Skip to content
Politică

„Două cuvinte: luptă politică”. Gheorghe Iancu, previziune dură în cazul Kovesi-CCR EXCLUSIV

cotidianul.o

Profesorul de drept constituțional Gheorghe Iancu – fost avocat al poporului – a acordat marți o declarație pentru PSnews.ro, în care a făcut o previziune dură în legătură cu principalul eveniment așteptat miercuri: hotărârea CCR în legătură cu existența unui conflict juridic de natură constituțională între Guvern și președinte, după ce Klaus Iohannis a refuzat revocarea Codruței Kovesi din fruntea DNA.

Potrivit lui Gheorghe Iancu, Curtea Constituțională a României va admite sesizarea depusă de către ministrul Justiției, Tudorel Toader, întrucât „și-a preconstituit soluția de aici într-o altă decizie”. Cu toate acestea, juristul a arătat că șeful statului „poate să se pronunțe în sensul negativ la o propunere de procurori sau judecători, ca șefi”.

„Curtea va admite sesizarea, pentru că și-a preconstituit soluția de aici într-o altă decizie – mă refer la decizia (45/2018 – n.r.) în care Tudorel Toader sau cei care i-au cerut (să sesizeze CCR – n.r.) spuneau că președintele nu poate numi în funcții decât procurori și judecători simpli, chiar dacă Constituția spune (în articolul 134, alineatul 1) că el numește în funcție procurori și judecători.

[…]

Acuma, să nu credeți că soluția constituțională este aceea preconstituită de Tudorel Toader. Nu! Președintele poate să se pronunțe în sensul negativ la o propunere de procurori sau judecători, ca șefi. El poate. Dar preconstituiri de-astea de decizii sunt făcute de tot felul de capete… hai să zicem: «luminate»”, a declarat Iancu pentru PSnews.ro.

Întrebat care crede că vor fi implicațiile admiterii de către instanța de contencios administrativ a sesizării depuse de către Tudorel Toader, Gheorghe Iancu a răspuns prompt: „Două cuvinte: luptă politică. Mai precis, PSD-ul și ALDE vor acționa și mai tare acuma, pentru că au în spate o decizie a Curții, iar ceilalți se vor face mici. Și vor găsi, cum găsește orice șobolan, orice canale ca să scape de otravă sau de pisici”.

Totuși, chestionat dacă se așteaptă ca, după eventuala victorie de la CCR, PSD și ALDE să vorbească din ce în ce mai apăsat despre suspendarea președintelui, profesorul de la Facultatea de Drept din București s-a arătat sceptic.

„Nu cred, pentru că nu se înțeleg. În primul rând, nu se înțeleg asupra candidatului la președinție. PSD-ul nu poate să conceapă să nu aibă un candidat propriu”, a încheiat cadrul didactic universitar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *