Skip to content
Politică

Proiect cu dedicație pentru Dragnea? Ce propune Florin Iordache

activenews.ro

Deputatul PSD Florin Iordache a depus o propunere de modificare a Codului de procedură penală ce conține o prevedere care la prima vedere este inofensivă. Mai precis, toate datele dintr-un sistem informatic sau dintr-un sistem de stocare a datelor informatice care nu sunt legate de infracțiunea pentru care se realizează urmărirea penală se pot șterge definitiv.

Această prevedere propusă de Iordache ar putea produce efect chiar în cazul lui Liviu Dragnea, anchetat în dosarul Tel Drum. Acesta este cercetat penal pentru 5 infracțiuni de abuz în serviciu, fraudă cu fonduri europene și constituire de grup infracțional organizat, potrivit G4Media.ro.

Mai exact, articolului 143 din Codul de procedură penală i se adaugă un alineat ce cuprinde următoarele:

Convorbirile, comunicările sau conversațiile interceptate şi înregistrate, care nu privesc fapta ce formează obiectul cercetării, care nu au legătură cu infracţiunea sau persoanele care fac obiectul cercetării ori care nu contribuie la identificarea ori localizarea persoanelor nu pot fi folosite sau ataşate la dosarul de urmărire penală.

Acestea se arhivează la sediul parchetului, în locuri speciale, în plic sigilat, cu asigurarea confidenţialităţii și pot fi puse la dispoziția celui vizat, la solicitarea acestuia. La soluţionarea definitivă a cauzei, acestea vor fi șterse sau, după caz, distruse de către procuror, încheindu-se în acest sens un proces-verbal, dacă nu s-a obținut mandat de interceptare și pentru restul convorbirilor.

În cazul în care pe parcursul derulării activității de interceptare sau înregistrare a convorbirilor, comunicărilor sau conversațiilor rezultă indicii săvârșirii și ai altor infracțiuni, poate fi cerut completarea mandatului și cu privire la acele infracțiuni.

Convorbirile, comunicările sau conversaţiile interceptate şi înregistrate, pot fi folosite numai pentru probarea faptei ce formează obiectul cercetării ori contribuie la identificarea ori localizarea persoanelor pentru care s-a solicitat autorizarea de la judecătorul de drepturi și libertăți, restul consemnărilor rezultate din mandatul de supraveghere tehnică urmând a fi distruse în termen de 30 de zile de la obținerea acestora.”

În ceea ce privește dosarul Tel Drum, acesta ar conține mai multe e-mailuri între Dragnea, Viorica Dăncilă și Rovana Plumb, de pe vremea când cele din urmă erau europarlamentari. Aceste mailuri ar fi conținut informații despre corecțiile financiare pe care Uniunea Europeană le-ar fi făcut proiectelor de asfaltare ale Tel Drum. Astfel, în urma aplicării modificării propuse de Iordache, s-ar putea lua în considerare ștergerea acestor mailuri, dacă se consideră că nu au legătură cu dosarul Tel Drum, mai adaugă sursa citată.

Citiți mai multe despre informațiile G4Media, AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *