Skip to content
Opinii & Analize

Dragă Samsung România – scrisoare deschisă

Am văzut azi, în Ziarul Financiar, afirmația lui Cristian Cojocaru, directorul vostru de telecomunicații. Băiatul ăla care crede că „este de preferat să avem întâi tablete în școli și pe urmă să rezolvăm problema toaletelor din curte”. Și am câteva rugăminți la voi.

Prima ar fi să nu-l mai lăsați pe băiatul ăsta să mai zică ceva, măcar câteva luni. A dovedit că este un samsungist vrednic de pachetul salarial, că e devotat firmei, că face orice pentru a-și atinge targetul de vânzări, dar și că nu știe nimic despre România profundă. Nu știe că, dacă satul e sărac și școala e praf, cel mai probabil și părinții sunt săraci, iar tabletele alea, chiar dacă vor fi date elevilor, vor fi convertite în lemne, haine sau chiar țuică, în cel mai scurt timp. N-a înțeles nici că nu poți face în România o dezvoltare tehnologică a societății de tip indian. Românul nu e împăcat decât în rare cazuri cu traiul mizerabil al copiiilor lui. Dotarea școlilor cu tablete este o idee bună, dar nu atât de bună ca o baie încălzită, în care un copil ajunge fără să se umple de noroi pe bocanci și fără să se apere de câini. Iar dacă o să-i placă la baie, o să-i placă și la școală, o să învețe, o să ajungă cineva și o să cumpere și tableta aia nenorocită.

A doua rugăminte ar fi ca următorul teambuilding al Samsung România să fie organizat într-o pensiune aflată foarte aproape de un sat sărac, unde școala este de-asta, fără toalete. Ar fi minunat să țineți acolo ședința de vânzări. Măcar 4-5 ore, să-i vină omului măcar să urineze și să se ducă la WC-ul din fundul curții școlii. Și pe urmă să se gândească cât ar fi de mulțumit dacă propriul lui copil ar merge la o școală de-asta, infectă, dar cu o tabletă în ghiozdan.

După două iPhone-uri, am două telefoane Samsung de care sunt mulțumit. Am și un televizor Samsung. Am deținut și o tabletă Samsung, bunicică și ea. Nu mă faceți să-mi fie rușine de ele, vă rog, și aveți grijă să prindeți în bugetul de CSR pe anul viitor reamenajarea a câteva toalete, în câteva școli!

Iar dacă vă costă prea mult, nu-i problemă: opriți-i banii din leafă acestui băiat! La câte deservicii v-a făcut cu afirmația asta, n-o să se opună să vă facă și un serviciu.

 

Fost jurnalist, pasionat de fotografie și de upcycling, Bogdan Stoica este autorul a două cărți, „Cum să faci fotografii bune cu telefonul” și “Tipul din filme nu există”. Ambele pot fi comandate de pe www.bogdanstoica.ro.

 

zf


UPDATE 18:43

Nota redacției PSnews: Miercuri după-amiază, la ore bune după ce reușise să inflameze o mare parte din presă cu propriile declarații, Cristian Cojocaru a publicat o precizare pe Facebook:

„Îmi pare rău pentru exprimarea nefericită de ieri, din cadrul conferinței ZF Digital. Îmi cer scuze și îmi retrag declarația. Cred cu tărie că toți copiii merită condiții decente de viață și de educație. Totodată, cred că tehnologia este un pilon esențial al educației, care va avea un impact pe termen lung asupra dezvoltării societății. Am făcut aceasta afirmație în contextul unei discuții despre evoluția înregistrată în zonele rurale, îmi cer scuze dacă am lezat prin declarația mea pe cineva și as dori sa reafirm ca nu consider mai puțin importante celelalte probleme cu care se confruntă mediul educațional”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *