Skip to content
Coronavirus

Dr. Carmen Dorobăț explică Scenariul 4: Pacienții cu forme ușoare, tratați acasă sau la hotel. Medicii se deplasează la ei „de câte ori este cazul”, iar tratamentul este asigurat de spital

digi24

România se află, de aseară, în scenariul 4 al epidemiei de coronavirus, cu peste 2.000 de cazuri de infectare cu COVID 19 confirmate (2.109). Din acest punct încolo, o parte dintre pacienți – cei cu forme ușoare și asimptomatici – pot fi tratați acasă sau la hotel, atunci când există riscul ca acasă să transmită virusul.

Medicii se vor deplasa la ei „de câte ori este cazul”, iar tratamentul va fi asigurat de către spital, a explicat medicul Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase ” Sfânta Parascheva” din Iași.

Carmen Dorobăț spune că toate aceste lucruri se discută la nivelul Direcțiilor de Sănătate Publică, „noi am avut deja discuții, și Direcțiile de Sănătate Publică sigur că își vor coordona strategiile„. Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași se așteaptă ca Ministerul Sănătății să vină cu indicații suplimentare și explică că „noi am pus la punct o strategie locală„, conform hotnews.ro.

-Formele ușoare și asimptomaticii vor sta la domiciliu.

– Pacienții cu forme ușoare și asimptomatici vor fi tratați la domiciliu sau la hoteluri, în funcție de contextul epidemiologic al fiecăruia. Dacă au risc să transmită acasă, atunci categoric, se judecă de la caz la caz. Formele medii și cele cu risc vor ajunge în spitale, iar formele de terapie intensivă vor fi tratate la terapie intensivă.

– Medicamentele, tratamentul lor va fi asigurat de către spital.

– De asemenea, va trebui să găsim, la nivelul fiecărui centru regional, o zonă care să se îngrijească de pacienții infectați cu COVID 19 pentru boli interne și respectiv pentru afecțiuni chirurgicale. Cei pozitivi pot în orice moment să aibă și alte afecțiuni și atunci trebuie deschise niște orizonturi în privința asta.

– Asimptomaticii vor fi urmăriți prin telefon de medici, iar dacă nu au nicio problemă, în momentul retestării, se deplasează un cadru de al nostru echipat să facă retestarea.

– Pentru cei cu forme ușoare, de asemenea, se dă tratamentul, se urmărește prin medic și se merge la ei ori de câte ori este cazul sau în momentul în care se face retestarea.

„Vom vedea dacă vor veni niște indicații mai specifice de la Ministerul Sănătății. Deocamdată ni s-a spus că formele ușoare și medii vor fi îngrijite la domiciliu/la hotel, în funcție de contextul fiecăruia, și de aici vom manageria de la caz la caz în funcție de situație. Și bineînțeles, fiecare vizită a medicului va fi făcută cu semnătura pacientului respectiv, că s-a făcut și s-a finalizat vizita respectivă. Am făcut echipe, eu am gândit echipă pentru așa ceva – un medic coordonator, să nu fie haos, să fie ordine.”, a declarat medicul Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase ” Sfânta Parascheva” din Iași.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *