Skip to content
Sănătate

Dr. Virgil Musta, avertisment terifiant: Riscăm să ajungem ca Italia! Trebuie să luăm măsuri rapide

Facebook

Virgil Musta, medic infecționist la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, avertizează că sistemul medical românesc ar putea fi copleșit de al treilea val COVID, iar România riscă să ajungă precum Italia.

Medicul atrage atenţia că foarte multe persoane se prezintă la spital târziu, când deja au forme avansate de boală şi a făcut unele recomandări în acest sens. „De trei săptămâni ne confruntăm cu un număr foarte mare de pacienți COVID. Vedem vârful aisbergului. Zilnic evaluăm 50-100 de pacienți dintre care o parte trebuie internați, deoarece au forme severe.

Suntem într-o presiune foarte mare, deoarece spitalul nostru și cele suport sunt aproape pline. Riscăm să ajungem într-o situație similară cu a Italiei, ceea ce nimeni nu își dorește.

Eu nu sunt deloc relaxat, ci îngrijorat. Pe lângă numărul mare de cazuri, care se datorează prezenței tulpinii britanice există riscul apariției celorlalte tulpini. Există riscul ca tulpina noastră să sufere mutații genetice. Când într-o comunitate sunt foarte multe îmbolnăviri, la un moment dat virusul suferă mutații.

Situația nu este foarte bună, trebuie să luăm măsuri rapide. Nu toate lucrurile depinde de noi, ci de vaccinurile pe care le primim de la comunitatea europeană. Aceste lucruri au întârziat vaccinarea, un proces esențial în acest moment al valului trei de pandemie, pe care îl poate bloca.

Contează foarte mult mai mulți factori: eficiența măsurilor care s-au luat. Dacă lumea înțelege și respectă toate regulile, lucrurile vor merge bine. Dacă nu ne vom conforma, să fim responsabili, solitari, atunci indiferent de măsurile luate, lucrurile nu vor decurge bine, presiunea asupra spitalelor va fi mare.

Am avut situații de persoane vaccinate care au făcut COVID. Dar au avut forme ușoare și au evoluat foarte bine”, a declarat medicul Virgil Musta la GÂNDUL LIVE.

Virgil Musta a adăugat că ”cel mai probabil” în comunitate circulă tulpina de virus din Anglia care este mult mai contagioasă. ”La ora actuală, cel mai probabil în comunitatea noastră circulă tulpina B117 din Anglia, care este mult mai contagioasă, deci şi riscul de îmbolnăvire este mai mare.

Ştiu, este din nou un moment dificil, aşa cum aţi tot auzit în ultimul an, dar eu am convingerea că tot împreună, cu informare corectă, prin responsabilitate, înţelegere, solidaritate si înţelepciune în scurt timp vom depăşi şi acest moment şi astfel vom putea sărbători Sfintele Sărbători Pascale cât mai aproape de normalitate”, a mai precizat medicul Virgil Musta.

2 comentarii la “Dr. Virgil Musta, avertisment terifiant: Riscăm să ajungem ca Italia! Trebuie să luăm măsuri rapide

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *