Skip to content
Politică

Două scenarii pentru alegerile prezidențiale din 2024 după congresul din PNL. Candidatul surpriză cu care liberalii ar putea ataca prezidențialele la fel ca în 2014

Inquam Photos/Sabin Cirstoveanu

Se anunță o confruntare strânsă la Congresul PNL care va decide soarta conducerii partidului pentru următorii ani. Dincolo de miza importantă a președinției PNL, la congres se va juca în bună măsură și soarta desemnării candidaților pentru alegerile prezidențiale din 2024. Klaus Iohannis se află la ultimul mandat, prin urmare calea către Cotroceni este liberă. Chiar dacă am putea avea cel puțin 3 candidați, bătălia finală se va da tot între actualul președinte al partidului, Ludovic Orban și actualul premier, Florin Cîțu. Confruntarea dintre cei doi deschide două scenarii pentru candidatura la alegerile prezidențiale din 2024. Le vom discuta în continuare pe rând.

Ludovic Orban câștigă alegerile interne și devine candidat la prezidențiale

Primul scenariu este cel în care actualul președinte al Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, câștigă cursa internă și devine totodată candidatul oficial al liberalilor pentru fotoliul de la Cotroceni. Ambițiile prezidențiale ale lui Ludovic Orban sunt cunoscute, iar șeful PNL nu a ezitat să vorbească despre lucrurile acestea. Orban este bine poziționat în centrul puterii legislative, fiind șeful Camerei Deputaților și având numeroși simpatizanți în interiorul PNL. Capacitățile lui de negociere sunt bine știute. Orban a fost cel care a reușit să negocieze formarea unei noi majorități parlamentare în 2019 și a fost principalul arhitect al moțiunii de cenzură de atunci care a dus la dărâmarea cabinetului Dăncilă. Chiar dacă PNL nu a avut o majoritate, Orban a reușit să mențină guvernul până la alegerile parlamentare din iarna anului 2020. După alegeri tot el a negociat înțelegerea dintre PNL, USR-PLUS și UDMR, fiind în bună măsură arhitectul actualului guvern. Dacă PNL s-ar fi clasat pe locul 1 în alegerile parlamentare, Orban și-ar fi păstrat și fotoliul de la Palatul Victoria. Chiar dacă a fost obligat să facă un pas în spate după alegeri, Orban rămâne unul dintre cele mai influente figuri politice la ora actuală. În cursa pentru șefia PNL se bucură de sprijinul mai multor filiale locale și se profilează drept un adversar redutabil pentru premierul Florin Cîțu. În cazul în care Orban câștigă cursa internă, cu siguranță el devine principalul candidat al liberalilor pentru alegerile prezidențiale.

Florin Cîțu câștigă alegerile interne și se repetă scenariul din 2014

Al doilea scenariu este cel în care Ludovic Orban este înfrânt în alegerile interne din PNL, iar șefia partidului este preluată de actualul premier Florin Cîțu. Acesta din urmă se bucură în prezent de sprijinul deosebit de importat venit din Transilvania, acolo unde Emil Boc reprezintă principalul aliat al premierului. În istoria recentă nici un candidat PNL nu a câștigat șefia partidului fără sprijinul Transilvaniei, iar lucrul acesta s-ar putea să cântărească decisiv în favoarea premierului, în balanța forțelor. Primarul Clujului nu este singurul care îl sprijină pe Florin Cîțu în cursa internă. Rareș Bogdan a lăsat de înțeles că ar putea candida și el pentru o poziție la vârful partidului și ar putea să îl sprijine pe Florin Cîțu la șefia PNL, alături de alte nume grele precum Ilie Bolojan sau Robert Sighiartău. În cazul în care Florin Cîțu se va impune în Congresul PNL, șansele sunt să vedem reeditat scenariul din 2014, atunci când PNL a propus un candidat la prezidențiale care nu era și șeful partidului, În 2014, Alina Gorghiu deținea președinția PNL, iar liberalii au venit cu un candidat din exterior, primar al Sibiul, Klaus Iohannis. Scenariul acesta l-am putea vedea repetat dacă Cîțu se impune în fața lui Orban. Unul dintre posibilii candidați din exterior ar fi Rareș Bogdan. Acesta a fost unul dintre oamenii de baza în anul 2019, fiind cooptat de Ludovic Orban pentru a lansa marea ofensivă împotriva PNL. Bun orator, Rareș Bogdan a fost una dintre locomotivele PNL în 2019, ajutându-i pe liberali să obțină victorii în alegerile europarlamentare și prezidențiale și să răstoarne trei ani de dominație a scenei politice de către PSD.

Totuși lui Rareș Bogdan încă îi lipsește experiența în politica mare. De aceea mai degrabă decât Rareș Bogdan, un posibil candidat din exterior ar putea fi și Emil Boc. Așa cum am spus, PNL a mai atacat odată cu succes alegerile prezidențialele cu un primar din Transilvania care se bucura de un imens capital de încredere la vremea respectivă. Ca și Klaus Iohannis în 2014, Emil Boc este unul dintre cei mai apreciați primari de la ora actuală din țară, conducând exemplar Clujul. Cu toate că Boc a declarat că nu mai are ambiții politice, o eventuală candidatură la prezidențiale nu ar fi de refuzat, mai ales dacă partidul i-ar cere lucrul acesta. Emil Boc va reprezenta principalul aliat al lui Cîțu în alegerile interne și dacă acesta din urmă va câștiga o va face în bună măsură cu sprijinul primarului din Cluj. O candidatură a lui Boc ar putea fi chiar mai plauzibilă ținând cont că Rareș Bogdan nu a mai fost la fel de activ pe scena internă, servind mai mult în Parlamentul European, iar experiența politică a lui Emil Boc este una vastă.

Dacă Cîțu se impune în alegerile interne, atunci acesta va trebui să își răsplătească coaliția câștigătoare, de vreme ce el nu deține relațiile și legăturile persoanele pe care le are Ludovic Orban. Cîțu va urmări să își mențină poziția de vârf de la Palatul Victoria după alegerile interne și probabil va ataca anul 2024 tot cu același gând. La capitolul experiență politică, Emil Boc stă cel mai bine, de aceea o candidatură a acestuia la alegerile prezidențiale din 2024, pe modelul celei din 2014 nu ar fi deloc surprinzătoare în cazul în care Florin Cîțu se va impune în bătălia internă din PNL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *