Skip to content
Iași Știri locale

Două universităţi de stat din România ajung în instanţă. Cum vrea rectorul Tudorel Toader să obţină tot Palatul Universitar din Copou

Inquam Photos / Octav Ganea

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a trimis către Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iaşi o notificare de evacuare a spaţiului ocupat în Palatul Universitar din Copou, scrie Adevarul.

În prezent, rectorul Universităţii Tehnice „Gh Asachi”, Dan Caşcaval, vrea să renoveze o parte din clădirea pe care o împarte cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Anunţul a fost făcut la festivitatea de deschiderea a anului universitar 2019-2020.

Este un moment de bilanţ. Am reuşit şi pornim acum la drum cu reabilitarea unor clădiri importante din universitatea noastră. A fost un proces destul de migălos şi destul de scump, dacă ne referim la valoarea proiectelor pentru reabilitarea Corpului A. Va fi o activitatea ceva mai dificilă, pentru că depindem şi de Ministerul Culturii, având în vedere că este o clădire de patrimoniu, dar am făcut toate demersurile ca să putem iniţia şi ca să putem demara această reabilitare”, a declarat Dan Caşcaval. Pe de altă parte, Tudorel Toader, rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, spune că instanţa de judecată este cea care trebuie să decidă în războiul pornit cu Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”.

Acolo unde apar divergenţe privind o problemă sau alta, de data asta de natură patrimonială, cel care decide este judecătorul. Vom vedea pe probe ce va spune instanţa de judecată. Nu vreau să intru în polemică. Mai amintesc doar faptul că Institutul Politehnic s-a înfiinţat după ce Universitatea s-a construit. Vă amintesc faptul că în 1946 Senatul Institutului Politehnic făcea o scrisoare către Senatul de la Cuza şi cerea să rămână în găzduirea noastră până îşi vor termina de construit sediile din Bucşinescu.”

Prezent la deschiderea anului universitar 2019-2020 la Politehnica ieşeană, Nicolae Hurduc, Ministrul Cercetării, a atins şi el acest subiect. „Acest corp de clădire a fost distrus complet în cel de-al Doilea Război Mondial şi a fost reconstruit de studenţii şi cadrele didactice de la Politehnică. Au cărat în spate cărămizile cu ajutorul unor suporturi de lemn care se foloseau la acea vreme. Acest corp de clădire a fost construit după război şi în mod normal, aşa cum a fost alocat în perioada respectivă, el revine Politehnicii din Iaşi.

Pare puţin paradoxal, dar cei de la Cuza ar putea fi chiriaşii Politehnicii. Trebuie ţinut cont de aspectele istorice.” De la terminarea celui de-al Doilea Război Mondial şi până în prezent Politehnica şi-a construit mai multe corpuri de clădire pentru activităţile sale, însă nu a mai eliberat jumătatea Palatului Universitar aşa cum ar fi fost stabilit, acolo desfăşurându-şi în prezent activitatea Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei. În partea corpului pentru care se războiesc liderii celor două universităţi conţin şi câteva încăperi simbol pentru Iaşiul academic: Sala Paşilor Pierduţi, Aula Magna „Carmen Sylva” şi Biblioteca universităţii. În urmă cu 18 ani, UAIC i-a dat în judecată pe cei de la Universitatea Tehnică, pentru a putea intabula clădirea pe numele lor, iar trei instanţe de judecată au respins solicitarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *