Skip to content
Politică

Dragnea, gata să sacrifice tot PSD-ul pentru a-și salva pielea EXCLUSIV

news.ro
" "

Spre deosebire de primăvară, miza acestei toamne nu mai este modificarea legilor/codurilor penale, ci amnistia. Musai amnistie pentru că o grațiere nu lasă cazierul curat lună.

În afară de Liviu Dragnea, ”beneficiarul național”, o amnistiere ar salva zeci de politicieni din mai toate partidele. Ceea ce înseamnă că, dincolo de pozițiile adoptate public, mulți oameni politici îi țin pumnii lui Dragnea, mai ales acum, când toate zvonurile politice susțin că liderul PSD o presează la maximum pe Viorica Dăncilă să dea amnistia prin ordonanță de urgență. Variantă care, culmea îi îngrijorează chiar și pe pesediști, pentru că nu toți au dosare penale și nu toți sunt de acord cu Dragnea. În plus, pesediștii ”nepenali” se tem de reacția străzii la legiferarea unei amnistii peste noapte. O reacție despre care spun că nu ar fi exclus să ducă la pierderea guvernării. Iar aici apare marea întrebare: este sau nu dispus PSD să-l ierte pe Dragnea dacă ajunge în Opoziție.

" "
" "

În opinia liderului PSD Vaslui Dumitru Buzatu, amnistia nu bate la ușă, deci PSD nu are vreo problemă.

Nu-mi dau seama care este cea mai bună modalitate de a acorda clemență unor oameni, știu însă că e o practică care a fost prezentă și în vechiul regim înainte de 90 și inclusiv în regimurile democratice. Acum văd că bântuie ca o stafie ideea asta că <<mâine se adoptă>> o ordonanță de urgență privind amnistia unor fapte. Un asemenea act normativ e de o complexitate foarte mare și trebuie ținut cont un număr de acte, de avize, de păreri și de normative. Din câte înțeleg eu până la această oră, un asemenea lucru nu poate fi făcut pe ascuns. Și eu vă spun că nu e iminentă elaborarea unei asemenea ordonanțe”, a declarat Buzatu pentru PSnews.

Pe de altă parte, cu sau fără amnistie PSD nu va avea necazuri câtă vreme are majoritatea în Parlament, mai spune liderul PSD Vaslui: ”Eu nu sunt dintre aceia care au aprobat slăbiciunea, ca să nu zic lașitatea lui Victor Ponta, care s-a lăsat păcălit atunci de ceea ce unii numesc ”statul paralel”. Eu cred că atâta timp cât este o majoritate parlamentară, această majoritate parlamentară trebuie să aibă un Executiv și să guverneze”.

”Sunt în stare să stea pe bară câteva luni ca să revină ca niște flori în 2020”

Fost pesedist de frunte la vremea lui, Cristian Diaconescu nu crede nici el că PSDragnea va avea probleme cu menținerea la guvernare. Nu pentru că nu s-ar putea da amnistia, ci pentru că e greu să debarci ”democratic” un Guvern și societatea civilă ”a făcut deja prea mult” în lupta sa contra abuzurilor actualei puteri. ”Privind cinic și la rece, nu e sigur că ar pierde guvernarea. Eu nu aș fi atât de sigur că situația va fi de așa natură încât PSD să ajungă să piardă guvernarea. În mod cert, dacă apare un astfel de act normativ, vor fi mari proteste, mitinguri de stradă, societatea care e oricum foarte revoltată se va exprima. Este clar că le e frică de stradă, dar dacă ar da acel act normativ de amnistie și-ar realiza practic principalul deziderat și anume acela de a nu mai avea legătură cu nicio responsabilitate în fața Justiției”, a precizat Cristian Diaconescu pentru PSnews.

În plus, Diaconescu crede și că pesediștii, chiar și cei fără probleme penale și care nu sunt de acord cu Dragnea, vor sfârși prin a accepta situația fără revolte interne. Asta spre deosebire de pesediștii din trecut, care ”prin profesionalismul lor au reușit să ducă România în UE și NATO și nu au pus interesele partidului sau pe ale vreunuia dintre membrii PSD peste interesele fundamentale ale României”. Pesediștii de astăzi sunt însă în stare să-l urmeze pe Dragnea în aventura amnistiei chiar și cu riscul unei plecări precipitate de la guvernare, crede Diaconescu: ”Sunt în stare să înghită un asemenea compromis, să stea pe bară câteva luni și să revină ca niște flori în 2020. Cu cazier alb lună, plus o justificare pentru promisiunile din program nerealizate: <<am fost dați afară de la guvernare>>”.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *