Skip to content
București Știri locale

Două imobile de pe Lipscani vor fi reconstruite pe acelaşi amplasament

Adevarul

Două imobile de pe strada Lipscani, de la nr. 70 şi nr. 75, urmează să fie desfiinţate şi reconstruite pe acelaşi amplasament, cu păstrarea arhitecturii originale, două proiecte de hotărâre pe aceste subiecte fiind adoptate marţi de CGMB, scrie Agerpres.

* Pentru clădirea de pe Lipscani nr. 70, valoarea totală a investiţiei (exclusiv TVA) este de 3.883.960 lei, cu o durată estimată de execuţie de 14 luni de la începerea lucrărilor.

Potrivit referatului de aprobare, imobilul este o clădire cu un singur tronson cu subsol, parter, etaj şi pod necirculabil, funcţiunile fiind de comerţ şi locuire. Conform unei expertize din 2019, este încadrat în clasa I de risc seismic. Imobilul are pe una dintre laturi deschidere şi spre str. Gabroveni, aceasta având statut de monument istoric la fel ca str. Lipscani.

Clădirea expertizată se află într-o stare avansată de degradare şi reprezintă un real pericol, zona fiind intens circulată„, prevede raportul de specialitate.

Imobilul, alcătuit din teren în suprafaţă de 224 mp şi construcţie Sp+P+1E, este proprietatea statului român.

Conform aceleiaşi surse, în expertiza tehnică se propune soluţia maximală de intervenţie, respectiv demolarea în totalitate a clădirii, inclusiv nivelul fundaţiilor şi refacerea ei.

* În cazul imobilului de pe str. Lipscani nr. 75, valoarea totală a investiţiei este de 989.549 lei, durata de execuţie fiind estimată la 14 luni. Imobilul realizat din zidărie portantă, executat în anul 1900, are un regim de înălţime de P+1E, parţial cu funcţiunea de locuinţă şi spaţii comerciale la parter. El se află alipit la calcan cu o clădire monument istoric „Magazinul Voaleta”.

Imobilul existent se află într-un stadiu avansat de degradare„, prevede raportul de specialitate.

Imobilul, alcătuit din teren cu suprafaţă de 110 mp şi construcţie compusă din trei corpuri (unul P+1E şi două cu regim de înălţime P), este proprietatea statului român.

Alte două proiecte adoptate marţi prevăd consolidarea imobilului de pe str. Bărăţiei nr. 50 (valoarea investiţiei – 2 milioane de lei; durata de execuţie – 14 luni) şi a celui de pe str. Mătăsari nr. 44 (valoarea investiţiei – 2,1 milioane de lei; durata de execuţie – 14 luni).

De asemenea, s-a aprobat transmiterea din administrarea Administraţiei Fondului Imobiliar către Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a cotei părţi, proprietate de stat, în cazul a 15 imobile, pe durata executării lucrărilor de punere în siguranţă şi reparaţii faţade. Potrivit referatului de aprobare, unele imobile se află într-o stare avansată de degradare, reprezentând pericol pentru cetăţeni. Construcţiile au fost realizate între anii 1875 – 1984.

Roxana Wring, preşedintele USR Bucureşti şi consilier general USR, a spus, înainte de şedinţa CGMB, referitor la proiectele privind reconstruirea celor două imobile de pe Lipscani că în opinia sa nu este decât „o tentativă ascunsă de a finanţa Compania Municipală de Consolidări”.

Nu există nicio prioritate pentru ca aceste imobile să fie desfiinţate acum, chiar dacă reprezintă un pericol pentru public, faţadele pot să fie parţial consolidate şi nici nu ştim care va fi funcţiunea lor„, a declarat Wring.

Marius Coajă, consilier al primarului general Gabriela Firea, a venit cu precizări legate de cele două imobile.

Vorbim de două clădiri care sunt cu risc seismic unu, care stau să cadă pe cetăţeni, cu foarte multe sesizări din partea Poliţiei Locale, acolo au avut loc foarte multe incidente. (…) Noi am întocmit expertiza tehnică din care au ieşit două soluţii, una minimală şi una maximală. (…) Am primit aviz de la Ministerul Culturii, de la Direcţia de Cultură, pe varianta maximală, care spune într-adevăr să demolăm aceste două clădiri„, a menţionat Coajă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *