Skip to content
Politică

Dosarul Tel Drum-Dragnea. Ministrul Dezvoltării: România a suportat cheltuielile

oradestiri.ro

Corecțiile financiare de milioane de euro decise în cazul a două lucrări care fac acum obiectul dosarului Dragnea-Tel Drum, deschis de Directia Nationala Anticoruptie (DNA), au fost plătite în anul 2014, de la bugetul de stat al României. Este afirmația făcută oficial de Ministerul Dezvoltării Regionale (MDRAPFE).

Prin aceste corecții, România a suportat din bugetul propriu cheltuielile efectuate în proiectele europene în cauză, neutilizând în loc banii de la Uniunea Europeana. Într-un răspuns oferit vineri la solicitarea HotNews, ministerul precizează că la una dintre lucrări MDRAPFE va fi nevoit să se constituie parte civilă într-un eventual proces penal în acest caz, pentru a-și putea recupera acest prejudiciu de la presupușii vinovați.

Vorbim aici despre două lucrări comandate de Consiliul Județean Teleorman, pe fonduri europene:

Reabilitarea DJ701, limita jud. Dâmbovița – Gratia – Poieni – Silistea – Scurtu Mare – Slăvești – Ciolanesti – Zâmbrească – Dobrotesti, km 44+240 – 104+890 (55,450km). Valoare totala 118.783.998,68 lei, din care buget eligibil de 92.102.341,02 lei.

Reabilitare DJ 506 Cervenia-Vitanesti-Babaita-km 17+400-km 58+000 cod SMIS 1124, al caror beneficiar este Consiliul Judetean Teleorman. Valoare totala: 65.100.594,91 lei, din care buget eligibil 52.105.690,38 lei.

Aceste lucrari au facut obiectul investigatiilor Oficiului european de lupta antifrauda (OLAF) in anul 2016.

Dar mult înaintea OLAF, în primăvara anului 2011 Comisia Europana a trimis o misiune de audit care a luat la control aceste proiecte. În urma controalelor, cei de la CE au considerat ca acolo au fost niste nereguli la achizițiile publice și au recomanda Autorității de management a Programului Operațional Regional (AM POR) să aplice corecții financiare Consiliului Județean Teleorman.

AM POR este în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale, care era condus în 2011 de Elena Udrea, iar CJ Teleorman îl avea atunci președinte pe Liviu Dragnea.

În urma recomandărilor CE, pentru Reabilitare DJ 506, ministerul spune acum ca a aplicat o corectie financiara de 25% la valoarea contractului de lucrări încheiat între CJ Teleorman, ca beneficiar, si Tel Drum, ca prestator.

Acum, ministerul condus de Paul Stănescu (PSD) arata că „raportul OLAF din 2016 se referă la aceeași neregulă identificata de Comisia Europeana” în 2011, dar Oficiul „dispune aplicarea unei corectii financiare de 100%„.

Astfel, AM POR a emis o noua nota de constatare, în 3 martie 2017, pe vremea lui Sevil Shhaideh în fruntea ministerului, prin care a aplicat o penalizare pentru întreaga suma eligibila din proiect.

Practic, la valoarea contractului verificat s-a aplicat diferenta de 75%, suma neeligibila fiind echivalentul corectiei de 100%. Totodata, s-a aplicat si o corectie de 100% la valoarea contractului de lucrari suplimentare” – spune acum MDRAPFE.

Corecția aplicată în anul 2012 a fost confirmată de instanță definitiv și irevocabil, în anul 2014, din câte mai spune ministerul.

La cealaltă lucrare aflată în investigații la DNA, lucrurile au stat putin altfel pentru minister.

Pe același tipic, înainte de investigațiile OLAF din 2016, in 2011 Comisia Europeana a cerut corectii financiare de 25% și la lucrările de la DJ 701. Contractul a fost incheiat intre CJ Teleroman ca beneficiar si asocierea intrefirmele Tel Drum si Euro Construct Trading 98, despre care HotNews a scris AICI mai pe larg.

În iunie 2012, AM POR a aplicat o corecție financiara de 25% la valoarea contractului de lucrări, potrivit recomandării din raportul de audit al Comisiei Europene din anul 2011.

În 2016, bratul investigator al Comisiei Europene, OLAF, a facut propriile investigatii ca si in celalalt caz si a dispus corectii financiare tot de 100%.

„Si in acest caz, Raportul OLAF din 2016 se refera la aceeasi neregula identificata de Comisia Europeana si, de asemenea, dispune aplicarea unei corectii financiare de 100%. Ca urmare, a fost emisa Nota de constatare nr.77676/19.08.2016, prin care la valoarea contractului verificat s-a aplicat diferenta de 75%, suma neeligibila fiind astfel echivalentul corectiei de 100%” – spune acum Ministerul Dezvoltarii Regionale

Și această penalizare a fost contestată în instanță, numai că de data aceasta CJ Teleorman a avut câștig de cauză, nota de constatare fiind anulată de instanță, definitiv, după cum spune acum MDRAPFE.

In cadrul procedurii de solutionare a contestatiei depuse de UAT Teleorman impotriva NC nr.77676/19.08.2016 s-a adus la cunostinta Autoritatii de Management faptul ca prin Sentinta civila nr.831 din 26.02.2013 a Curtii de Apel Bucuresti ¬ Sectia a VIII – contencios administrativ si fiscal, definitiva, se anuleaza NC nr.45133/18.06.2012, prin care s-a aplicat corectia initiala de 25%. Prin Decizia instantei se anuleaza practic neregula constatata de Comisia Europeana privind solicitarea de criterii restrictive in procesul de achizitie publica” – spune ministerul.

Astfel, MDRAPFE sustine ca a fost nevoit sa anuleze corectia financiara aplicata Consiliului Judetean Teleorman. „Spre deosebire de situatia evocata pentru SMIS 1099, in cazul contractului aferent SMIS 1124 nota de constatare emisa in 2012 a fost confirmata de instanta, prin Sentinta civila nr. 2824/22.10.2014, definitiva si irevocabila„.

In acest caz, solutia pentru ca bugetul de stat sa-si recupereze fondurile ar fi ca Ministerul Dezvoltarii Regionale sa se constituie parte civila in eventualul proces penal care ar urma sa aiba loc in urma investigatiilor DNA.

Avand in vedere ca nu se poate trece peste o hotarare definitiva a instantei, recuperarea de la beneficiar a sumelor platite de AM (…) pentru contractul de lucrari si pentru contractul de lucrari suplimentare, se va face prin calea procedurii penale, respectiv prin consituirea ca parte civila la momentul solicitarii DNA, odata cu trimiterea in judecata in Dosarul Penal aferent”.

În prezent, însa, bugetul de stat este cel văduvit de banii cheltuiți în contractele de lucrări dintre CJ Teleorman și Tel Drum.

Precizam ca, pentru ambele proiecte, in aprilie 2014 corectiile financiare de 25% aplicate in baza notelor de constatare emise in anul 2012 au fost platite de la bugetul de stat” – spune MDRAPFE.

Ministerul arată că a respectat astfel Ordonanța nr. 14/2013 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare pentru suportarea de la bugetul de stat a sumelor aferente corecțiilor financiare aplicate pentru abaterile de la conformitatea cu legislația din domeniul achizițiilor publice, art. 2 alin. 4 litera a): „numai în cazul contractelor de achiziție publică a căror procedura de atribuire a fost inițiată înainte de data de 10 iunie 2011 de beneficiarii prevazuți la art. 1, care a făcut obiectul verificării Unității pentru coordonarea si verificarea achizițiilor publice/ compartimentelor de verificare a achizițiilor publice, denumite in continuare UCVAP/ CVAP, si pentru care nu exista un aviz consultativ emis de acestea, în conformitate cu art. 4 lit. d) din Ordonanța de urgenta a Guvernului nr. 30/2006 privind funcția de verificare a aspectelor procedurale aferente procesului de atribuire a contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de concesiune de servicii, valabila pana la aceasta data”.

Reamintim că în 13 noiembrie 2017 Direcția National Anticorupție a anunțat ca a inceput urmarirea penala fata de presedintele PSD, Liviu Dragnea, pe care il acuza de constiturea unui grup infractional organizat, in jurul companiei Tel Drum.

DNA anuntă, între altele, în comunicatul din 13 noiembrie:

In legatura cu acelasi proiect de reabilitare a drumului judetean DJ 701, suspectul Liviu Nicolae Dragnea, prin incalcarea dispozitiilor legale privind exercitarea functiei, a emis hotarari de contractare a unui credit intern si dispozitii privind demararea procedurilor de achizitii publice si numirea comisiilor de evaluare a ofertelor. Prin furnizarea de informatii confidentiale si prin modificarea proiectului tehnic si depunerea acestuia in vederea avizarii si obtinerii finantarii, Liviu Nicolae Dragnea si Mugur Bataus, cu intentie, in scopul obtinerii unui folos necuvenit pentru Tel Drum SA si implicit pentru membrii grupului infractional organizat, si-au incalcat atributiile legale si au determinat membrii comisiei de intocmire a documentatiei pentru licitatia lucrarilor de constructii si membrii comisiei de evaluare a ofertelor sa incalce, fara vinovatie, dispozitiile OUG 34/2006 prin inserarea unor conditii restrictive si incalcarea principiului tratamentului egal, desemnand castigator al licitatiei publice firma Tel Drum SA.

Prejudiciul creat in dauna bugetului public este de 25.600.927 lei (diferenta dintre pretul ofertat de Tel Drum SA si pretul cel mai mic ofertat), aceasta suma constituind un beneficiu necuvenit pentru firma castigatoare. La aceste activitati au participat in calitate de complici suspectii Neda Florea si Pitis Petre, persoane care administrau Tel Drum SA.

Liviu Nicolae Dragnea, in mod direct sau prin persoane apropiate lui (fiul, fosta sotie), a obtinut sume de bani sau bunuri mobile si imobile pe care le utilizeaza, precum si diverse servicii in interes personal, al familiei si al formatiunii politice din care face parte, respectiv donatii de la membrii grupului infractional organizat si de la societatile controlate de acestia (circa 2,5 milioane de lei in anul 2009), transferul partilor sociale din mai multe societati controlate de membrii grupului infractional organizat catre fiul sau, dividende si sume periodice catre fiul sau cu titlu de salariu de la firme din grup, sume periodice cu titlu de chirie incasate personal de Liviu Nicolae Dragnea si de fosta sotie de la o alta societate din grup, bani obtinuti de catre Liviu Nicolae Dragnea din vanzarea unor bunuri imobile la valori supraevaluate catre societatile controlate de membrii grupului infractional organizat, folosirea de bunuri mobile de catre fiul sau (autoturismul detinut de o societate din grup si a carui imbunatatire tehnica a fost achitata de Tel Drum SA) sau folosirea de bunuri imobile tot de catre acesta (imobilul din Turnu Magurele proprietate a Tel Drum SA).

De asemenea, OLAF a anuntat in aceeasi zi ca el a fost cel care a sesizat DNA-ul romanesc, dupa ce in 2016 investigatorii de la Bruxelles au investigat cele lucrari de reabilitare de drumuri.

Liviu Dragnea a negat mereu ca ar avea legături cu Tel Drum și ca ar fi acționat în vreun fel pentru favorizarea acestei companii la contracte publice.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *