Croația, țară care deține președinția rotativă a Uniunii Europene, și Slovenia au criticat o postare a premierului Ungariei, Viktor Orban, în care era prezentată o hartă a „Ungariei mari”, cu Transilvania, Slovacia și Croația în componența ei.
„Sunt provocări ale celor care știu foarte bine că aceste hărți vor rămâne doar în dulap. Învățați din istorie, dar priviți spre viitor”, a scris pe Facebook președintele Croației, Zoran Milanovic.
„Croația este o țară europeană modernă. În dulapurile noastre și în arhive sunt multe hărți istorice care arată țara noastră mult mai mare decât e acum. În arhivele multor țări sunt astfel de hărți. Nu le distribuiți și nu le puneți la profil. Nu sunt relevante azi și îi supără pe vecinii noștri”, a mai scris Milanovic.
Toate funcțiile pentru prietenii lui Dan Barna: secretara și consilierul, numiți secretari de stat în Guvern
România, în fața primului test major de politică externă: cum ne poziționăm față de construirea gazoductului Nord Stream 2?
Ministrul Justiției, bilanț dezastruos la o lună de la preluarea mandatului. Bâlbele și gafele lui Stelian Ion
”Fără femei în funcții publice”: Progresiștii de la USRPLUS și politica misogină de la vârful statului
Guvernul urmează să modifice în şedinţa de miercuri statutul prefectului
Și președintele Sloveniei, Borut Pahor, și partidele de stânga din opoziție au condamnat postarea lui Viktor Orban.
Premierul Ungariei a postat o fotografie cu harta „Ungariei mari”, alături de un mesaj în care le ura elevilor succes la examenele de istorie.
Întrebat ieri în legătură cu această postare, premierul Ludovic Orban a răspuns: „Vrabia mălai visează”.
Într-o postare pe Facebook, premierul ungar le-a urat succes participanților la proba de bacalaureat la istorie din Ungaria. Viktor Orban a publicat pe rețeaua socială, pe lângă mesajul „Un examen istoric. Succes!” și o hartă a Ungariei Mari, cu Transilvania, Slovacia și Croația în componența ei.
Globul se află în biroul lui Viktor Orban și este copia unui original realizat de cartograful maghiar Laszlo Perczel în 1862, cu diametrul de 132 de centimetri și premiat la Conferința Geografică Internațională din Veneția din 1881.