Două contracte de finanțare de aproape 100 milioane euro semnate de Transgaz cu statul român

Sursă foto: energie.gov.ro

Transgaz, operatorul de sistem și transport gaze, autohton, deținut majoritar de statul român, a semnat contractele de finanțare de 93,5 milioane euro cu Ministerul Energiei, pentru două proiecte de investiții conducta de transport Marea Neagră – Podișor și conducta Ghercești-Jitaru.

Finanțarea provine din Fondul pentru Modernizare 85,5 milioane euro fiind alocați conductei Marea Neagră – Podișor, iar 8 milioane euro conductei de transport Ghercești-Jitaru (inclusiv alimentarea cu energie electrică, protecție catodică și fibră optică).

Cele două proiecte contribuie, potrivit semnatarilor, la asigurarea securității energetice pe plan european și național, prin întărirea infrastructurii de transport gaze naturale, asigurarea unor volume suplimentare de transport, precum și diversificarea surselor de energie prin preluarea gazelor naturale din zona de extracție a bazinului Mării Negre.

În plus, acestea vor avea o cotribuție la alimentarea cu gaze naturale a unităților administrativ – teritoriale de pe traseul pe care noua infrastructură o traversează și vor crea infrastructura necesară pentru dezvoltarea de noi capacități de producție energie electrică din gaze naturale.

„În contextul geopolitic pe care îl traversăm, este vital ca proiectele de întărire a infrastructurii de transport gaze naturale (hydrogen ready) să obțină finanțarea alocată României. Am spus încă de la preluarea mandatului că am trei priorități: investiții, investiții, investiții. Aceste contracte finanțate din Fondul pentru Modernizare reprezintă încă o etapă în atingerea priorităților enunțate. Contractele de finanțare semnate astăzi sunt esențiale pentru transportul viitor al gazelor naturale din Neptun Deep, ceea ce îi va configura României nu numai statutul de independență energetică ci și acela de principal producător de gaze naturale din UE. Voi sprijini Transgaz și de acum încolo în demersurile pentru obținerea finanțărilor nerambursabile și a altor tipuri de finanțare pentru proiectele de investiții pe care compania le are în vedere.”, a declarat ministrul Sebastian Burduja.

“Prin semnarea celor două contracte de finanțare din Fondul pentru modernizare, cu toate că asigură doar 11 % din valoarea investițională, SNTGN Transgaz SA își reafirmă angajamentul ferm de a continua demersurile pentru obținerea de finanțări nerambursabile în scopul implementării programului de dezvoltare a infrastructurii energetice de transport gaze naturale, asigurării și consolidării securității energetice pe plan național și european, al creșterii standardului de viață a românilor și dezvoltării economiei României”, susține Ion Sterian, director general al SNTGN Transgaz SA.

SNTGN Transgaz SA a depus, prin Ministerul Energiei, un număr de 12 proiecte pentru extinderea și modernizarea infrastructurii de transport gaze naturale. Fondul pentru Modernizare (FM) este constituit din veniturile obținute prin licitarea pe piață a 2% din certificatele de emisii de gaze cu efect de seră (GES) la nivelul UE, pentru perioada 2021-2030, România având alocat un procent de 11,98%, ce reprezintă un buget de peste 15 miliarde euro care poate fi utilizat până în anul 2030.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL