Două drone de tip avion au intrat în dotarea Poliţiei de Frontieră

Sursa foto: poliția de frontiera
Sursa foto: poliția de frontiera

Două drone de tip avion, cu decolare verticală, au intrat în dotarea Poliţiei de Frontieră, aceste aparate putând acoperi zone de până la 150 de kilometri. Poliţiştii de frontieră care le vor opera au învăţat să le folosească într-un training desfăşurat în Africa de Sud.

Evenimentul care a marcat intrarea în dotarea Poliţiei de Frontieră a celor două drone de tip avion a avut loc, miercuri, în Portul Mangalia, la sediul Grupului de Nave Mangalia din cadrul Gărzii de Coastă.
”Marcăm încă un pas în evoluţia capabilităţilor de supraveghere şi control a frontierei naţionale, intrarea în dotarea Poliţiei de Frontieră a două drone de tip avion, cu decolare verticală. Folosirea acestei tehnologii avansate reprezintă o etapă importantă în consolidarea forţelor Poliţiei de Frontieră Române, pentru asigurarea securităţii naţionale şi a stabilităţii în regiune”, a declarat şeful Poliţiei de Frontieră, Cornel-Laurian Stoica.
El a precizat că aceste echipamente pot supraveghea zone de până la 150 de kilometri.
”Instruirea poliţiştilor de frontieră care operează dronele s-a desfăşurat în Africa de Sud, timp de zece zile, la sediul producătorului de echipamente. Cei şase poliţişti de frontieră selectaţi din cadrul structurilor teritoriale au parcurs un program complex de training care va permite folosirea aeronavelor la capacitate optimă. Aceste echipamente vor crea avantajul unei supravegheari eficiente, acoperirea unor zone de până la 150 de kilometri, crescând semnificativ timpul de reacţie prin planificarea strategică a echipajelor care pot interveni cu celeritate, complementar mijloacelor de supraveghere deja existentă”, a transmis şeful Poliţiei de Frontieră.
La eveniment a fost prezent şi secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne Bogdan Despescu.
“Principalul avantaj al utilizării dronelor este, evident, acoperirea unor zone întinse şi greu accesibile, cu reacţie rapidă din punct de vedere al forţelor în teren. (…) În ultima perioadă am constatat că numărul de ore de zbor efectuate cu mijloacele de supraveghere aeriană din dotarea Poliţiei de Frontieră a crescut semnificativ, iar evenimentul de astăzi ne arată încă o dată că este nevoie de a continua cu aceste capabilităţi aeriene”, a afirmat Bogdan Despescu.
Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră au arătat că prin acest proiect se urmăreşte îmbunătăţirea capacităţii de supraveghere a frontierei de stat şi combaterea traficului ilicit cu ţigarete, iar dronele reprezintă o sponsorizare din partea companiei Philip Morris Products SA, valoarea acestora fiind de aproape 500.000 de dolari, fără TVA.
Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL