Skip to content
Sănătate

Dr. Alexandru Rafila, la „Dosar de Politician”: Folosirea măștilor a redus și circulația virusului gripal

Inquam Photos/Ilona Andrei

Reprezentantul României la OMS, deputatul PSD Alexandru Rafila, a declarat duminică seara în emisiunea „Dosar de Politician”, realizată de jurnalistul Silviu Mănăstire la postul B1 TV, că măsurile luate pentru a limita răspândirea coronavirusului au avut efect și asupra virusului gripal. Sunt mult mai puține cazuri de gripă anul acesta și a scăzut și interesul populației de a se vaccina antigripal.

Rafila a precizat că Ministerul Sănătății a rămas cu un milion de doze de vaccin antigripal, așa că acum acestea sunt disponibile pentru populația generală. Specialistul a mai susținut că sunt extrem de mici șansele ca o persoană să aibă, în același timp, și virus gripal și coronavirus, dar acest lucru nu poate fi exclus.

Orice infecție virală, respiratorie care se transmite aerian e ajutată, dacă vreți, de sezonul rece și nu poate să facă excepție acest coronavirus față de virusul gripal, de exemplu, care se transmite în mod similar. Sunt foarte puține cazuri (de gripă sezonieră). Utilizarea măștii a făcut ca și în emisfera nordică să fie aceeași situație care fusese în vară în emisfera sudică: o circulație redusă a virusului gripal.

Probabil din această cauză a scăzut și interesul pentru vaccinarea antigripală. În toamnă toată lumea căuta vaccin gripal, acum văd că Ministerul Sănătății a rămas cu un milion de doze nefolosite și a trecut la… mă rog… o nouă etapă de vaccianre la populația generală, în măsura în care populația dorește să o facă”, a declarat Alexandru Rafila, pentru B1 TV.

Întrebat dacă e un risc să contractezi, în același timp, și virusul gripal și coronavirusul, Rafila a răspuns: „Evident că e un risc, dar nu sunt foarte multe situații de acest gen descrise în literatură. Există…. Ar trebui să fie o coincidență prea mare, mai ales în condițiile în care infecția gripală are niveluri extrem de joase în România și, în general, în Europa. E o probabilitate mică, dar orice lucru e posibil. O infecție simultană cu virus gripal și cu noul coronavirus evident că pune la grea încercare orice persoană chiar dacă e cu sistem imun de bună calitate”.

2 comentarii la “Dr. Alexandru Rafila, la „Dosar de Politician”: Folosirea măștilor a redus și circulația virusului gripal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *