Skip to content
Opinii & Analize

Dragnea, cu armele pe masă: schimbările de la Ministerul Justiției și mizele pentru alegeri

Scandalul politic pentru justiție, unul plin de nuanțe, a fost stins de Liviu Dragnea în momentul în care l-a schimbat pe Tudorel Toader. Fostul ministru devenise mai mult o povară pentru PSD decât un avantaj, deși a contribuit cu numeroase lovituri la slăbirea luptei anticorupție.

Timp de mai multe luni, Tudorel Toader a fost mărul discordiei, a fost punctul slab al pesediștilor. Opoziția ataca mereu la Tudorel și lansa ipoteze că s-ar pregăti Ordonanțe pentru modificarea Codului Penal și pentru grațiere și amnistie. Tudorel Toader, spre deosebire de guvernul tehnocrat, n-a modificat deloc Codul Penal cu OUG. Codul Penal a fost modificat de Parlament și, brusc, nimeni n-a mai ieșit la proteste, deși efectele sunt aceleași.

Apele s-au calmat în momentul în care Toader s-a retras. Birchall este departe de a avea aceeași imagine și momentan n-a inițiat nicio acțiune ca ministru interimar al justiției. Propunerea PSD pentru acest Minister este Eugen Nicolicea, pe care, cel mai probabil, Iohannis îl va refuza, așa cum a făcut spre exemplu la Ministerul Dezvoltării cu Olguța Vasilescu.

Înainte de alegerile europarlamentare, PSD caută să aplaneze conflictele din societate pentru a se putea concentra pe campania electorală. A scăpat de Kovesi, de Lazăr, Tudorel nu mai e o slăbiciune pentru partid, iar celebrul referendum poate fi anihilat chiar de către Guvern cu un OUG dacă se va organiza în secții separate.

Până și ipoteza că Guvernul va da OUG pe justiție a fost deja exclusă de Viorica Dăncilă. Și PSD nu va avea curajul să facă așa ceva înainte de alegeri, pentru că o astfel de decizie are potențialul să scoată oamenii la vot, așa cum de atâtea ori i-a scos în stradă.

Singura grijă pentru Liviu Dragnea, înainte de europarlamentare, este chiar procesul său amânat până pe 20 mai, dar și aici pare să aibă situația sub control deoarece un membru al completului de 5 urmează să se pensioneze și dosarul ar putea fi rejudecat. Ar fi existat oricum șanse mici ca judecătorii să dicteze o hotărâre finală pentru un lider politic chiar înainte de alegeri.

Ce rămâne pentru opoziție?

Opoziția va continua cu discursul său despre Liviu Dragnea, dar alegerile europarlamentare nu sunt despre Liviu Dragnea, ci despre Europa. Alegerile nu sunt nici despre justiție. Alegerile nu sunt nici despre baroni. Oamenii vor să afle ce a făcut Europa pentru ei sau ce va face de acum încolo, lucru pe care foarte puțini politicieni îl explică, indiferent de partid.

PSD stinge conflictele, dar intensifică lupta, pentru că de acum totul se va calcula în voturi. Pesediștii vor merge și le vor vorbi oamenilor despre ceea ce au făcut la guvernare, cu un discurs naționalist și critic la adresa UE pentru a mângâia orgoliul românilor, în timp ce opoziția îl va ataca iarăși pe Dragnea.

Momentan, cu doar o lună înainte de alegerile europarlamentare, în societatea românească nu există o dezbatere politică despre Uniunea Europeană și acest lucru ne arată cât de puțin suntem înteresați de proiectul european, preferând să ne certăm între noi și să așteptăm să vină altcineva să ne rezolve problemele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *