Dosarul vaccinurilor: Florin Cîțu și Vlad Voiculescu se acuză între ei

Florin Cîțu și Vlad Voiculescu, Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

DNA a cerut ridicarea imunității pentru Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pe care îi acuză de achiziție supraevaluată de vaccinuri. Procurorii consideră că cei trei oficiali ai guvernului au cumpărat mai multe doze de vaccin decât avea nevoie România. Prejudiciu total se ridică la peste 1 miliard de euro.

Florin Cîțu era premier în perioada 2020-2021 când România a achiziționat cele 52,8 milioane de doze de vaccin verificate de DNA. Prima achiziție de vaccinuri a fost în 2020, când România a cumpărat 37,5 de milioane de doze. Pe 25 decembrie 2020, chiar în ziua de Crăciun, Guvernul anunța că primele 10.000 de doze de vaccin ajunseseră în România, iar pe 27 decembrie 2020 începea marea campanie de vaccinare. Ulterior, Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă au mai cumpărat 52,8 milioane de doze de vaccin, deși românii nu se grăbeau să se vaccineze.

Florin Cîțu îl acuză pe Vlad Voiculescu

Achiziția de vaccinuri s-a făcut la nivelul Uniunii Europene, după ce Comisia Europeană și-a asumat acest rol. Însă era responsabilitatea statelor membre să accepte sau să refuze dozele de vaccin. Statele membre nu erau obligate să primească dozele, atât timp cât guvernele naționale plăteau pentru vaccinuri.

Fostul premier Florin Cîțu nu a avut nicio obiecție și chiar a comandat 120 de milioane de doze de vaccin.

„Nu le-am cumpărat. Sunt comandă (n.r. cele 120 de milioane de doze)”, spunea Cîțu, în iulie 2021.

Din decembrie 2020 și până în noiembrie 2023, în România s-au făcut doar 17 milioane de doze de vaccin, potrivit datelor INSP. Nici măcar cele 37 de milioane de doze nu au fost consumate, iar cele 52 de milioane cumpărate ulterior de Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă au fost complet irosite. Zeci de milioane de doze au expirat, au fost făcute cadou Republicii Moldova s-au au fost revândute.

Florin Cîțu a declarat, în 2022, că toate aceste comenzi au fost făcute de Ministerul Sănătății și el nu a avut niciun rol în achiziția de vaccinuri. Doar că în iulie 2021 recunoștea că a făcut o comandă de 120 de milioane de doze. De asemenea, fostul premier a precizat că Ursula Von der Leyen, președinta Comisiei Europene, ar trebui să fie anchetată.

„Nu îmi dau seama unde este semnătura premierului, când comanda a fost făcută de Ministerul Sănătății și plata este făcută de Ministerul Finanțelor. (…) E adevărat, putem să o anchetăm pe Ursula (von der Leyen – n.r.), să vedem ce a avut în cap când a făcut acest contract pentru toată Uniunea Europeană”, a declarat Cîțu, în aprilie 2022, când procurorii DNA au anunțat că investighează cum s-a făcut achiziția.

Ministerul Sănătății, în guvernul Cîțu, a fost condus de Vlad Voiculescu, în perioada 23 decembrie 2020 – 14 aprilie 2021, și apoi de Ioana Mihăilă (fost USR și acum în REPER), în perioada 21 aprilie 2021 – 7 septembrie 2021.

Sursa: Facebook

În septembrie 2021, după ieșirea USR de la guvernare, Florin Cîțu îl acuza pe Vlad Voiculescu de semnarea unui contract pentru achiziția unui vaccin care încă nu apăruse pe piață.

„Pentru a face o comandă, cel care semnează în numele României este ministrul Sănătății. Ministrul Sănătății, dacă avea o problemă la un moment dat cu un anumit număr de doze ar fi spus ceva. (…) Domnul Vlad Voiculescu a semnat pentru 9 milioane de doze CureVac, vaccin care n-a fost aprobat niciodată”, declara Cîțu, în 2021.

Vlad Voiculescu îl acuză pe Florin Cîțu

Vlad Voiculescu l-a acuzat pe Florin Cîțu că ar fi cumpărat aceste vaccinuri și a precizat că Ministerul Sănătății nu a avut niciun rol în campania de vaccinare. Totuși, trebuie amintit cum USR-iștii se mândreau că vaccinează România și aveau mai multe campanii: „Ne vaccinăm și scăpăm”, spunea unul dintre bannerele USR.

În septembrie 2021, după ce USR a ieșit de la guvernare, Vlad Voiculescu recunoștea că România cumpărase mai multe doze decât numărul necesar din pandemie.

„România a comandat irațional vaccinuri fără număr, a cumpărat doze peste necesar și a ajuns în situația de a vinde și dona mai multe milioane de vaccinuri decât orice altă țară din Europa: nu din rațiuni umanitare, ci pentru că altfel ar fi expirat”, spunea Voiculescu pe rețelele de socializare.

Însă Voiculescu mai adăugat că Florin Cîțu făcuse achizițiile fără să țină cont de opinia Ministerului Sănătății.

„Decizia de a comanda vaccinurile a fost luată de viitorul fost premier și comunicată Comisiei Europene (pentru că a fost vorba de o achiziție la nivel european) fără a se ține cont de opinia ordonatorul de credite (adică cel care plătea) iar acesta era Ministerul Sănătății”, mai adăuga Voiculescu.

Totuși, un Memorandum (din 13 mai 2021) inițiat de Ministerul Sănătății, condus atunci de Ioana Mihăilă, arată că USR-iștii nu s-au opus achiziției de vaccin, ci din contră, au încurajat achiziția de vaccinuri. Memorandumul mai este semnat fostul vicepremier Dan Barna și aprobat de fostul premier Florin Cîțu. Din document nu reiese că USR a avut vreo obiecție la achiziția de vaccinuri.

Memorandumul mai arată că Ministerul Sănătății era conștient de reacțiile adverse grave ale vaccinului AstraZeneca, deși același minister făcea campanie de vaccinare și promova ideea că nu ar exista reacții adverse. Fosta ministră Ioana Mihăilă spunea că era „inacceptabil” ca personalul medical să refuze vaccinul. Totuși, pe ascuns Ministerul Sănătății vorba de reacții adverse, dar niciodată în fața cetățenilor.

Sursa: Facebook Ionuț Cristache

 

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: