Skip to content
Politică

Două nume noi, în cărți pentru șefia TNL: între transparență și muțenie EXCLUSIV

TNL Alba

un articol de Valentin Busuioc, Marius Jianu și Marinela Angheluș

Surse politice au declarat miercuri pentru PSnews.ro că în cursa pentru funcția de preşedinte al Tineretului Naţional Liberal (TNL) se vor lansa două nume noi: deputații Mara Mareș (Brașov, 25 de ani) și Glad Varga (Arad, 31 de ani).

Contactat miercuri de PSnews.ro, pentru a comenta informațiile apărute, actualul președinte al TNL, Sorin Moldovan, a declarat că nu își mai dorește să candideze pentru un nou mandat și că „este cazul să predea ștafeta”.

„Am 13 ani de activitate la studenți și TNL. Este cazul să predau ștafeta. Până acum sunt doar două intenții anunțate. Se vor depune moțiuni după 8 septembrie, când avem colegiul director. Îmi doresc să văd cât mai multe candidaturi. Există posibilitatea ca un număr mic de candidați pe o funcție de conducere sa dea naștere unor înțelegeri secrete. Ne dorim o competiție deschisă”, a afirmat Moldovan pentru PSNEWS.RO

Actualul președinte unic al tineretului liberal a adăugat că alegerile pentru șefia TNL vor avea loc în octombrie „cel mai probabil”. Concret: Școala de Vară a PNL din august-septembrie va stabili un Comitet Director, care, la rândul lui, va fixa data Congresului TNL.

Mara Mareș, posibilul candidat mut al TNL

În ciuda insistențelor Psnews.ro, deputatul Mara Mareș nu a oferit un răspuns tranșant.

„Nu pot nici să confirm, nici să infirm, deocamdată. Nu am luat o decizie, însă când o voi lua, vă voi anunța de îndată” a fost singura declarație a deputatei.

Glad Varga deja s-a pus pe treabă

La polul opus s-a situat parlamentarul arădean, care a explicat pentru PSnews.ro că deja și-a schițat ideile generale pentru moțiunea de candidatură și că beneficiază până în prezent de susținerea a „peste 17 organizații județene”. Totuși, deputatul a refuzat să precizeze numele acestor filiale, întrucât deocamdată „discuțiile au fost informale”.

„Având în vedere că încă nu mi-am depus candidatura și ei nu și-au decis încă susținerea în birourile lor și mai ales că în luna septembrie se vor face alegeri în organizațiile județene, eu aș prefera să nu dau nume, deocamdată. Eu vin din zona de vest (eu sunt deputat de Arad) – am discutat în regiunea mea, am discutat în Moldova, am discutat în Transilvania, am discutat în sud (în Muntenia) și am început deja să adun primii colegi care să facă parte din biroul politic”, a continuat Varga.

Glad Varga a mărturisit că nu are cunoștință despre niciunul dintre eventualii contracandidați, dar, auzind numele Marei Mareș, a continuat: „Îi doresc mult succes; indiferent de cine va câștiga, eu cred că vom rămâne colegi și vom colabora”.

În continuare, PNL-istul ne-a vorbit despre principalele proiecte pentru Tineretul Național Liberal.

„Moțiunea mea se bazează mai degrabă pe un set de acțiuni și programe pentru doi ani de zile și, în primul rând, să atragem tinerii către organizația de tineret și totodtă să pregătim membrii organizației de tineret pentru politică. Avem programe precum TNL Civic, Laboratorul TNL, Implică-te cu TNL… Fiecare set de programe va fi coordonat de către un vicepreședinte și prin acele programe se vor desfășura activități. Încă nu e publică moțiunea. O să fie publică la școala de vară. Eu pot să vă trimit în principal liniile de acțiune; nu efectiv și zona de dezvoltare.

Eu fac parte de 14 ani din organizația de tineret, am acumulat o experiență în ceea ce privește coordonarea activităților de tineret, având în vedere că înainte să fiu deputat am coordonat ONG-uri în zona de voluntariat și de educație, am coordonat proiecte pe fonduri europene, am fost consilier municipal… Îmi doresc ca, prin această candidatură, să punem în mișcare organizația de tineret, care în ultima perioadă nu a fost foarte activă”, a detaliat Varga.

În acest punct, l-am întrebat pe deputat ce părere i-a lăsat mandatul actualului șef al TNL, Sorin Moldovan. La rândul lui, Glad Varga a dat vina pe contextul politic, al „fuziunii lente” dintre PNL și PDL.

„Având în vedere că la nivelul partidului, odată cu fuziunea, au existat momente de stagnare, probabil că și la nivel de organizație de tineret, din cauza fuziunii lente, nu a existat un randament. N-am nimic ce să-i reproșez dânsului (lui Moldovan – n.r.); ar trebui să ne reproșăm nouă, ca membri ai organizației de tineret, că nu am fost mult mai activi”, a încheiat parlamentarul liberal.

Redăm schița moțiunii lui Glad Varga, așa cum ne-a fost trimisă de către acesta prin e-mail:

ROMÂNIA ÎN ACȚIUNE. IMPLICĂ-TE CU TNL

Noi mutam accentul de pe „A FI” pe „A FACE”. Tinerii liberali se definesc prin maniera în care transpun principiile și valorile liberale în viața personala, sociala și profesională, prin rezultate, prin impact, nu prin retorică ori prin simple declarații de bune intenții.

Moțiunea se fundamentează pe 2 direcții de acțiune. Fiecare direcție pleacă de la 4 principii /valori liberale (1. Democrație, stat de drept, separația puterilor; 2. Individ, libertate, drepturi și libertăți individuale; 3. Proprietate privată, retragerea statului din economie, liberă inițiativă, competiție; 4. Dialog și toleranță, pluralism și diversitate, egalitate de șanse și meritocrație)

– învățare formală&nonformală (familiarizarea cu principiile/valorile liberale; dezvoltarea unor competente necesare participării active; formarea/consolidarea capitalului social si a echipelor locale/ regionale/ naționale/ europene/ internaționale)

– participare activă (la viața internă a PNL și la viața societății, la nivel local/ regional/ național/ european/ internațional)

Motiunea propune 3 OBIECTIVE, 6 PROGRAME si 11ACTIVITATI care: 

(a) se fundamenteaza in clar pe cele 4 principii si valori liberale prevazute in Statutul PNL

(b) dezvolta un spatiu creativ, dinamic si integrat de actiune online-offline la nivel local /regional /national /european /international, in cooperare cu actori precum reprezentanti mass-media, ONG-uri, grupuri informale/think-thank-uri, antreprenori, practicieni ai meseriilor liberale etc

(c) utilizeaza solutii metodologice online-offline inovatoare si creative de invatare si participare, cu integrarea tehnologiilor informatiei/comunicarii, dar si a resurselor non-formale

OBIECTIVELE PROPUSE

OBIECTIV 1] Dezvoltarea în rândul tinerilor liberali a acelor competente necesare participării active la luarea/implementarea/evaluarea deciziilor în cadrul PNL și în societate. Stimularea participării active a tinerilor liberali la luarea/implementarea/evaluarea deciziilor în cadrul PNL și în societate

OBIECTIV 2] Dezvoltarea în rândul tinerilor liberali a capacității de a promova în societate drepturile/libertățile individuale si statul de drept. Stimularea participării active a tinerilor liberali la monitorizarea manierei în care la nivelul comunităților locale, la nivel județean si la nivel național sunt respectate drepturile/libertățile individuale și statul de drept.

OBIECTIV 3] Dezvoltarea în rândul tinerilor liberali a gândirii antreprenoriale. Stimularea participării active a tinerilor liberali la acțiuni de antreprenoriat civic și initiative cetatenesti la nivel local, regional, național si European.

PROGRAMELE PROPUSE

PROGRAMUL 1] „Școala Liberală”

În cadrul acestui Program urmează să fie cuprinse 3 activități de pregătire initiala/continua a tinerilor liberali (familiarizarea cu principiile/valorile liberale; dezvoltarea unor competente necesare participării active; explorarea activitatilor unor institutii-cheie pentru statul de drept etc).

Activitatea 1] 

– ateliere experientiale organizate la nivel judetean (minimum 5 ateliere/an, de câte 2-3 zile fiecare), pentru initierea/familiarizarea tinerilor liberali în arii tematice precum: „dialog structurat”; „managementul campaniilor electorale”; „comunicare politica/publica”; „transparenta decizionala și acces la informații de interes public” etc.

– cursuri tematice la nivelul fiecarei regiuni (minimum 8 cursuri/an, de câte 4-5 zile fiecare), pentru pregatirea continua a tinerilor liberali aflati în funcții alese prin sufragiu universal sau cu roluri/responsabilitati-cheie în cadrul TNL/PNL în arii tematice precum: „leaderschip politic”; „politici publice liberale”; „managementul stakeholderilor în politica” etc

– seminarii tematice la nivel național (minimum 2 seminarii/an, de câte 6-7 zile fiecare), pentru pregatirea continua a tinerilor liberali implicați în mod activ în activitățile/campaniile de zi cu zi ale filialelor TNL/PNL: schimburi de experiența și bune practici în activități liberale; metode și instrumente politice online; metode și instrumente politice inovatoare/creative/non-formale; teme liberale și strategii liberale naționale și europene etc

Activitatea 2]

– vizite de studiu la institutii publice naționale și europene (minimum 3 vizite de studiu/an, de câte 1-3 zile, grupurile urmând să fie alcătuite din tineri proveniti din fiecare judet și din fiecare sector al Municipiului Bucuresti): Parlamentul Romaniei; Consiliul Național pentru Combaterea Discriminarii; Curtea Constitutionala; Avocatul Poporului; Parlamentul European și la alte institutii relevante etc

Activitatea 3]

– stagii de observare participativă („job shadowing”, în total minimum 84 de stagii/an, de câte 5-10 zile fircare) la consilii județene / la Parlamentul României / la Parlamentul European și la alte instituții relevante

Programul 2] „Echipa Liberala”

În cadrul acestui Program urmează să fie cuprinse 1 tip de activități locale/regionale și nationale/europene pentru formarea și consolidarea capitalului social (team-building), pentru o mai buna cunoastere reciproca, dar și pentru dezvoltarea acelor competente necesare depasirii unor eventuale conflicte.

Activitatea 4

– evenimente de formare/consolidare a capitalului social (team building) la nivel local / regional: cel puțin câte un eveniment / an la nivelul fiecarui judet și la nivelul fiecarei regiuni, cu durata de câte 2-3 zile (cu participanti din fiecare microregiune). În cadrul fiecarui eveniment programul va conține deopotriva activități non-formale indoor și outdoor (metode: muzica, dans, teatru, sport, drumetii, actiuni de voluntariat în echipe mixte etc)

– evenimente de formare /consolidare a capitalului social (team building) la nivel national / european: cel puțin câte evenimente/ ancu durata de câte 2-3 zile (cu participanti din fiecare regiune și cu invitați din UE de la alte partide liberale). În cadrul fiecarui eveniment programul va conține deopotriva activități non-formale indoor și outdoor (metode: muzica, dans, teatru, sport, drumetii, actiuni de voluntariat în echipe mixte etc)

Programul 3] „Laboratorul Liberal”

În cadrul acestui Program urmează să fie cuprinse 2 tipuri de activități (online și offline) menite sa ii implice activ pe tineri atât în procesul de elaborare a politicilor publice liberale, cât și în procesul decizional intern al PNL (prin măsuri de informare / consultare / cooperare / capacitare privind elaborarea, modificarea, completarea unor strategii de dezvoltare, unor strategii sectoriale, dar și a unor acte normative precum „Legea Internshipului”; „Legea Tineretului”; „Legea Voluntariatului”; „Legea Sponsorizarilor, Donatiilor si a Mecenatului”; „Legea privind Statutul Elevilor, Ucenicilor si Studentilor” etc)

Activitatea 5]

– actiuni creative offline (dezbateri de tip „Karl Popper”; focus-grupuri/ateliere de consultare și discuții facilitate; ateliere de analize incrucisate; „cafenele publice” etc): cel puțin 4 acțiuni/an/judet

Activitatea 6]

– acțiuni online: e-platforma TNL cu module de informare privind oportunități, activități și rezultate, de consultare/sondare privind strategii/ priorități/ alternative, acte normative și politici publice, de luare/evaluare colaborativă a deciziilor la distanta. Acțiunile online vor avea caracter continuu pe întreaga durata a anului. 

Programul 4] „Monitorii Liberali”

În cadrul acestui Program urmează să fie cuprinse 2 tipuri de activități (online și offline) de monitorizare a manierei în care la nivelul comunităților locale, la nivel județean si la nivel național sunt respectate drepturile și libertățile individuale și statul de drept. În cadrul Programului va fi elaborata o metodologie de monitorizare și documentare, iar cele mai grave cazuri de încălcare vor fi aduse la cunoștința publica via e-platforma TNL, precum si sesizate instituțiilor abilitate.

Activitatea 7] 

– acțiuni offline de monitorizare și documentare, în principal cu privire la respectarea Legii Tineretului la nivel local

Activitatea 8]

– acțiuni online, în rețea (în colaborare cu ONG-uri din fiecare judet) de mediatizare a bunelor și relelor practici privind în principal aplicarea Legii Tineretului la nivel local

(d) Programul 5] „TNL CIVIC”

În cadrul acestui Program urmează să fie dezvoltata prin e-platforma TNL un mecanism de antreprenoriat civic care sa integreze solutii de tip „firme de practica”/ „moneda electronica”. Tinerii liberali (individual ori in echipe) vor putea sa își constituie electronic așa-numitele „firme de practica liberala”, prin acestea urmând să dezvolte inițiative civice (campanii publice, acțiuni de voluntariat etc), iar rezultatele obținute prin efortul pro-bono vor putea fi cuantificate într-un sistem transparent/predictibil/echitabil de „monede electronice”/punctaj. La finele fiecărui an va fi organizata la nivel național „Gala Firmelor de Practica Liberala”, un eveniment de promovare a bunelor practici/educației antreprenoriale prin voluntariat și de premiere a celor mai de impact inițiative. În esenta, acest Program va fi compus din:

Activitatea 9] actiuni locale ale „firmelor de practica liberala”

Activitatea 10] evenimentul – cadru anual, organizat în Bucuresti, cu durata de 2 zile, denumit „Gala Firmelor de Practica Liberala”

(e) Programul 6] „OLIMPIADA LIBERALA”

În cadrul acestui Program urmează să fie dezvoltat un sistem de e-competiții (pe baza de like-uri FB si/sau vot intern facilitat prin e-platforma TNL) de comunicare publica liberala. Într-o primă etapă vom lansa competiția de „e-afișe cu mesaj civic/politic”(format A3), de „e-discursuri cu teme civice/politice” (durata intre 1 și 2 minute) și „e-spoturi pentru campanii civice/politice” (durata 1-2 minute). Vom elabora un regulament detaliat al Olimpiadei, iar selecția câștigătorilor va fi realizata prin vot electronic (cu înscrierea in prealabil pe e-platforma TNL si astfel, constituirea unei largi baze de date ce va putea fi valorificata inclusiv in campaniile electorale, dar și în contextul multiplicarii în spațiul electronic a unor mesaje liberale în perioada dintre alegeri). În esenta, programul este constituit dintr-o singura activitate online (Activitatea 11), premierea celor mai apreciate e-afise/e-discursuri și e-spoturi urmând să se realizeze o data pe an, în contextul „Galei Firmelor de Practica Liberala” mentionata mai sus”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *