dozele de noradrenalină la pacienții considerați fără șansă ar fi dus la grăbirea decesului a zeci de persoane. Practica, cel puțin în cazul uneia dintre doctorițe, s-ar fi intensificat din octombrie-noiembrie anul trecut, iar pe lângă reducerea dozei de noradrenalină (deși medicul nu menționa reducerea și în foaia de observație) s-ar fi practicat și reducerea parametrilor ventilatorului, tot cu scopul de a grăbi decesul, cred martorii.
„Martorul a mai arătat că a observat că este modificată și valoarea oxigenului de la ventilator”
În referatul procurorilor sunt mai multe mențiuni în acest sens, martorii audiați relatând mai multe astfel de situații.
„(…) a arătat că la un moment dat inculpata Miron Maria a început să observe faptul că în ciuda modificărilor aduse de ea ratei de administrare a noradrenalinei la 1ml/h, tensiunea pacienților nu se modifica în jos, în mai rău. Nu știe dacă aceasta cunoștea cum compensau ei, asistenții, rata mică de noradrenalină administrată, deoarece nu s-au confruntat în vreun fel cu inculpata. La un moment dat martorul a observat la mai mulţi dintre pacienții săi cărora inculpata le modificase rata, că aceasta din urmă le-a ajustat parametrii ventilatoarelor (FIO2) la valori sub 30, chiar și 10, în contextul în care, din experiența sa toți pacienții conectați la aceste ventilatoare au setate valori de peste 50. Valorile de 50 și peste ale ventilatorului, printre altele, au rolul de a menține nivelul de saturație de oxigen a pacientului în cote normale, părerea martorului fiind aceea că prin setarea acestor valori la cote sub 50 saturația de oxigen scade, acesta fiind un alt mod prin care se poate ajunge la decesul pacientului”, menționează procurorii.
Un alt martor relatează că s-ar fi procedat în acest fel chiar în cazul pacientului despre care procurorii au reușit să obțină mai multe dovezi și să investigheze omorul.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News