Skip to content
Opinii & Analize

Dragi procurori, vă rog nu-l victimizați pe Gabi Oprea!

Nu sunt un fan al generalului Gabriel Oprea! Nu il plac nici ca om, nici ca politician, iar ca militar, mi se pare un personaj care s-ar incadra perfect in armata dictatorului Kim Jong Il. De altfel, mixul de arogantă si infatuare, asezonat cu puseurile de cult al personalitatii, sunt doar cateva din “calitătile” care l-au făcut antipatic pentru mai toată opinia publică. Am tinut să fac această mărturisire, pentru a nu mă acuza cineva in cele ce urmează că tocmai mi-am descoperit vocatia de avocat al Diavolului. Dar…

Este aproape uluitor modul in care, peste noapte, procurorii anticoruptie l-au dibuit pe “infractorul” Oprea! Mai intai, cu un dosar să-i spunem imoral si mai putin penal. E drept, că de la ifosele generalului de a avea escortă cu girofar a murit un om nevinovat. Si că aproape in fiecare zi, de dimineată pană seara, coloanele oficiale răsăreau in Bucuresti precum ciupercile după ploaie. Dar realitatea e că n-a fost primul care s-a dedulcit la privilegiile functiei. A făcut-o poate mai pofticios decat altii.

Bomboana pe coliva livrată acum generalului a apărut insă abia acum. Seful unuia dintre cele mai influente servicii de informatii din Romania post-decembristă a fost chemat la DNA. Iar pe surse aflam că nu e acolo ca un simplu martor. Ca ziarist de investigatii am simtit că imi creste pulsul. Făceam deja scenarii: o fi iar o luptă intre servicii? l-or fi agătat cu ceva pe seful doi si’un sfertului? Poate iese in catuse.. Aveam să aflăm insă bomba la foarte scurt timp. Gheorghe Nicolae, bosul de la DGIPI (fostul Doi si’un sfert pentru nostalgici) i-a luat cu banii institutiei o limuzină si o cabină de dus sefului său. Adică taman ministrului de atunci, Gabriel Oprea, care ii aprobase de fapt suplimentarea de buget.

Mărturisesc, am verificat de 3-4 ori informatiile venite pe surse. Pentru că nu intelegeam cum adică i-a luat Nicolae jacuzzi lui Oprea. Si mă tot incăpătanam să verific dacă nu cumva i l-a luat “pe persoană fizică”, vorba altui clasic in viată, intrat si el anul trecut in ghearele DNA-ului. E drept, pentru o spagă palpabilă de cateva zeci de milioane de euro. Dar nu! Nici limuzina si nici copaia cu bulbuci nu au ajuns in vreuna din multele case detinute de Gabi Oprea. Ci figurează doar ca bunuri de inventar la Interne, numai bune să il deservească pe următorul ministrul care ar avea fantezii cu masaje acvatice sau incălzire in scaune la limuzină.

O dată lămurit misterul favorurilor făcute de Nicolae celui care ii era sef direct, aproape că mi s-a făcut milă de Gabi Oprea. Pai avea oare curaj careva, il locul lui Nicolae, să il refuze pe ministru si să-i spună să-si mute posteriorul in Logan? Sau apucat de remuscări si supus presiunii, s-ar fi dus careva la procuratură să isi denunte seful, care vroia doar putin confort? Adică de un sfert de veac incoace, a cerut cineva socoteală prefectiilor, primarilor sau sefilor de consilii judetene, pentru canapelele de piele pe care si-au tăvălit secretarele, jilturile pe care si-au odihnit oasele sau aerele conditionate care le-au alinat bufeurile? Un astfel de denunt ar fi părut ridicol, pentru că vorba unei reclame, toată lumea o face…

De-asta, demersul in fortă al procurorilor anticoruptie, chiar dacă o fi unul intemeiat, are un iz usor ridicol. Nu că n-ar exista paragrafe in codul penal, care să-l justifice. Dar lumea isi dă coate cu privire la motivul pentru care s-a inceput fix acum si exact cu Oprea. Si că se intreabă lumea nu ar fi o tragedie. Dar dacă, la final, unul sau mai multi judecatori ar considera dosarul o bagatelă, in loc de o condamnare, generalul Oprea ar primi un certificat de bună purtare. Si implicit sansa de a se intoarce pe cai mari, intr-un moment in care lumea va fi uitat de Bogdan Gigina sau de Colectiv. Iar prohodul care i se cantă acum generalului, va răsuna atunci pe holurile DNA-ului, care ar avea de digerat probabil cel mai mare esec de la infiintare incoace.

2 comentarii la “Dragi procurori, vă rog nu-l victimizați pe Gabi Oprea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *