Dr. Mădălina Tobă: Colecistul trebuie îndepărtat doar în cazul calculilor

Invitată în cadrul emisiunii Sănătate, tuturor!, realizată de Mihaela Tatu, dr. Mădălina Tobă, medic primar, chirurg, a vorbit despre felul cum ne hrănim, dar mai ales despre pauzele dintre mese.

Siesta nu înseamnă neapărat somn, ci „moment de tihnă, de pauză, pentru că organismul nostru își pune energia și sângele în mișcare pentru a realiza procesul de digestie”. Organismul nostru este o uzină fabuloasă, spune specialistul care subliniază ciclicitatea meselor și a perioadelor de pauză de la ronțăit.

În continuare, procesul de digestie este asigurat și de pancreas, iar Mihaela vrea să știe de la invitata ei ce supără, la o adică, pancreasul?

Răspunsul medicului este tranșant: acest organ este epuizat când îi oferim glucide în exces, când exagerăm, cu alte cuvinte. Dacă evităm mesele concentrate în zaharuri și glucide, pancreasul nu va mai fi obligat să secrete insulina în exces, lucru cae duce la epuizarea sa, respectiv la diabet zaharat.

Cât despre colecist, cel de care „ne debarasăm cel mai repede”, cum remarcă gazda emisiunii, dr. Mădălina Tobă remarcă faptul că nu e necesar să facem asta decât dacă organul are pietre.

Pietrele pot fi și o moștenire genetică, dar de obicei sunt generate mai ales de alimentele bogate în grăsimi, mai spune invitata Mihaelei Tatu.

Discuția cu specialistul în sănătate, dr. Mădălina Tobă despre cum lăsăm organele interne să funcționeze armonios și sănătos a trecut doar de „aperitiv”. „Felurile” următoare ale discuției urmează, sistemul digestiv mai are încă părți de analizat.

Emisiunea Sănătate, tuturor!, cu Mihaela Tatu, difuzată vineri la ora 18.00,  este prezentată de Team Dental Clinic Timișoara.

Urmărește ediția integrală cu dr. Mădălina Elena Tobă.

Autor: Susana Pletea

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: