Skip to content
Politică

“Draga de ANI”, muncim și noi ceva? Averea sfidătoare a ministrului Dunca

cancan.ro

Datele publice arată ca activitatea Agenției Naționale de Integritate, pompată cu bugete de zeci de milioane de euro în ultimii ani, s-a gripat. Din când în când ANI prezintă liste penibile cu diverși aleși locali și comunali (de regulă consilieri) prezentându-i ca fiind crema “incompatibililor” din clasa politică. ANI deține un sistem informatic complex pentru care a plătit peste 5 milioane de euro (!), care rivalizează cu softurile de căutare ale SRI. Cu toate acestea investigațiile agenției sunt penibile.

Din 2015, de la preluarea conducerii ANI, noul director Bogdan Stan a reușit sa puncteze doar la capitolul imagine, pe la diverse sindrofii alături de Kovesi și generali din SRI. Putem spune fără să greșim că dacă exista un “stat paralel” acest Stan era și el la masă cu el. Stan, suspectat în mediile informate ca ar avea tocmai “ochii albaștrii”, nu a reușit în cinci ani de mandat să pună pe masă nici măcar un mare dosar de avere nejustificată care se vizeze vreun ministru sau baron local. Asta deși informațiile despre averile fabuloase etalate public de mahării din politică sunt la tot pasul, prezentate de mass media.

Să credem că averile miniștrilor din ultimii cinci ani sunt făcute toate în mod corect? Sau că ANI se teme, sau nu poate, sau nu știe să verifice aceste averi? Sau că SRI nu mai livrează dosare servite ca în vremurile bune?

Un bun exemplu de investigație ANI ar fi averea sfidătoare a fostului ministru Marius Duncă, ocupantul pentru câteva luni a portofoliului de la Tineret și Sport. Dunca, lipsit teoretic de vreo formă de venit consistent, se lăfăie in concedii de lux, petreceri exclusiviste, se înțolește de la mari case de moda, conduce bolizi de lux, poartă ceasuri de zeci de mii de euro. Nimeni de la ANI nu îl întreabă din ce bani? Indiciile despre averea sa greu de justificat sunt numeroase.

Începem enumerarea chiar cu ce a recunoscut ministrul Dunca că deține, fără să fi trecut în declarația de avere. Astfel, potrivit tolo.ro, acesta și cu iubita lui Monica-Elena care ar fi „antreprenor” și ar deține compania Duna Mon, care în ultimii ani a făcut nici mai mult nici mai puțin 0 profit, și-au permis în ultimii ani să aibă un penthouse într-o zona exclusivistă din Brașov, un BMW X5, un Audi A8 și o motocicletă. Această avere este obținută așadar printr-o firmă cu profit cumulat 0 în ultimii ani prin intermediul prietenei, iar Dunca este politician angajat la stat. Mai mult, când este întrebat cum se descurcă cu 1000 de euro pe luna, pretinde că l-a ajutat iubita și cu apartamentul și cu mașina. Îl cam contrazice Registrul Comerțului de unde reiese că iubita lui este un caz special, un antreprenor fără profit.

De altfel, Dunca nici nu se ferește să epateze. Conform cancan.ro, a defilat weekend-ul trecut cu un ceas de doar 15 mii de euro, trabuc și sacou care se pare că ar fi unul scump croit de un designer renumit. Locul unde ex-ministrul a făcut furori a fost un eveniment de la Phoenicia Hotels din stațiunea Mamaia.