Skip to content
Sănătate

Dr. Cristian Apetrei, virusolog român din SUA: Omicron nu este mult mai puţin sever, ci oamenii sunt mai rezistenţi

digi24.ro

Varianta Omicron nu este mult mai puţin severă, ci oamenii sunt mai rezistenţi, pentru că foarte mulţi au imunitate prin vaccinare şi/sau boală în ţările în care au fost făcute primele studii, informează, joi, reprezentanţii RO – Vaccinare, care prezintă rezultatele unui studiu publicat recent în New England Journal of Medicine.

Virusologul român Dr. Cristian Apetrei, profesor în Departamentul de Microbiologie şi Genetică Moleculară, membru în Centrul pentru Cercetarea Vaccinului şi în Programul Postuniversitar în Microbiologie şi Imunologie (PMI) de la Universitatea din Pittsburgh, SUA susţine că patogenicitatea variantei Omicron este ceva mai redusă.

Omicron se deosebeşte de variantele precedente prin aceea că a survenit în populaţii mult mai bine imunizate fie prin vaccinare, fie prin valurile anterioare. Ea aduce ca noutate o abilitate excelentă de a reinfecta/infecta vaccinaţi, deci o excelentă capacitate de evaziune imună.

Dacă sunt considerate studiile comparative bine desenate, în care pacienţii care au făcut primoinfecţie cu Delta sunt comparaţi cu pacienţii fără imunitate prealabilă care au făcut primoinfecţia cu Omicron, riscul de spitalizare după infecţia cu Omicron este doar puţin mai mic comparativ cu Delta (75% din riscul Delta)”, a arătat Dr. Cristian Apetrei pe Facebook.

Cercetătorul român consideră că toate aceste observaţii arată că „nu trebuie să ne grăbim să clamăm fericirea absolută de a fi expuşi la Omicron”. Potrivit acestuia, una dintre cele mai importante concluzii ale acestui articol este că „virusurile nu evoluează inevitabil spre o atenuare a virulenţei; evoluţia pur şi simplu le selecţionează pe acelea care excelează în a se multiplica.”

Cercetătorul român critică totodată faptul că deşi el a mai încercat să explice că nu este invitabil ca evoluţia pandemiei să se facă spre atenuarea patogenicităţii, a avut „concurenţi mult mai bine pregătiţi”. „Îmi pare rău, am tot încercat să spun că nu este inevitabil ca evoluţia pandemiei să se facă spre atenuarea patogenicităţii, dar am avut concurenţi mult mai bine pregătiţi.

Per ansamblu, studiul sugerează că încă n-am ieşit din pădure. (…) Mă tem că Omicron se va stinge rapid pentru că arde populaţiile mult prea repede. Cum Delta încă mai persistă în populaţie, probabil ca endemicizarea se va produce cu Delta”, a concluzionat Dr. Cristian Apetrei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *