Skip to content
Alegeri prezidențiale 2019 Politică

Două posibile nume de candidați ai coaliției PSD-ALDE la prezidențiale: dedesubturile ultimei negocieri Dragnea-Tăriceanu

http://inquamphotos.com

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercuri seară, că speră ca Klaus Iohannis să nu mai câştige un nou mandat la Cotroceni, precizând că ALDE şi PSD au decis să aibă un candidat comun la Preşedinţie, iar după alegerile europarlamentare vor lua o decizie în funcţie de candidatul cel mai bine plasat.

DETALII AICI: ALDE şi PSD au decis să aibă un candidat comun la Preşedinţie. Tăriceanu: Sper ca Iohannis să nu mai câştige

Cum îl duce Dragnea cu zăhărelul pe Tăriceanu

PSnews.ro vă prezintă ultimele negoiceri purtate nu mai devreme de miercuri între liderul PSD, Liviu Dragnea, și președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Potrivit unor surse politice, decizia PSD de a-i retrage sprijinul lui Tudorel Toader a stârnit mari nemulțumiri în formațiunea politică la conducerea căreia se află Călin Popescu Tăriceanu. Voci grele din ALDE s-au declarat nemulțumite de atacul PSD la Tudorel Toader, care, potrivit acestora, este unul dintre cei mai buni miniștri ai Justiției pe care i-a avut România. Nici propunerea unui înlocuitor în persoana lui Eugen Nicolicea nu i-a liniștit pe cei din ALDE.

În acest context, Tăriceanu a dat buzna în biroul lui Dragnea pentru a cere explicații pentru „decapitarea” lui Tudorel Toader. Astfel, într-o discuție aprinsă cu Liviu Dragnea, Tăriceanu i-a reproșat șefului PSD că decizia de a-l scoate din joc pe Tudorel Toader va schimba fața rezultatelor la alegerile prezidențiale din 26 mai. În replică, pentru a calma pentru moment apele tulburi, Liviu Dragnea i-a dat asigurări lui Tăriceanu că PSD își dorește să aibă un candidat comun la alegerile prezidențiale din acest an. Mai mult, potrivit surselor noastre, Dragnea l-a asigurat pe Tăriceanu că PSD-iștii se gândesc ca șeful ALDE să fie candidatul comun al coaliției. De altfel, Dragnea ar fi adus în discuție și poziția bună pe care Tăriceanu o are în sondajele interne.

PSD-iștii o vor pe Firea la Cotroceni: jocul lui Dragnea la două capete

Însă PSD-iștii nici nu vor să audă de varianta unui candidat al coaliției care să vină din ALDE, aceștia susținând la diverse întâlniri private că „ar fi dezamăgitor ca cea mai mare formațiune politică din România să nu aibă un candidat pentru Cotroceni”. Surse politice au dezvăluit că, după împăcarea Gabrielei Firea cu Liviu Dragnea, voci grele din PSD trag sforile pentru ca actualul primar al Capitalei să fie candidatul coaliției la prezidențiale. Liviu Dragnea își dorește și el să intre în lupta pentru Cotroceni, însă este ținut pe loc de problemele penale pe care le are și de care speră să scape cât mai curând, motiv pentru care, deocamdată, nu exclude varianta Gabriela Firea. Drept urmare, conștient de poziția din ce în ce mai slăbită în partid, generată de plecarea mai multor baroni PSD la Pro România, Liviu Dragnea le-a promis PSD-iștilor că partidul va da candidatul coaliției la prezidențiale.

Cum vrea Dragnea să-i întoarcă spatele lui Tăriceanu

Șeful PSD are deja un plan: Liviu Dragnea se așteaptă la un scor al ALDE cu mult sub 10% la alegerile europarlamentare din 26 mai, rezultat ce va fi folosit ca pretext pentru ca formațiunea politică a lui Tăriceanu să nu dea candidatul coaliției la alegerile prezidențiale.

Portițe de scăpare pentru Dragnea

La 1 iunie se pensionează una dintre cele cinci judecătoare din completul care judecă apelul în dosarul angajărilor fictive. Dacă până atunci nu se dă verdictul final, procesul se reia de la zero – faza pe apel.

Problema a intervenit la cea mai recentă înfățișare la acest proces. Avocații au cerut, iar instanța a acceptat să fie așteptată decizia CCR în privința legalității completului de trei judecători (așa cum a fost cel care i-a dat sentința de condamnare la închisoare în primă instanță). Termenul din proces, 20 mai, este probabil să nu însemne încheierea procesului, întrucât DNA a invocat două excepții de neconstituționalitate, care vor împinge pronunțarea instanței până după vacanța judecătorească.

Pe de altă parte, DNA a cerut miercuri Înaltei Curți de Casație și Justiție să revină asupra termenelor pe care le-a dat în două procese – 20 mai pentru Liviu Dragnea și Darius Vâlcov, 11 iunie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *