Dosarul vaccinurilor. Cât de afectat va fi USR după acuzațiile DNA: „PNL n-a făcut scut în jurul lui Cîțu”

USR

Cine pierde electoratul după acuzațiile DNA în Dosarul vaccinurilor? PNL sau USR? Sau amândouă? Invitat luni în emisiunea Puterea Știrilor, sociologul Remus Ștefureac, director Inscop Research a remarcat faptul că, spre deosebire de PNL – care s-a delimitat de scandalul generat de punerea lui Florin Cîțu sub acuzațiile DNA, USR a avut un comportament total contrar mesajului privind lupta anti-corupție pe care a mers încă de la început.

„Liderii USR au făcut scut în jurul lui Vlad Voiculescu. Liderii PNL nu au făcut scurt în jurul lui Cîțu”

„Ordinea partidelor nu cred că s-ar schimba însă foarte. Adică nu văd USR pe locul doi sau căzând pe locul cinci. Cu siguranță, însă, pot exista niște consecințe, cel puțin la prima vedere. Pare cumva că USR intră într-o logică de mesaj nefirească pentru acest partid. E adevărat, liderii USR au încercat să dea niște explicații. Dacă aceste explicații vor fi credibile pentru electoratul lor, pentru alți votanți, rămâne de văzut. Și chiar am și eu această curiozitate în ce măsură acest subiect este tratat în USR, care e relevant pentru că are legătură cu practic esența acestui partid. Cumva, mesajul, nucleul acestui al acestui partid ține de identitate, lupta anticorupție. Am această curiozitate, de a vedea în ce măsură acest narativ, acest tip de interpretare, care, de exemplu, a fost lansat de lider PSD din alte zone, chiar de premierul Ciolacu, prinde sau nu prinde. Dacă, de exemplu, electoratul USR nu rezonează la acest subiect și dimpotrivă, se radicalizează. Nu este un subiect oarecare, este un subiect care interacționează cu esența identității acestui partid.

Pare că liderii USR au făcut cumva scut în jurul domnului Vlad Voiculescu, în timp ce liderii PNL nu au făcut scurt în jurul domnului Cîțu. Din acest punct de vedere, PNL a încercat să se îndepărteze de subiect. USR a preluat subiectul având o abordare discursivă… sigur, nu o comentez. Eu am această curiozitate dacă va prinde sau nu va prinde, dacă explicația e legitimă pentru electoratul USR sau nu e legitimă pentru electoratul USR. Dar în mod cert, din poziționări, PNL a încercat să se ferească. Deci am putea presupune că USR poate să piardă, dar în același timp, așa cum spuneam, în funcție de modul în care vor reuși să comunice cu electoratul lor, putem să asistăm și la o consolidare a susținerii acelui nucleu dur”, a declarat Remus Ștefureac, la Puterea Știrilor.

 

 

În USR se cere demisia lui Drulă: „Nu putem să îl ținem în brațe pe Voiculescu”

Dosarul deschis de DNA foștilor miniștri USR ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, și fostului premier Florin Cîțu (PNL) este, printre altele, o lovitură dură aplicată din plin și USR.

Președintele USR, Cătălin Drulă, a anunțat că îl va susține în continuare pe Vlad Voiculescu pentru o candidatură pe lista USR la alegerile europarlamentare de anul viitor, în ciuda loviturii de imagine, iar acest lucru nu a făcut decât să adâncească ruptura dintre liderii USR și membri revoltați că munca lor „va fi pătată de problemele penale ale unora”.

Amintim că Drulă a anunțat zilele trecute că Vlad Voiculescu va rămâne în continuare pe lista partidului pentru alegerile europarlamentare, pentru că „este o victimă”. 

„Absolut. Rămâne valabilă (candidatura – n.r.) şi, mai mult de atât, acum pentru că este o victimă, un om inocent, un om care timp de trei luni s-a luptat pentru vieţile din această ţară, hărţuit în mod mizerabil el şi familia lui, el este un simbol acum pentru lupta pe care o ducem în România, şi are toată susţinerea noastră.

Şi le spun că, şi dacă ne iau unul câte unul, o să rămânem în picioare”, a subliniat liderul USR.

Revoltă în USR: „Drulă și ai lui trebuie să plece”

„Este incredibil, noi am crezut că nu auzim bine. Cum să lupți pentru apărarea justiției din România, am fost în prima linie și am luptat pentru independența justiției și acum o punem la îndoială? Noi am luptat pentru „Fără penali în funcții publice și acum ce facem?

Îl ținem pe Voiculescu în brațe? Drulă și ai lui trebuie să plece, munca noastră de ani de zile nu poate fi pătată de problemele penale ale unora, nu putem accepta așa ceva”, a declarat surse politice din USR pentru PS News.

Aceleași surse au susținut că în interior mai mulți USR-iști lucrează la un document cu semnături prin care i se va cere public demisia lui Cătălin Drulă „pentru haosul generat în partid”.

Amintim că procurorii DNA au cerut ridicarea imunității foștilor miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, și a fostului premier Florin Cîțu, pe care îi acuză de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, prejudiciul estimat fiind de peste 1 miliard de euro.

Referatul prin care procurorii DNA cer ridicarea imunității pentru Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă în dosarul vaccinurilor anti-covid indică faptele considerate de procurori ilegale în cazul celor trei: abuz în serviciu pentru cei doi foști miniștri ai Sănătății și complicitate la abuz în serviciu în cazul fostului premier.

Faptele grave de care este acuzat Vlad Voiculescu:

”I. 1.VOICULESCU VLAD VASILE (ministru al sănătății în perioada 23 decembrie 2020 – 13 aprilie 2021), în calitate de ministru al sănătății și ordonator principal de credite, în perioada februarie-martie 2021, cu încălcarea dispozițiilor legale, în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea şi oportunitatea achiziţiei unui număr mult mai mare de doze de vaccin împotriva Covid-19 decât numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare, cunoscând că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat Comisiei Europene era de 10,7 milioane persoane, în contextul în care erau deja contractate 37.588.366 doze vaccin (33.328.096 doze de vaccin acceptate de către Tătaru Nelu și 4.260.270 doze de vaccin opționale Pfizer acceptate de Voiculescu Vlad Vasile în decembrie 2020),

– în lipsa unui refuz explicit care trebuia transmis Comisiei Europene, a acceptat implicit Acordul de cumpărare (”AC”) pentru opțiunile ulterioare de dezvoltare, producție, cumpărare și furnizarea Vaccinului de succes împotriva COVID-19 pentru Statele Membre UE, număr -SANTE/2021/C3/005, încheiat între Comisia Europeană, în numele și pentru Statele Membre participante care nu au ieșit din acord și Pfizer Inc-BioNTech Manufacturing GmbH, transmis către statele membre participante pe 08.02.2021întocmind și depunând la data de 10.03.2021 Vaccine Order Form (VOF) (Formular de comandă vaccin) (Bon de comandă) pentru 8.055.394 doze inițiale de vaccin Pfizer, deși numărul dozelor de vaccin contractate, 37.588.366 doze (din care 29.067.828 doze cu regim de administrare de 2 doze/persoană, respectiv 8.520.538 doze cu regim de administrare de o doză/persoană), era suficient pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, fiind astfel prejudiciat bugetul Ministerului Sănătății cu sumele care au fost plătite pentru întreaga cantitate de vaccinuri achiziționate în surplus (toată cantitatea de 8.055.394 doze de vaccin achiziționate), respectiv suma de 124.858.607 euro, la care se adaugă TVA”, arată procurorii DNA.

Faptele grave de care este acuzată Ioana Mihăilă

MIHĂILĂ IOANA (ministru al sănătății în perioada 21 aprilie – 24 noiembrie 2021), în calitate de ministru al sănătății și ordonator principal de credite, în cursul lunii mai 2021, cu încălcarea dispozițiilor legale, în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea şi oportunitatea achiziţiei unui număr mult mai mare de doze de vaccin împotriva Covid-19 decât numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare, cunoscând că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat Comisiei Europene era de 10,7 milioane persoane, în contextul în care erau deja contractate 56.294.433 doze de vaccin de către foștii miniștri ai sănătății Tătaru Nelu și Voiculescu Vlad Vasile, respectiv secretarul de stat cu atribuții delegate de ministru al sănătății Baciu Romică Andrei,

– în lipsa unui refuz explicit care trebuia transmis Comisiei Europene, a acceptat implicit Acordul de cumpărare (”AC”) pentru opțiunile ulterioare de dezvoltare, producție, cumpărare și furnizarea Vaccinurilor COVID-19 pentru Statele Membre UE, Număr – SANTE/2021/03/020, încheiat între Comisia Europeană, în numele și pentru Statele Membre participante și Pfizer Inc-BioNTech Manufacturing GmbH, transmis către statele membre participante pe 10.05.2021, privind achiziționarea unui număr de 39.099.623 doze de vaccin, (34.099.623 doze în urma modificării prin Amendamentul nr.1 din data de 10.01.2022),

deși numărul dozelor de vaccin contractate, 56.294.433 doze (din care 47.773.895 doze cu regim de administrare de 2 doze/persoană, respectiv 8.520.538 doze cu regim de administrare de o doză/persoană), era suficient pentru vaccinarea unui număr de peste 56 milioane persoane, fiind astfel prejudiciat bugetul Ministerului Sănătății cu sumele care au fost plătite pentru întreaga cantitate de vaccinuri achiziționate în surplus (toată cantitatea de 34.099.623 doze de vaccin), respectiv suma de 664.942.648,50 euro, la care se adaugă TVA,

faptă care întrunește elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu, prev. de art.297 alin.1 C.p. rap. la art.309 C.p.

MIHĂILĂ IOANA a fost ajutată în activitatea infracțională, prin acte de complicitate, de către CÎȚU FLORIN VASILE, prim-ministru al României, care, cunoscând că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat Comisiei Europene era de 10,7 milioane, în contextul în care erau deja contractate 56.294.433 doze de vaccin de către foștii miniștri ai sănătății Tătaru Nelu și Voiculescu Vlad Vasile, respectiv secretarul de stat cu atribuții delegate de ministru al sănătății Baciu Romică Andrei, pentru a întări hotărârea infracțională a ministrului sănătății Mihăilă Ioana de a achiziționa 39.099.623 doze de vaccin Pfizer, (34.099.623 doze în urma modificării prin Amendamentul nr.1 din data de 10.01.2022) și a crea aparența de legalitate a acestei achiziții, a aprobat Memorandumul nr.20/11594/T.H.G., cu tema: Încheierea de către Comisia Europeană a unui NOU contract de achiziție de vaccin împotriva COVID 19 pentru anii 2022-2023 produs de BioNThech-Pfizer, în ședința Guvernului din data de 13 mai 2021, prin care a considerat necesară aprobarea participării României la acest nou contract de achiziție a vaccinului COMIRNATY produs de compania BioNTech-Pfizer pentru anii 2022-2023.

Faptele grave de care este acuzat Florin Cîțu

III.1. CÎȚU FLORIN VASILE, în calitate de prim-ministru al României, în cursul lunii aprilie 2021, în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea şi oportunitatea achiziţiei unui număr mult mai mare de doze de vaccin împotriva Covid-19 decât numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare, cunoscând că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat Comisiei Europene era de 10,7 milioane, în contextul în care erau deja contractate 52.034.164 doze de vaccin de către foștii miniștri ai sănătății Tătaru Nelu și Voiculescu Vlad Vasilepentru a întări hotărârea infracțională a secretarului de stat cu atribuții delegate de ministru al sănătății Baciu Romică Andrei de a achiziționa 4.260.269 doze adiționale de vaccin Pfizer și a crea aparența de legalitate a acestei achiziții, a aprobat Memorandumul sub nr.20/9/10/T.H.G. cu tema: Aprobarea semnării celui de-al patrulea Formular de comandă de vaccin împotriva Covid-19 produs de compania BioNTech/Pfizer pentru o cantitate de 4.260.269 de doze opționale de vaccin împotriva Covid-19 produs de compania BioNTech/Pfîzer, în valoare de 66.034.169,60 Euro, în ședința Guvernului din data de 15 aprilie 2021, prin care a considerat necesară achiziționarea acestor doze de vacccin,

faptă care întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, prev. de art.48 alin.1 C.p. rap. la art.297 alin.1 C.p. rap. la art.309 C.p..

2. CÎȚU FLORIN VASILE, în calitate de prim-ministru al României, în cursul lunii mai 2021, în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea şi oportunitatea achiziţiei unui număr mult mai mare de doze de vaccin împotriva Covid-19 decât numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare, cunoscând că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat Comisiei Europene era de 10,7 milioane, în contextul în care erau deja contractate 56.294.433 doze de vaccin de către foștii miniștri ai sănătății Tătaru Nelu și Voiculescu Vlad Vasile, precum și de Baciu Romică Andrei, secretar de stat cu atribuții delegate de ministru al sănătății, pentru a întări hotărârea infracțională a ministrului sănătății Mihăilă Ioana de a achiziționa 39.099.623 doze de vaccin Pfizer, (34.099.623 doze în urma modificării prin Amendamentul nr.1 din data de 10.01.2022) și a crea aparența de legalitate a acestei achiziții, în ședința Guvernului din data de 13 mai 2021 a aprobat Memorandumul nr.20/11594/T.H.G., cu tema: Încheierea de către Comisia Europeană a unui NOU contract de achiziție de vaccin împotriva COVID 19 pentru anii 2022-2023 produs de BioNThech-Pfizer, prin care a considerat necesară aprobarea participării României la acest nou contract de achiziție a vaccinului COMIRNATY produs de compania BioNTech-Pfizer pentru anii 2022-2023,

faptă care întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, prev. de art.48 alin.1 C.p. rap. la art.297 alin.1 C.p. rap. la art.309 C.p.

”Având în vedere cele de mai sus, constat că pentru stabilirea corectă și completă a situației de fapt vizând săvârșirea, printre alții, de către numiții:

– VOICULESCU VLAD VASILE, a două infracţiuni de abuz în serviciu,  prev. de art.297 alin.1 C.p. rap. la art.309 C.p. și o infracțiune de complicitate la abuz în serviciu, prev. de art.48 alin.1 C.p. rap. la art.297 alin.1 C.p. rap. la art.309 C.p., toate cu aplicarea art.38 alin.1 C.p.;

– MIHĂILĂ IOANA, a infracţiunii de abuz în serviciu,  prev. de art.297 alin.1 C.p. rap. la art.309 C.p.;

-CÎȚU FLORIN VASILEa două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, prevăzute și pedepsite de art.48 alin.1 C.p. rap. la art.297 alin.1 C.p. rap. la art.309 C.p., ambele cu aplicarea art.38 alin.1 C.p.

se impune efectuarea unor acte de urmărire penală.

Relativ la cele expuse, în conformitate cu dispozițiile art.109 alin.2 din Constituția României, art.12 și art.19 din Legea 115/1999, republicată, privind responsabilitatea ministerială, ale Deciziei nr.270/10.03.2008 a Curții Constituționale,”, arată procurorii DNA.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: