Skip to content
Societate

DOZA DE BINE: O biserică din lemn din Vâlcea a primit Premiul UE pentru Patrimoniul European 2021

www.rador.ro

Biserica restaurată din satul Urși, județul Vâlcea, este câștigătoarea ediției din 2021 a Premiilor Patrimoniului European/Premiile Europa Nostra, cea mai înaltă distincție europeană în domeniu. Proiectul de reabilitare a bisericii mici din lemn, inițiat de Fundația Pro Patrimonio, a primit Marele Premiu si Premiul publicului.

Cei patru câștigători ai Marelui Premiu și câștigătorul Premiului publicului, selecționați printre cele 24 de propuneri din 18 țări europene, au fost anunțați pe 23 septembrie, în cadrul unei ceremonii organizate la sediul Fundației Giorgio Cini din Veneția.

Proiectul de restaurare a Bisericii din lemn din satul Urși a fost votat de 7000 de cetățeni din toată Europa, prin intermediul platformei Europa Nostra. Construită între 1757 si 1784, biserica de lemn dedicată bunei Vestiri și Arhanghelului Mihail a supraviețuit unui incendiu în 1838, după care a fost reparată și decorată cu fresce. După construirea unei biserici noi în sat, aceasta a fost însă abandonată. Timp de 11 ani, între 2009 și 2020, lucrările de restaurare au avut loc la biserică în fiecare vară, după luni de eforturi de strângere de fonduri. Restaurarea cesteia a fost posibilă cu implicarea a numeroși parteneri dar și a comunității locale.

Iată care sunt celelalte proiecte premiate: FIBRANET – Tipuri de fibre folosite în țesături europene antice(Grecia/Danemarca/Grèce) ; Comitetul Tehnic al Patrimoniului Cultural (Cipru) și Invenția unei părți vinovate (Trento/Italia). Fiecare proiect va fi recompensat cu suma de 10.000 de euro.
Premiile Europa Nostra au fost inițiate în 2002 de Comisia Europeană, în scopul conservării patrimoniului natural și cultural.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *