Skip to content
Sănătate

Dr. Carmen Dorobăț cere distribuirea urgentă în spitale și farmacii a medicamentelor anti-COVID

cgtn.com

Spitalele nu mai fac față numărului uriaș de pacienți cu COVID-19, de câteva săptămâni. Medicii solicită de urgență ca autoritățile să aprobe, să cumpere și să distribuie cât mai rapid medicamentele antivirale necesare, pentru a fi ridicată presiunea din unitățile sanitare.

Carmen Dorobăț, medic al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, a confirmat necesitatea medicamentelor antivirale în spitale și farmacii. „Favipiravir este, într-adevăr, un medicament care ne-ar trebui. Ar fi benefic să existe și în farmacii și să se poată da la prescripția medicului de familie, pentru că în acest fel, mulți pacienți s-ar trata acasă și nu ar ajunge în zonele de UPU, de la marile spitale, așa cum am văzut că se întâmplă. Ar ajuta și în spitale (…) Este destinat formelor medii, care se pot agrava”, a declarat Dorobăț pentru B1 TV.

Sprijinul oferit de Terapia Cluj ar trebui privit cu deschidere de către Guvern, crede Carmen Dorobăț. Terapia Cluj a anunțat deja că vrea să ofere 60.000 de cutii de Favipiravir. Autoritatea Națională a Medicamentului, însă, nu a oferit niciun răspuns.

Categoric, da (n.r. – ar fi util Favipiravirul), dar este un defect undeva, în ceea ce privește aprovizionarea. Cei de la Terapia Cluj ar fi în măsură să ne ajute cu aprovizionarea cu cantități mai mari din acest medicament, dar nu știu ce s-a întâmplat pe parcursul ultimelor două luni încât au apărut disfuncționalități în aprovizionarea spitalelor”, a mai punctat medicul.

Mai mult, Carmen Dorobăț a precizat că pe lângă Favipiravir ar mai fi un medicament foarte eficient în tratarea COVID-19, ignorat în continuare de autoritățile române. „Este vorba despre un medicament care trebuie dat cu atenție la tineri, dar noi, medicii, știm cum să-l prescriem. Pe lângă Favipiravir mai e și Umiferovirul (n.r. – Arbidol), celălalt antiviral care ar putea fi folosit cu succes în zona despre care am vorbit”, a mai transmis Dorobăț.

Dragoș Damian, directorul executiv al producătorului de medicamente Terapia Cluj, a acuzat în această săptămână Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România că nu i-a răspuns de mai bine de șase luni la adresa prin care anunța că vrea să producă antiviralul Favipiravir în România.

Tot în luna octombrie, și Gigi Becali s-a oferit să cumpere și să doneze către statul român Favipiravir, pentru tratarea persoanelor cu COVID. Până în ziua de azi, omul de afaceri nu a fost luat în seamă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *