Skip to content
Politică

Două nume, în cărți pentru funcția de prim-vicepreședinte al PNL. Cine ar putea să îi ia locul lui Lucian Bode

Inquam Photos/Octav Ganea

Lucian Bode a preluat interimar funcția de secretar general al PNL, sâmbătă, după ce Dan Vîlceanu și-a anunțat demisia, iar poziția ar urma să îi rămână actualului ministru al Internelor și după Congresul din 10 aprilie.

Astfel, așa cum PS News a scris încă de săptămâna trecută, prin această mutare va rămâne vacantă o poziție de prim-vicepreședinte al formațiunii politice. Surse liberale spuneau pentru PS News zilele trecute că pe această poziție s-ar pregăti să vină Ilie Bolojan, fost primar al Oradei, în prezent președinte al Consiliului Județean Bihor, însă lucrurile nu sunt decise la această oră, dat fiind faptul că la negocierile cu ALDE, Florin Cîțu i-ar fi promis lui Daniel Olteanu o poziție de prim-vicepreședinte.

Nu se știe, însă, la această oră dacă negocierile lui Florin Cîțu cu ALDE privind atribuirea de funcții în PNL vor continua sau vor fi reluate de noua echipă de conducere a liberalilor.

CITIȚI ȘI: Ilie Bolojan revine la vârful PNL. Ce funcție i se pregătește după înlăturarea lui Florin Cîțu

Cine este Ilie Bolojan

Ilie Bolojan a fost desemnat drept candidat al Partidului Național Liberal pentru Primăria Oradea la alegerile locale din 2008, iar la 1 iunie 2008 a fost ales primar al Oradei, cu 50,3% din voturi. Ulterior, la alegerile din 2012 și cele din 2016, Ilie Bolojan a fost reales primar al Oradei. Astfel, a obținut al treilea mandat de primar în 5 iunie 2016, cu 70,95% din voturi. În 2020, Bolojan a fost ales președinte al Consiliului Județean Bihor în fruntea PNL care a obținut 61.5% din voturi.

Bolojan își anunța în 2018 demisia din funcția de prim-vicepreşedintele PNL, funcție pe care o ocupa din iunie 2017. ”La începutul săptămânii trecute am înregistrat la secretariatul general al PNL demisia mea din funcția de prim-vicepreședinte pe strategii politice al partidului. Având în vedere faptul că Primăria Oradea are un număr important de proiecte europene și de investiți în derulare, care necesită destul de mult timp, era foarte greu, în aceste condiții, să onorez ambele funcții. Ca atare, am luat decizia să mă concentrez pe proiectele Primăriei Oradea”, anunța Bolojan.

Liberalul spunea în urmă cu câteva săptămâni că ia în calcul să candideze la şefia PNL ori chiar la alegerile prezidenţiale, menţionând că „nu este cazul” şi nici „nu ar fi normal” să excludă asemenea posibilităţi. „Nu exclud. (…) N-ar fi normal să exclud şi nici nu e cazul”, a declarat Ilie Bolojan, într-un interviu pentru Libertatea, fiind întrebat dacă ar putea candida la preşedinţia PNL sau chiar a României.

Cine este Dan Olteanu

ALDE a organizat sâmbătă, 17 aprilie 2021, congres pentru alegerea noilor structuri de conducere, iar Daniel Olteanu a fost ales președinte. „Noul proiect ALDE înseamnă asumarea liberalismului și a valorilor europene”, a afirmat Daniel Olteanu, care a adăugat ca „prioritatea ALDE trebuie sa fie aceea de a reprezenta vocea puternica si credibila a romanilor dezamăgiți de actuala majoritate parlamentara”. „Noul proiect ALDE trebuie sa reunească toate vocile romanilor care cer competenta si coerenta in actul guvernării. (…) Avem azi in Parlament o putere legitimata de 33% dintre romani. Cine îi apără pe restul de 67%? Cine le apără lor drepturile? (…) ALDE va trebui sa contribuie la așezarea lucrurilor pe un făgaș normal”, a mai declarat noul președinte ALDE.

Daniel Olteanu a fost deputat în Parlamentul României în perioada 2016-2020, iar în perioada 18.02.2016–30.09.2016 a deținut poziția de prefect al județului Vaslui. Este dublu licențiat în Drept și Sociologie și a absolvit de-a lungul timpului mai multe cursuri, cu diplome și certificări la Ministerul Transporturilor, Ministerul Muncii, ANFP, ANOFM și Institutul Diplomatic Român. Olteanu și-a trecut în biografia sa, la capitolul „competențe sociale”, calități precum: „responsabil, calm, sociabil, comportament pozitiv și lucru în echipă”. La „competenţe organizaţionale/manageriale” Daniel Olteanu notează „Bun organizator, punctual, corect, bun psiholog, viziune a planificării locului de muncă și a oamenilor din subordine”.

Florin Cîțu și Daniel Olteanu anunțau fuziunea PNL cu ALDE

În urmă cu două săptămâni, Florin Cîțu și Daniel Olteanu anunțau fuziunea PNL cu ALDE. În baza înțelegerii în structurile de conducere actuale ale PNL vor fi cooptaţi, la nivel central, judeţean şi local, reprezentanţi ai ALDE. Noile conduceri la toate nivelurile vor fi validate în Comisia pentru Fuziune, care administrează întregul proces.

„PNL şi-a asumat de la bun început rolul de partid integrator al Dreptei. Acesta este şi motivul pentru care am demarat dialogul politic cu ALDE. Viziunile celor două partide s-au armonizat pe parcursul discuţiilor, am stabilit obiectivele comune şi am definitivat un parcurs procedural. Fuziunea dintre PNL şi ALDE are în vedere stabilizarea post-criză şi dezvoltarea României, prin punerea în aplicare a măsurilor liberale pe care le aşteaptă românii, în primul rând în domeniul economic. Perioada extrem de dificilă pe care o traversează societatea românească după criza Coronavirus şi în condiţiile războiului din Ucraina, obligă la colaborare toate forţele politice responsabile din România”, a declarat atunci fostul lider al PNL.

„Ne-am întors în PNL, iar asta înseamnă nu doar o armonizare a structurilor din teritoriu, acolo unde cei peste 1.000 aleşi locali pe care îi avem vor lucra pentru comunităţile lor, umăr la umăr cu colegii din PNL, ci mai ales o soluţie pe termen lung pentru România. Ţinem foarte mult să punem în aplicare acele măsuri şi teme care configurează o viziune liberală, corectă şi coezivă, de dezvoltare a ţării, fără a lăsa în urmă nicio comunitate, oricât de îndepărtată ar fi de Capitală sau de marile oraşe. Mă refer aici, în primul rând, la reducerea reală a decalajelor de dezvoltare între regiuni, prin asumarea unor investiţii devenite obligatorii în proiecte majore de infrastructură, nu numai de transport. Revenim acasă cu buna-credinţă a liberalilor care nu dau înapoi în momente critice pentru România, atunci când unii cred că a fi patriot se rezumă la a critica şi a desfiinţa totul, dar de pe margine. E o situaţie de ‘acum ori niciodată’, care cere colaborare din partea tuturor forţelor politice. Strângem rândurile cu atât mai mult, în momente în care România are nevoie de unitate!”, a spus, la rândul său, Daniel Olteanu.

ALDE fusese creat de Călin Popescu Tăriceanu după plecarea sa din PNL în 2014, nemulțumit la acel moment de destrămarea Uniunii Social-Liberale. ALDE are peste o mie de aleși locali, dar nu a întrunit pragul electoral pentru a face parte din Parlament.

1 comentariu la “Două nume, în cărți pentru funcția de prim-vicepreședinte al PNL. Cine ar putea să îi ia locul lui Lucian Bode

  1. & Un articol ce zice că prim-vicepreședinte la PNL ar putea fi din cărți, probabil că, deoarece, uni au scris, iar alții le folosesc să joace, ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *