Skip to content
Externe

Două țări cu regimuri dictatoriale susțin că nu au avut niciun caz de Covid. OMS spune că e puţin probabil

Facebook

Un înalt oficial al Organizației Mondiale a Sănătății spune că este imposibil ca Turkmenistanul să nu înregistreze niciun caz oficial de COVID-19, de la începutul pandemiei.

S-a răspândit în întreaga lume ca o pandemie de aproape doi ani. Din punct de vedere științific, este puțin probabil ca virusul să nu circule în Turkmenistan”, a declarat dr. Catherine Smallwood, pentru BBC.

Turkmenistanul este una dintre puținele țări din lume, alături de Coreea de Nord, care pretind că nu au cazuri de coronavirus. Comentariile doctorului Smallwood reprezintă prima provocare publică a OMS la afirmația Turkmenistanului, deoarece un număr tot mai mare de cazuri de COVID sunt raportate neoficial în țară.

OMS se bazează pe datele furnizate de guvernele naționale pentru realizarea statisticilor globale despre coronavirus. Până de curând, organizația a validat raportările Turkmenistanului conform cărora nu au fost înregistrate cazuri de COVID-19 în țară – atrăgând critici din partea observatorilor independenți și a presei.

Întrebată dacă OMS sugerează acum că Turkmenistanul furnizează date false, dr. Smallwood a spus că organismul sanitar nu poate „pune sub semnul întrebării dacă o țară acționează în spiritul Regulamentului Internațional de Sănătate”.

O echipă OMS a vizitat Turkmenistanul în iulie 2020 – singura misiune COVID-19 care a fost permisă până acum. Guvernul a fost deschis să discute măsurile de sănătate împotriva COVID-19. Criticii acuză autoritățile că au manipulat oficialii OMS și că le-au ascuns dovezile pandemiei în timpul vizitei lor, scrie digi24.ro.

În raportul final, misiunea OMS a repetat afirmația guvernului că „nu au fost înregistrate cazuri confirmate de COVID-19”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *