Skip to content
Politică

Dosarul Revoluției. Cererea de urmărire penală a lui Emil Dumitrescu, avizată de Iohannis

Ziarul INCOMOD

Klaus Iohannis a avizat vineri cererea de urmărire penală în cazul lui Emil Cico Dumitrescu.

Acesta este acuzat de săvârșirea de infracțiuni contra umanității în Dosarul Revoluției, informează HotNews.ro.

Emil Dumitrescu era căpitan al Armatei în decembrie 1989, iar ulterior a devenit contraamiral, secretar de stat în Ministerul de Interne și consilier prezidențial.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis ministrului justiției cererea de urmărire penală faţă de domnul Dumitrescu (Cico) Emil, pentru faptele ce fac obiectul dosarului penal nr. 11/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare, sub aspectul săvârșirii de către acesta a infracțiunii contra umanității, prevăzută de art. 439 alin. (1) lit. a), g), i) şi k) Cod penal, cu aplicarea art. 5 Cod penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție, în temeiul prevederilor art. 109 alin. (2) teza întâi din Constituția României, republicată, ale art. 12 şi art. 18 din Legea nr. 115/1999, precum şi a celor reținute prin Deciziile Curţii Constituţionale nr. 93/1999, nr. 665/2007 şi nr. 270/2008. Totodată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție a fost înştiinţat cu privire la formularea acestei cereri”, a transmis Administrația Prezidențială.

În același dosar este urmărit penal și Ion Iliescu, pentru infracțiuni contra umanității, deoarece ar fi acceptat și oficializat măsuri cu caracter militar care ar fi avut caracter „diversionist”.

Tot în Dosarul Revoluției sunt cercetați penal și fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Teodor Brateș (fost redactor-șef adjunct la TVR) și Iosif Rus (general locotenent în rezervă).

Parchetul Militar a anunțat în decembrie 2017 că în urma administrării de probe în Dosarul Revoluției, anchetatorii au concluzionat că în decembrie 1989 nu a existat un vid de putere, mai adaugă sursa citată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *