Skip to content
Politică

Două inițiative revoluționare lansate de Iohannis și ce obiectiv major a trasat CSM-ului

Președintele României, Klaus Iohannis, a fost astăzi prezent la ședința CSM, unde magistrații își vor alege noul președinte. Cu această ocazie, șeful statului a lansat o serie de mesaje extrem de importante și chiar a anunțat două inițiative pe care le-ar putea avea în viitor cu privire la rolul Parchetelor din România.

”Este un moment special pentru mine, fiind prima sedinta CSM la care particip si pe care am onoarea s-o prezidez. Beneficiez de multa simpatie si de mai putina dezaprobare acum la inceputul mandatului prezidential, sunt constient ca lucrurile se pot schimba”, și-a început discursul Klaus Iohannis.

”Avand in vedere scopurile intrunirii de azi, as vrea sa va vorbesc despre viziunea mea asupra rolului pe care il aveti. Oamenii onesti si performanti din sistemul justitiar au trezit in constiinta oamenilor ideea de dreptat, un pas important catre o democratie consolidata. Sistemul de justitie nu e abstract, ci e compus din oameni, iar abilitatile lor sint esentiale.

Sistemul de justitie nu e abstract, ci e compus din oameni, iar abilitatile lor sint esentiale. (…) Un magistrat e atat de independent cat alege el sa fie. E rolul si responsabilitatea mea ca justitia sa aiba liderii corecti acolo unde am responsabilitatea sa fac numiri”, a punctat Klaus Iohannis cu privire la funcționarea sistemului judiciar din România.

Iohannis a lansat și ideea că șefii Parchetelor din România ar putea deveni membri ai CSAT și de asemenea a precizat că poate CSM și Parchetul General ar trebui să aibă drept de inițiativă legislativă.

”Institutiile trebuie consolidate in ansamblu: DNA, DIICOT, Parchetul General.

In perspectiva regindirii institutionale a legii sigurantei nationale si a legii CSAT e util sa vedem daca intre membrii CSAT nu trebuie sa se numere si Procurorul General. Cred ca CSM si Parchetul General ar trebui sa aiba drept de initiativa legislativa. Dumneavoastra stiti cel mai bine ca magistratul trebuie sa judece in baza probelor, nu in baza informatiilor”, a precizat Iohannis în fața conducerii CSM.

Iohannis le-a trasat și un obiectiv major celor din conducerea CSM, precizând că ridicarea controlului MCV trebuie să aibă loc în mandatul viitorului președinte al acestei instituții.

”Unul din obiectivele majore al sistemului judiciar trebuie sa fie ridicarea MCV.

Executivul, Parlamentul si sistemul judiciar trebuie sa-si dea mina pentru ca pina la finalul mandatului noii conduceri a CSM sa fie atins acest obiectiv.

Magistratii onesti vor avea in mine un partener loial in depasirea oricaror piedici. Sa ne opunem impreuna oricaror tentative de distorsionare a realitatilor. Nu ma aveti alaturi doar pe mine, ci doar milioanelor de cetateni care au venit la vot in noiembrie 2014”, a precizat Iohannis marți.

Plenul CSM s-a reunit marti, de la ora 10:00, pentru a-si alege noua conducere, pentru functia de presedinte candidand judecatorii Alexandru Serban si Marius Tudose, iar pentru vicepresedinte, procurorul Bogdan Gabor.

Ședința CSM este condusă de Președintele României, Klaus Iohannis.

 

Foto: digi24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *