Skip to content
Puterea Știrilor Video

Dr. Țincu: Nu este nevoie de un lockdown național, dar trebuie să avem grijă la testarea diferențiată

facebook

Într-un interviu pentru „Puterea Știrilor”, medicul ATI la Spitalul Floreasca din Capitală, Radu Țincu, a declarat că „în momentul de față în România nu este nevoie de un lockdown național”, explicând însă că „nu putem aștepta în aglomerări urbane să se transmită virusul cu rapiditate foarte mare fără să luăm niciun fel de măsură”.

Totodată, medicul atrage atenția asupra testării diferențiate, fiind de părere că „trebuie să existe o obligativitate a unui număr de teste minim la populația dintr-o anumită zonă”, deoarece se „testează foarte puțin, toată lumea se bucură de numărul mic de cazuri, când de fapt realitatea este alta: oamenii se îmbolnăvesc și ajung în ATI”.

„La acest moment în România, după evoluția epidemiologică, nu este nevoie de un lockdown național, însă aceste măsuri de restricție cel puțin localizate în zonele unde există o transmitere a virusului trebuie să fie luate în calcul. Nu putem să așteptăm în aglomerări urbane cum sunt Bucureștiul, Timișoara, Clujul, Constanța să se transmită virusul cu rapiditate foarte mare fără să luăm niciun fel de măsură pentru că, așa cum spuneam, este o reacție în cascadă.

În momentul în care lași câteva săptămâni la rând virusul să se transmită fără niciun fel de restricție, la un moment este atât de mare viteza de transmitere încât va fi nevoie de o perioadă mult mai lungă de timp decât două săptămâni ca să poți să stăpânești fenomenul. O altă problemă este testarea aceasta diferențiată.

Aș dori să mai atrag atenția celor care nu testează. Sunt zone și orașe unde testează foarte puțin, 30-40 de teste pe zi, raportat la numărul de locuitori. Acest tip de testare diferențiată nu aduce un beneficiu acelor zone, pentru că ele nu au o informație asupra modului în care evoluează pandemia.

Acolo situația este scăpată de sub control și toată lumea se bucură că este un număr mic de cazuri. Însă în realitate, oamenii se îmbolnăvesc și ajung în Terapie Intensivă și unii dintre ei își pierd viața.

Recomandarea pe care am făcut-o tot timpul autorităților este ca dincolo de definiția de caz care stă la baza testării, trebuie să existe o obligativitate a unui număr de teste minim la populația dintr-o anumită zonă. Nu se poate ca zone, orașe care au populații similare să aibă diferențe atât de mari de testare”, a declarat Radu Țincu.

Întrebat dacă raportul numărului de cazuri zilnice transmis de Ministerul Sănătății arată o situație clară a oamenilor care au contactat virusul, medicul a explicat că: „Nu pentru că știm tot din statistică, având în vedere că nu testăm suficient, deși s-a spus anul trecut că avem o capacitate de 50.000 de teste, niciodată nu s-a atins această capacitate în mod practic. Atât timp cât nu testăm, e clar că nu avem o imagine completă și din nou știm tot din statisticile internaționale că față de numărul zilnic raportat de cazuri, avem undeva de la 4 până la 6 ori mai multe cazuri în realitate”, susține medicul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *