Skip to content
Politică

Dragnea i-a găsit înlocuitor Corinei Crețu: un nume greu, în cărți pentru fotoliul de comisar european

Inquam Photos / Octav Ganea

Urmează o perioadă de foc pentru România. Țara noastră se va confrunta în acest an cu două serii de alegeri: europarlamentare și prezidențiale.

Astfel, febra europarlamentarelor a început deja să cuprindă formațiunile politice românești, care până la această dată nu au conturat liste cu nume concrete. Tensiuni pe această temă sunt și în cadrul Partidului Social Democrat (PSD), formațiune politică la conducerea căreia se află Liviu Dragnea.

Rovana Plumb, cap de listă la europarlamentare

În căutarea unor nume care să deschidă lista candidaților social-democrați la europarlamentare, Liviu Dragnea ia în calcul varianta ca Rovana Plumb să ocupe primul loc, pe care vrea să o premieze întrucât aceasta și-a demonstrat în repetate rânduri solidaritatea cu președintele PSD, inclusiv în momentul în care acesta a fost condamnat cu executare de ÎCCJ. Mai mult: Liviu Dragnea vrea să o pună comisar european, în locul Corinei Crețu, rivala sa.

Amintim că între Corina Crețu și Rovana Plumb a existat încă de la începutul acestui an un schimb acid de replici pe tema absorbției fondurilor europene.

Mai exact, comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, afirma în urmă cu doar o săptămână că nu mai acceptă insulte din partea Guvernului României, în contextul în care a avertizat de nenumărate ori autorităţile de la Bucureşti că România pierde bani din lipsa proiectelor, însă a fost apostrofată că spune lucrurilor pe nume. „Este de datoria mea de comisar pentru politică regională să avertizez toate statele membre, deci implicit şi România, despre riscul pierderilor sau dezangajărilor de fonduri, mai ales în domeniul infrastructurii, având în vedere că sunt lucrări complexe, care necesită ani de zile, şi trebuie să îmi fac datoria şi să spun atunci când o ţară riscă să îşi piardă şansa la dezvoltare pentru generaţii întregi. După cum ştiţi, de când am devenit comisar european pentru politică regională, am încercat să ajut cu rata de absorbţie pentru regiunile mai puţin dezvoltate. În cazul României, am făcut eforturi extraordinare, în sensul că am fazat foarte multe proiecte în valoare de trei miliarde de euro, practic am degrevat bugetul naţional de trei miliarde de euro, bani care ar fi fost pierduţi.

În replică, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a declarat că afirmaţiile comisarului european Corina Creţu la adresa Guvernului le interpretează „într-un registru politic“, subliniind că relaţia dintre ministerul pe care îl conduce şi Bruxelles este „corectă, de sprijin“.

În primul rând că le interpretez (declaraţiile Corinei Creţu -n.r.) într-un registru politic şi pun punct. Relaţia dintre Ministerul Fondurilor Europene şi Bruxelles este una corectă, de suport, de sprijin şi aşa vom merge în continuare”, a spus Rovana Plumb.

”O să discut cu doamna Creţu şi o să o întreb de unde au apărut acele nemulţumiri. Dar declaraţiile pe care le-am văzut pe presă sunt, din punctul meu de vedere, înscrise într-un registru politic”, a mai spus Rovana Plumb.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *