Skip to content
Societate

Dr. Alexandru Rafila: Dacă în această perioadă nu facem ce trebuie, după alegeri s-ar putea să asistăm la măsuri mult mai severe

Inquam Photos/Ilona Andrei

Dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS și candidat PSD la alegerile parlamentare, a avertizat marţi seara că cifrele nu reprezintă realitatea epidemiologică din România și că numărul testelor a scăzut în ultima săptămână.

Potrivit acestuia, după alegeri ar putea fi impuse măsuri mult mai severe. „Mulţi dintre cei care au negat existenţa virusului s-au îmbolnăvit, unii au şi murit. Măsurile sunt cerute de situaţia epidemiologică, cei care spun că nu introduc noi măsuri se hazardează. În ultima săptămână s-a testat extrem de puţin. Consecinţa s-ar putea să aibă un răsunet foarte mare în săptămânile următoare. (…) Dacă în această perioadă nu facem ce trebuie, după alegeri s-ar putea să asistăm la măsuri mult mai severe”, a spus Alexandru Rafila la România Tv.

" "
" "

Medicul a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că „am ajuns în acest al doilea val al pandemiei, în care numărăm peste 10.000 de cazuri pe zi și în care nu există o corelație între un număr mare de cazuri și capacitatea sistemului de sănătate publică de a identifica toate cazurile de infecție sau majoritatea cazurilor de infecție, de a face o testare corespunzătoare, de a testa personalul medical periodic. Cred că putem face aceste lucruri rapid, să le punem aplicare printr-un model care nu e neapărat invenția noastră, e aplicat în majoritatea țărilor din UE. (…)

Oprirea transmiterii doar prin măsuri nemedicale – carantină în diverse oraşe, închiderea şcolilor, închiderea pieţelor – nu este o soluţie pentru că ea afectează, de multe ori, fundamentele societăţii. Sigur că într-o criză majoră iei măsuri extreme, nimeni nu spune lucrul ăsta, că nu se poate face, dar trebuie să fim raţionali şi să dezvoltăm acele zone ale sănătăţii publice care pot să ducă la controlul pandemiei”, a explicat dr. Rafila.

În România, în ultimele 24 de ore, au fost confirmate 4.272 de noi cazuri de Covid, 199 de decese, iar la ATI sunt internate 1.259 de persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *