Skip to content
Sănătate

Dr. Mihai Craiu face legătura dintre pandemia COVID-19 şi hepatita severă care afectează copiii

Facebook

Medicul pediatru Mihai Craiu a declarat marți că simptomele noii forme de hepatite severe care afectează deja 190 de copii, sunt similare cu formele clasice de hepatită, însă apare tendința ca ele să se agraveze mai rapid.

„Simptomele sunt cele ale unei hepatite obișnuite, cu mențiunea că se agravează mult mai repede față de ceea ce eram obișnuiți înainte. Un copil are grețuri și vărsături, începe să se îngălbenească la față, poate să aibă dureri de burtă, oboseală extremă și uneori febră. Trei sferturi din copiii infectați au avut icter și senzații de greață și vărsături. Nu toate indigestiile legate de mâncatul necumpănit vor însemna hepatită fulminantă”, a spus celebrul medic la postul B1 TV.

Acesta a subliniat că ar trebui să ne îngrijorăm pentru că una dintre principalele căi de transmitere vizează nerespectarea igienei mâinilor și alimentației. „Le-aș spune părinților că în acest moment în Marea Britanie nu s-a observat în grupa copiilor care au fost diagnosticați cu această formă de îmbolnăvire niciun caz secundar. Deocamdată nu există niciun raport de îmbolnăvire a membrilor familiei.

Transmiterea pe calea aerului este puțin probabilă. Nu spun că nu se poate, spun numai că o mască nu va ajuta foarte mult. Igiena mâinilor e importantă. Acest tip de hepatită este cunoscut de mult timp. Știm că diverse substanțe toxice, diverse maladii autoimune, diverse alte virusuri pot produce acest tablou clinic. Întrebarea care se pune acum este dacă nu cumva un virusul obișnuit nu cumva a venit pe un teren oarecum nepregătit imunologic. Bolile copiilor mici apărute la vârste mai mari se manifestă sever”, a declarat Craiu.

Acesta nu exclude ca noua formă de hepatită să fie indirect cauzată de pandemia de COVID-19, ca urmare a lipsei de expunere a copiilor la acest tip de patogen: „E posibil ca pandemia să fi dus întâlnirea acestor copii preșcolari și școlari mici cu virusul un pic mai târziu decât trebuie și pe cale de consecință cu aceste efecte foarte grave.

Toate etapele de învățare, inclusiv cele imune trebuie să se petreacă la o anumită vârstă. Trebuie să te întâlnești cu un anumit patogen când ai o pregătire făcută. Când te întâlnești într-un moment nepotrivit sau vorbim de un patogen care a suferit o mutație e posibil să apară astfel de incidente”, a mai spus medicul Mihai Craiu.

Cazurile de hepatită acută infantilă de origine necunoscută, confirmate în 12 țări, se ridică la 190, a raportat, marți, șefa Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), Andrea Ammon, potrivit EFE. „Există investigații în desfășurare în toate țările care au confirmat cazuri, dar deocamdată cauza acestei hepatite este încă necunoscută”, a spus el într-o conferință de presă.

Ammon a amintit că investigațiile indică o „legătură” cu o infecție cauzată de un adenovirus și că ECDC va continua să monitorizeze cazurile și să colaboreze cu autoritățile sanitare din țările respective.

2 comentarii la “Dr. Mihai Craiu face legătura dintre pandemia COVID-19 şi hepatita severă care afectează copiii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *