Dosarul Portul Constanța. Primii 7 milionari reținuți scapă deja doar cu control judiciar

Sursa foto: Pixabay

Procurorii DNA au reținut șapte dintre acuzații din dosarul ”mită în Portul Constanța”, în care luni a fost făcută cea mai mare percheziție din ultimii ani în compania de stat, fiind vizați oameni de afaceri milionari, persoane din conducerea Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritine, vameși și funcționari publici.

UPDATE ora 15:15: Petrică Buduru, Cătălin Creţu, Jean-Paul Tucan, Aktimur Munur, Cătălin Viorel Cristea, Vasile Costea şi Daniel Liliac au fost reţinuţi în primul lot.

Marți, procurorii DNA i-au dus pe cei șapte inculpați la Tribunalul Bucureşti, unde au cerut arestarea lor preventivă.

Instanța a respins propunerea procurorilor și a dispus ca toți cei șapte acuzați reținuți în primul lot să fie eliberați și plasați sub control judiciar.

Decizia Tribunalului București nu este definitivă, contestațiile DNA și ale celor șapte inculpați din primul lot urmând să se judece la Curtea de Apel.

Surse judiciare au spus, pentru Gândul, că una dintre problemele invocate în dosar, în apărarea inculpaților, ar fi mandatele investigatorilor sub acoperire. Aceștia au adus majoritatea probelor din dosar, din documente comerciale, declarații în discuțiile despre mită, interceptări și filmări cu momentele în care oameni de afaceri milionari dau șpagă pentru contracte și terenuri cu dedicație în Portul Constanța.

UPDATE ora 08:00: După ce au luni fost reținute primele 7 persoane în dosarul „mită în Portul Constanța”, procurorii DNA au emis, marți, ordonanțe de reținere pentru alți 9 suspecți, printre care se află un fost director portuar și un fost deputat PSD.

Cei 9 inculpați din al doilea lot care va fi dus la instanță cu propunere de arestare sunt:

  • Bogatu Eugen – fost director portuar;
  • Pilcă Aurelian-Cătălin
  • Stamat Marius
  • Ion Dumitru
  • Țăranu Laurențiu
  • Chirilă Florin-Laurențiu
  • Mocanu Luciana-Izabel
  • Boja Luminița
  • Vișan George-Gabriel – director comercial în cadrul Compania Națională Administratia Porturilor Maritime și fost deputat PSD.

Știrea inițială:

După mai multe ore de audieri la Direcția Națională Anticorupție, procurorii au emis, luni seară, ordonanțe de reținere pentru:

  • Petrică Buduru, asociat în Green Port Operator, fost fostbalist și fost președinte al echipei Farul Constanța;
  • Cătălin Crețu, manager în cadrul firmei olandeze Boskalis, implicat în lucrările de reducere a eroziunii costiere;
  • Jean-Paul Tucan, acționar majoritar JT Grup Oil;
  • Munur Aktimur, cetățean turc, care a vrut să concesioneze un teren cu ieşire la apă aflat în administrarea Companiei Naţionale Administrarea Porturilor Maritime (CN APM) Constanţa;
  • Cătălin Viorel Cristea, adus în compania de stat de fostul șef Valeriu Ionescu, pe post de consilier al directorului general,
  • Vasile Costea, patronul firmei ABC VAL;
  • Daniel Liliac, administrator la SC Gold Trans Tur SRL din Săcueni, afacerie cu contracte istorice atribuite de compania de stat.

Anchetatorii continuă audierile celorlalte persoane vizate în anchetă. Aproximativ 30 de persoane au fost aduse de la Constanța la DNA, pentru audieri.

Investigatori sub acoperire, infiltrați în cercul infracțional din Portul Constanța

Surse judiciare au dezvăluit – în exclusivitate pentru Gândul – că procurorii DNA au făcut luni 41 de percheziții, în dosarul în care sunt acuzații de dare de mită și luare de mită.

Aproape un an, investigatori sub acoperire au fost infiltrați în cercul infracțional din Portul Constanța, iar aceștia, mai spun sursele judiciare, „au ținut sub observație persoanele vizate de procurorii DNA”.

De altfel, în Portul Constanța au mai fost probleme legate de corupție. În luna septembrie a anului 2024, procurorii DNA Constanța au reținut doi vameși și un fost lucrător vamale.

Milionari de top ai României, vizați de procurorii DNA

În cadrul anchetei DNA din dosarul ”mită în Portul Constanța”, potrivit informațiilor obținute de Gândul, procurorii anticorupție acționează pe mai multe paliere.

  • Sunt vizate persoane din conducerea Portului Constanța, dar și funcționari de rang mai mic.
  • Sumele suspectate ca fiind obiectul unor luări/dări de mită depășesc, în total, 6 milioane euro.

Beneficiari ai actelor de coruptie ar fi și milionari de top ai României, care au derulat activități comerciale prin Portul Constanța.

Gruparea „Vameșilor”, în atenția procurorilor anticorupție

Aceleași surse din mediul judiciar au mai dezvăluit, în exclusivitate pentru Gândul, că printre persoanele vizate se află „gruparea Vameșilor, Alexandru Pilca – Eugen Bogatu – Ion Dumitru”.

„Dosarul a fost deschis la Secția a II-a structurii centrale a DNA și se află în cercetare din luna aprilie a anului 2024. Anchetatorii ar deține zeci de probe certe ale presupuselor fapte de luare și dare de mită ale funcționarilor din Portul Constanța. Există sute de înregistrări realizate de anchetatori sub acoperire”, au mai precizat sursele judiciare.

  • Aurelian Pilcă și Eugen Bogatu au mai avut probleme penale în trecut.
  • Aurelian Pilcă a fost achitat, în anul 2011. Într-un alt dosar, Eugen Bogatu a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare, în anul 2015.

Printre cei vizați de procurorii anticorupție se află, potrivit surselor Gândul, și Ion Dumitrache, șeful PSD al Municipiului Constanța, „partenerul lui Felix Stroe”, senator social-democrat de Constanța și vicepreședinte al Comisiei parlamentare speciale pentru controlul activităţii Serviciului de Informaţii Externe (SIE).

DNA: „Sunt efectuate percheziții domiciliare în 41 de locații”

Direcția Națională Anticorupție a transmis – luni, 24 februarie 2025 – că „procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea, în perioada 2024 – 2025, de către funcționari publici și oameni de afaceri a unor infracțiuni de luare și dare de mită, în legătură cu activitatea economică desfășurată în Portul Constanța”.

În cursul zilei de 24 februarie 2025, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 41 de locații situate pe raza județelor Constanța, Dâmbovița, Brașov și municipiului București, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice sau sediile/punctele de lucru ale unor societăți comerciale.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, au transmis reprezentanții DNA, într-un comunicat de presă.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: