Skip to content
Sănătate

Dr. Radu Țincu: Vaccinarea nu este obligatorie nicăieri în lume

focuspress.ro

Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, susţine că în acest moment sunt șase vaccinuri aflate în aceeași fază de cercetare științifică, însă niciunul dintre ele nu a fost autorizat până la ora actuală.

El a îndemnat populația la calm și a subliniat că vaccinul împotriva COVID-19 nu va fi obligatoriu și că trebuie să așteptăm datele științifice. Referitor la faptul că anumiți medici nu sunt prea încântați de vaccinul anti-coronavirus, medicul Radu Țincu a explicat: „Ne întoarcem din nou la discuțiile pe care le-am tot avut chiar și cu dumneavoastră în legătură cu comunicarea. O comunicare proastă – așa cum ea a fost la începutul acestei campanii de vaccinare – nu face altceva decât să producă scindare socială, pe de o parte, făcând tabere pro și contra care se vor încăiera pentru un ipotetic vaccin, care încă nici n-a fost aprobat.

Deja sunt oameni care știu și ce boli va da vaccinul, sunt oameni care știu exact câte doze vom primi, dar încă niciun vaccin nu a fost aprobat de nicio autoritate internațională. Pe de altă parte, va crește gradul de dezorientare. În momentul în care populația vede că autoritățile se pregătesc împreună cu Armata să vaccineze în forță populația împotriva voinței proprii, acest lucru creează iarăși dezorientare”, a explicat medicul la postul B1TV.

În primul rând trebuie să stabilim care e realitatea. Unu, vaccinarea este facultativă oriunde în lume, deci nu este obligatorie nicăieri în lume. N-o să se introducă vaccinarea obligatorie nicăieri. Nicio țară nu și-a exprimat dorința de a face acest proces obligatoriu, deci va fi facultativ. În al doilea rând, trebuie să așteptăm și să avem un pic de răbdare – să așteptăm să vedem toată documentația care va fi pusă la dispoziție după depunerea pentru autorizare. În acest moment sunt șase vaccinuri aflate în aceeași fază de cercetare științifică. Niciunul dintre ele nu a fost autorizat.

Nu avem toate datele în legătură cu tehnica folosită pentru elaborarea lui. Sunt anumite aspecte care urmează a fi depuse în momentul în care vaccinul este supus aprobării. Ceea ce în schimb trebuie să facem și aici trebuie să spunem acest lucru, autoritățile trebuie să se pregătească. Cred că este pentru prima oară în istoria postdecembristă când ne pregătim și nu vom fi luați prin surprindere atunci când vor veni cele 10 milioane de doze, să nu știm unde le depozităm, cui i le administrăm și cum se va desfășura tot acest proces. Autoritățile române trebuie să elaboreze acest plan de vaccinare, însă populația trebuie să fie un pic mai liniștită și să înțeleagă că nu va fi obligatoriu și că trebuie să așteptăm datele științifice”, a mai adăugat Radu Țincu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *